Op vegan cruise naar Noorwegen

Al een paar keer heb ik in mijn blogs laten blijken hoe enthousiast ik was om de vegan cruise naar Noorwegen te mogen meemaken. En dan is het nu gewoon alweer voorbij. Ik heb een geweldige week gehad waarin ik ontzettend veel inspirerende mensen heb mogen leren kennen, contacten voor het leven heb gemaakt en een prachtig land heb mogen zien. Voor wie nieuwsgierig is naar mijn ervaringen heb ik dit reisverslag geschreven. Bereid je voor op veel foto’s van Noorwegen, bekende personen en natuurlijk vegan food! Pak er gerust een grote kop koffie of thee bij, want zoals jullie van mij gewend zijn, is beknopt schrijven niet echt aan mij besteed 😉

Dag van vertrek

Onze reis begon ontzettend stressvol. Het had namelijk niet veel gescheeld of we hadden het niet gered om de boot te halen. Het plan was om om 10:00 uur aan te komen op Londen Southend Airport. We konden tot 18:00 uur inchecken op de cruiseboot dus dan hadden we alle tijd gehad om vanuit Southend de boot te bereiken met het ov of een taxi. Maar door het verkeer wat erg tegenzat en ik die niet goed had gekeken hoe laat onze vlucht vertrok, hebben we onze vlucht gemist. We hebben een nieuw ticket moeten boeken. Deze zou aankomen om 15:00 uur op Gathwick, maar deze vlucht was helaas een half uur vertraagd. Uiteindelijk kwamen we om 15:45 uur (Engelse tijd) aan op Gathwick en waren we rond 16:15 uur buiten met al onze bagage. Hier stond een taxi op ons te wachten die we vanaf Schiphol hadden geregeld. Deze heeft ons gebracht naar de Cruise Terminal van Londen Tilbury, waar we om ongeveer 17:50 uur aankwamen. Wat een opluchting dat we het hadden gered. Toen ik met beide benen op de boot stond, kon ik me pas echt ontspannen.

MS Columbus

Ik had nog nooit op een cruiseboot gestaan, maar als je er voor staat is het net alsof je voor een flatgebouw staat. De MS Columbus is 247 lang, 32 meter breed en 11 decks hoog. Wanneer je kijkt vanaf de boot, is het net of huizen, auto’s en mensen een Madurodam formaat hebben.

Het schip bevatte ook een tweetal kleinere zwembaden, maar op een enkele diehard na heb ik die eigenlijk niemand zien gebruiken. De hot tubs achter aan boord waren wel vrijwel continue bezet.

Helemaal onder aan boord bevond zich nog een spa met sauna’s en (tegen betaling) ook de mogelijkheid tot massages en behandelingen. Hiernaast bevond zich ook een sportschool met een redelijke voorraad aan apparatuur en gewichten voor krachttraining en een aantal cardioapparaten. Hier heb ik een aantal keer getraind. Ik moest wel echt wennen aan de deining van de zee. Op de loopband moest ik echt met mijn handen het apparaat vasthouden en ook tijdens een oefening met de gewichten graptte een medepassagier of ik soms dronken was XD.

Helemaal boven vooraan het schip bevond zich the dome. Overdag waren hier geregeld lectures. ’s Avonds veranderde deze ruimte in een party zone en werd er gedanst en muziek gedraaid tot ongeveer 3 uur ’s nachts. In de ochtend was er altijd yoga van Regina Hecker. Ik heb nog nooit een yogales gedaan en was wel heel erg nieuwsgierig dus hier heb ik ook één keer aan meegedaan. Ook al ben ik best getraind, ik had de dag er na toch behoorlijke spierpijn en heb ervaren dat yoga een behoorlijk pittige work out is.

Cabine

We hadden geboekt voor een cabine aan de binnenkant (zonder raam) met een tweepersoonsbed, maar werden geüpgrade naar een cabine aan de buitenkant met zeezicht. We hadden wel twee losse bedden, maar wij vonden dit eigenlijk geen probleem (of zoals Fabian dan zegt: Heb ik ook een keer rust XD). Het zag er super schoon en netjes uit.

