Boekreview van the how not to die cookbook

Met Google en Pinterest als inspiratiebron koop ik eigenlijk nauwelijks nog een kookboek voor mezelf. Maar voor The how not to die cookbook maakte ik een uitzondering. Ik wist dat dit kookboek er aan zat te komen en heb het mezelf als kerstcadeau gegeven, zoals je wellicht op mijn Instagram al had gezien. Een review kon natuurlijk niet uitblijven, dus daar is die dan!

Dr. Michael Greger

De maker van het boek is Dr. Michael Greger. Hij is arts en voedingskundige die met zijn passie voor het vak de website NutritionFacts.org heeft opgericht. De website staat vol wetenschappelijk onderbouwde filmpjes hoe voeding is gerelateerd aan talloze gezondheidsklachten. Naar aanleiding van de site heeft hij het boek How not to die geschreven, wat een ware bestseller is geworden. Het boek liet zien dat een whole food plant based voedingspatroon niet alleen de beste manier is om verscheidene ziekten te voorkomen, maar deze ook te remmen en in sommige gevallen zelfs geheel terug te draaien. Whole food plant based staat voor plantaardige voeding, zo onbewerkt mogelijk. En op basis van de principes van deze leefstijl, is nu dus een kookboek gemaakt. Dat is ook gelijk wat dit kookboek bijzonder maakt: ieder ingrediënt is whole food plant based. Geen suiker, geen witte graanproducten en zelfs citroensap (in feite namelijk geen whole food) zal je er niet in terugvinden. Laten we het boek eens van binnen bekijken.

Opbouw

Het boek is van mooie kwaliteit met dik papier en een hard cover kaft. Ook het formaat is duidelijk over nagedacht: het is precies groot genoeg om in een kookboekstandaard te zetten. Het boek begint met een korte persoonlijke noot van Dr. Greger himself en gaat dan in op de principes van whole food plant based. Daarna verteld Michael Greger over zijn daily