Eten

Eigenlijk is mijn motto altijd als ik op reis ben: Ik ga niet weg voor het eten, ik ga voor het land. En los van het feit dat ik echt niets begrijp van mensen die een week zichzelf volproppen en nagenoeg niets zien van het land waar ze zijn, is dit motto ook een beetje ontstaan om een teleurstelling te voorkomen. Want laten we eerlijk zijn: Als veganist heb je het niet altijd even makkelijk op reis. Een bakje sojayoghurt uit de supermarkt als avondeten, twijfel of je nou daadwerkelijk een soep hebt gehad o.b.v. groentebouillon of dat de kaas al over de pasta is gestrooid terwijl je nog zo had gevraagd of die alsjeblieft achterwege kon worden gelaten.

Maar tijdens deze reis heb ik dit motto voor het eerst volledig opzij gezet. Het eten was zooooo zalig! Ik heb me een week lang in een soort vegan-food-heaven begeven. Iedere dag was het keuzestress. Meestal waren mijn ogen groter dan mijn maag. En er is altijd ruimte voor een toetje 😉

De boot kende meerdere restaurants. Allereerst was er de Waterfront. Hier kon je terecht voor ontbijt en diner. Dit was altijd à la cart en dit was allemaal net een tikkeltje exclusiever en decadenter. Tijdens het diner kreeg je bijvoorbeeld een 8 gangen menu, waarbij je per gang kon kiezen uit 2 of 3 gerechtjes.

Gedurende de hele dag waren er diverse bars open, voornamelijk om te drinken, maar bij sommige kon je ook wat eten. Zo heb ik een ijsbar gezien met zalig vegan ijs en heeft Fabian een keer een burger gehaald bij de Grill bij het Zwembad. Je moet op een gegeven moment ook gewoon keuzes maken, want je hebt immers maar één maag. Alhoewel die keus soms toch wel erg moeilijk was.

Wij waren eigenlijk meestal te vinden in Plantation voor het ontbijt- en dinerbuffet. Dat was niet alleen omdat de keuze daar wat ruimer was, maar vooral omdat hier een hele gezellige sfeer hing. Iedereen ging namelijk naast elkaar ging zitten en je had altijd weer een leuk praatje en leerde iemand kennen. Iedere morgen begon ik, net zoals ik dat thuis doe, met een koffie met sojamelk. Er was ook de keus uit rijstmelk of amandelmelk en diverse smaken thee, jus d’orange en uiteraard ook water. Qua eten heb ik mijn ogen uitgekeken: kikkererwtenomelet, pancakes, granola, Weet-a-bix, sojayoghurt, overnight oats, fruit, toast, vegan vleeswaren, vegan kaas, witte bonen in tomatensaus, gebakken groente, vegan chocopasta, pindakaas, noten, zaden, pitten, etc. etc. Ik mag van mezelf best genieten van minder gezonde producten op vakantie, maar probeer ook wel om een gezonde basis binnen te krijgen. Ik nam daarom dagelijks bij het ontbijt fruit, overnight oats en/of witte bonen in tomatensaus.

Je kon in de Plantation ook lunchen, maar dat hebben wij eigenlijk maar één keer gedaan (en dat was omdat we te laat waren voor het ontbijt 😉 ). De andere dagen waren we OF nog veel te vol van het ontbijt OF niet aanwezig op de boot. Meestal kwamen wij rond 16:00 uur weer terug aan boord en dan was er iets veel lekkerders: Tea time. Ze serveerden heerlijke zoetigheden zoals scones, loaf, toetjes, cakejes, taartjes, koekjes etc. etc. Tevens waren er witte stokbroodjes en wraps. Er was ook altijd fruit. Dit combineerde ik vaak met mijn grootste gemis sinds ik vegan eet: slagroom! Ik vind slagroom echt zalig, maar ik heb het inmiddels echt al heel lang niet meer op. Op deze vakantie spoot ik daarom ook schaamteloos mijn bordje vol.

Ook tijdens het diner waren wij vaak in de Plantation te vinden. De gerechten varieerden dagelijks en er was altijd meer dan genoeg keus. Salades, soep, bonengerechten, aardappelgerechten, meer dan genoeg groente, seitan, pasta’s, rijst, gierstrisotto etc. etc. En natuurlijk ontbraken ook de toetjes niet 😉 Voor wie er mee bekend is: de gerechten deden me een beetje denken aan de soort gerechten die worden geserveerd bij Spirit (eettentje uit Rotterdam en Amsterdam).

Elke dag werkten de koks zich weer uit de naad om de lekkerste gerechten te serveren. Heel leuk detail vond ik altijd de figuren die ze uit watermeloenen en courgettes sneden. Hieronder volgt flink wat fotomateriaal van zalig vegan-food die mogelijk trekgevoelens uitlokken. Wees gewaarschuwd 😉

Dit is een kleine hoek van de Plantation

Waar ik elke morgen mijn koffietje haalde <3

Dinnertime

Toetjes <3

Dit was tijdens tea time. Zoals je ziet, op vakantie kun je nooit te veel zoetigheid (en slagroom) kiezen, haha.

Scones, koekjes, appeltaartjes en vooral héél veel slagroom 🙂

Special guests

De cruise kende een geweldige line-up aan special guests. Deze hadden allemaal op hun eigen manier één of meerdere lectures. Ik heb niet alles bijgewoond, gezien de tijd moet helaas ook keuzes gaan maken. Maar hieronder een selectie van waar ik wél bij was.

Melanie Joy

Om eerlijk te zijn kende ik deze vrouw nog niet heel goed voordat ik haar op de boot zag, maar wat kan zij inspirerend praten. Melanie Joy is opgeleid als psycholoog, maar reist nu de hele wereld over om lectures te geven n.a.v. de boeken die ze heeft geschreven. Tijdens de cruise heeft Melanie meerdere lectures gegeven, waaronder understanding carnism for effective vegan advocacy. Als je het interessant vindt, heb ik een link van deze lecture toegevoegd, want je kan deze bekijken op Youtube.

De lectures van Melanie zijn met name gericht op hoe je het effectiefst kan praten met niet-veganisten over ethische beweegredenen om veganistisch te eten. Veel mensen hebben de neiging in een discussie om zichzelf op te stellen als iemand die gelijk heeft en betere morele waarden heeft. Melanie legt uit dat dit bij de ander een gevoel van schaamte opwekt en zo juist het tegenovergestelde effect kan opwekken. Tevens introduceerde ze de term ”being as vegan as possible”, waarmee ze uit wil leggen dat je niet iemand moet bekritiseren op de verkeerde keuzes die iemand anders maakt, maar juist moet benadrukken hoe goed iemand bezig is die bijvoorbeeld al een meatfree Monday heeft of bewust er voor kiest om vegetarisch te eten. Ik kon me ontzettend vinden in de onderbouwing van Melanie. Mensen die mij beter kennen, weten dat ik het vaak heb over: ”Promote what you love, not what you hate.” Ik probeer het altijd te vermijden datgene te benadrukken wat mensen fout doen en juist alleen maar te benadrukken wat voor mooie dingen deze leefstijl (voor mij) teweeg heeft gebracht. Als je het interessant vindt en meer van Melanie wil lezen: haar boeken zijn bij bol.com te koop. Natuurlijk wilde ik even een foto met deze inspirerende vrouw.

Boris Lauser

Boris Lauser is een hele bekende raw food chef en maakt de meest culinaire hoogstandjes van uitsluitend rauw voedsel. Van tevoren was ik een beetje bang dat hij een overtuigd 100% raw-foodie zou zijn, maar dit was absoluut niet het geval. Boris eet zelf ook gewoon gekookt voedsel, maar wil laten zien dat je de meest creatieve gerechten kan maken van 100% rauw voedsel. En er zit zeker een kern van waarheid in dat het heel gezond is om een deel van je voeding rauw te eten.  Ik heb Boris een aantal keer gesproken in de wandelgangen terwijl we hem tegenkwamen en het is een ontzettend toegankelijk en open-minded persoon. Wij zijn bij zijn tweede kookdemonstratie geweest, waar hij een rauwe chocolademousse maakte en een rauwe spaghetti bolognese. En het hele publiek mocht meeproeven, dus deze kookdemonstratie was ontzettend interactief. Wat ik heb geproefd was overigens goddelijk.

Macka B

Wel eens gehoord van vegan reggae? Ik dus niet. Macka B is een reggae artiest die zingt (met name) over zijn vegan leefstijl. Zo ging hij vorig jaar viral op social media met zijn lied over een komkommer (cucumba). We hebben echt ontzettend gelachen om de performance die deze meneer op zijn leeftijd nog neer kan zetten. Een klein stukje van zijn optreden kun je hier zien.

Ken Spector

Ook de lezing van Ken Spector van HappyCow heb ik bijgewoond. Hij vertelde over het ontstaan van de app en hoe dit wereldwijd inmiddels een begrip is geworden onder de vegan travellers. Het leuke vond ik dat ik Ken Spector vooral een beetje heb mogen leren kennen als persoon, zoals je verderop in de blog ook kan lezen. Regelmatig kwamen we hem tegen op de boot en maakten we een praatje en ook een keer een halve dag mee opgetrokken in Noorwegen. Ken zal trouwens ook deze maand spreken op VegFest in Utrecht.

Michael Greger

Al jaren kijk ik de filmpjes die Michael Greger post op nutritionfacts.org en nu kon ik hem eindelijk zien in real life. Michael heeft de eerste keer zijn bekende how not to die lecture gegeven en de tweede keer een 2 uur durende live Q&A gehouden. Ik waardeer de humor waarmee Michael Greger zijn serieuze onderwerpen weet te brengen en hoe hij zijn beweringen kan onderbouwen dat het voor iedereen te begrijpen is. Hij maakte ook ontzettend veel tijd om boeken te signeren en schreef er ook hele lange, persoonlijke boodschappen in. Daarnaast maakte hij bekend dat deze december zijn How not to die? kookboek uitkomt én dat hij bezig is met een nieuw boek met de originele naam: How not to diet?

How not to die? lecture

Live Q&A

En ook al zijn deze special guests natuurlijk ook maar gewoon mensen: Het was zo ontzettend leuk dat je deze mensen gewoon overal tegenkomt en ze zich openstellen voor een gesprek. Zo hebben we samen met Ken Spector van HappyCow een halve dag gelopen in Flåm naar een waterval (lees verder hieronder), hebben we heel veel gekletst met Boris Lauser, ben je ineens met een bandlid van Macka B aan het sporten in de sportschool en kwam Michael Greger zelfs een keer naast ons zitten tijdens het ontbijt. Dat moment moest natuurlijk wel even worden vastgelegd 😉

Noorwegen

Noorwegen stond altijd al op mijn bucket list en na deze reis wil zeker nog een keer terug. Want hoe zeer ik ook van deze reis heb genoten: het nadeel van een cruiseboot is dat je niet genoeg de tijd hebt om dieper het land in te gaan. Zo wil ik al jaren naar de Preekstoel in Noorwegen, maar de cruiseboot kwam hier helaas niet. Aan de andere kant vind ik het cruisen ideaal! Je hoeft eigenlijk nauwelijks nog ergens aan te denken en doordat er zoveel te doen is op de boot maak je geen vervelende reisuren.

We hebben vier plaatsen bezocht in Noorwegen: Eidfjord, Flåm, Olden en BErgen. Het was eigenlijk de bedoeling dat we naar de Geiranger zouden gaan, maar omdat het te waaierig was, heeft de maatschappij besloten om uit te wijken naar Olden.

Eidfjord

Na de eerste dag op zee kwamen we aan in het Prachtige Eidfjord in Noorwegen. Het zijn echt schilderijtjes om naar al die fjorden te kijken. Overal ontdek je kleine watervallen en de omgeving is echt ontzettend rustgevend.

Het aandocken van het cruiseschip gaat ook gepaard met behoorlijk wat mankracht.

Dit was de enige dag dat we deelnamen aan een georganiseerde excursie. We vertrokken met een bus naar de Vøringsfossen (waterval).

Vervolgens reden we door naar Nationaal park Hardangervidda. Hier staat een enorme dam en je hebt een adembenemend uitzicht over de vlakte. Het was wel fris, haha.

Flåm

De volgende dag dockten we aan in Flåm. We gingen eerst een beetje het dorpje verkennen, maar omdat dit maar zeer klein is, ben je er snel doorheen. Ik heb altijd de eigenaardige eigenschap dat ik in het buitenland altijd even de supermarkt in wil, dus ook hier kon ik het niet laten. Gelukkig voor Fabian stond hier maar een heel kleintje, anders kan ik me in een supermarkt gerust een uur vermaken.

Dit vond ik ook heel erg tof. In Flåm stond een oude telefooncel omgebouwd tot een boek-uitleen. Mensen plaatsen er boeken in en je kan er ook gratis boeken uithalen. Echt een super leuk concept.

De grootste hotspot in Flåm is de Flåmbahne. Dit is een treinrit van ongeveer één uur heen en één uur terug. De treinbaan is één van de steilste ter wereld en neemt je mee langs prachtige watervallen en de meest schitterende uitzichten.

Hierna wilden we wat gaan wandelen om de omgeving verder te verkennen. Terwijl we aan het wandelen waren, kwamen we Ken Spector tegen, de man van de HappyCow lecture. Hij was met een vriend een wandeling aan het maken naar een waterval en vroeg ons om mee te gaan. De hele middag hebben we samen opgetrokken, echt super gezellig. Ken was zelfs zo dapper en ”prettig gestoord” dat hij een duik nam in de waterval, en hij vroeg ons om het te filmen.

Olden

Dag drie stond de Geiranger op de planning, maar vanwege de weersomstandigheden (zo hoorden we een dag van tevoren) konden we hier niet heen. In plaats daarvan besloot de organisatie om te varen naar Olden. Maar ik vond het totaal niet erg. Olden is denk ik de mooiste plek die ik tot op heden ooit heb gezien. Het was prachtig weer, alles was zo ontzettend groen. We hebben de hele dag gewandeld, genoten van het weer en de prachtige omgeving.

Koeien vind ik echt geweldige beesten 🙂 Eentje was heel nieuwsgierig en kwam ontzettend dichtbij. Heel leuk om er een keer zo close naast te staan.

En nog meer dieren. Ineens vanuit het niets verscheen er een katje wat een behoorlijk stuk met ons meeliep. Het leek nog een heel jong beestje en ik vraag me nog steeds af of het nou een zwerfkatje was of van iemand daar uit de omgeving.

Bergen

Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen. Het staat bekend om het feit dat het er vaak regent. Eigenlijk hebben wij wat dat betreft nog geluk gehad. Hevige regen hebben we niet gehad, maar het was wel continu miezerig, grijs en nat. En ik moet eerlijk zeggen: met een stad eindigen, vind ik eigenlijk nooit zo fijn. Na drie dagen meer landelijke gebieden te hebben bezocht, valt een stad altijd maar een beetje tegen. Je gaat jezelf bijna schuldig voelen dat je er niet helemaal van geniet.

Omdat ik niet zo heel erg ben van het winkelen, zijn we eerst door de stad gaan lopen richting de Floibanen. Dit is een soort tramcabine die je in nog geen 4 minuten omhoogbrengt naar de top van de berg Fløyen. Dit geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Naar beneden zijn we gaan lopen.

Onderweg naar de boot kwamen we dit tegen. Kan niet missen dat dit mede-vakantiegangers zijn geweest 😉

Laatste dag op zee

De laatste dag op zee hebben wij eigenlijk niet meer veel lectures bijgewoond, mar hebben we de hele dag zitten borrelen en kletsen in de Plantation. ’s Avonds was er wel nog een heel gezellig en leuk afscheidsfeestje in het atrium waar we nog heel lang zijn gebleven.

Conclusie

Ik denk dat ik wel 10 blogs had kunnen vullen over deze reis. Noorwegen is zo’n prachtig land, de lectures waren zo boeiend, het eten was zo zalig. Het een unieke ervaring om tijdens het eten eens een keer niet de uitzondering te zijn, maar de regel. Het was een unieke ervaring om eens niet te vragen welke gerechten 100% plantaardig waren. Het aller leukste: ik heb zo veel verschillende inspirerende mensen leren kennen. Er waren 25 nationaliteiten aan boord, dus ik heb kunnen spreken met mensen uit alle uithoeken. Iedereen had allemaal hun eigen verhaal en beweegredenen om mee te gaan met deze reis en om vega(n) te eten en het was ontzettend inspirerend om naar al deze verhalen te luisteren.

Volgend jaar gaat deze cruisereis weer, maar dan naar Chili en Argentinië. als het even kan, zijn wij er zeker weer bij.


3 reacties

 • Belinda 09 juli 2018 14:13

  Wat een mooi verhaal over jullie cruise vakantie.
  Erg leuk om te lezen en de mooie foto’s te bekijken.
  Groet Belinda

  • Lobke Faasen 11 juli 2018 17:30

   Dankjewel Belinda! Het was ook oprecht een ervaring om nooit te vergeten 😉

 • Emma 19 maart 2018 18:45

  Wauw Lobke, wat een geweldig avontuur!! Je hebt me er helemaal enthausiast over gemaakt haha. Hopelijk is de cruise binnenkort weer eens een keertje in Europa, dan ga ik zeker proberen om mee te gaan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *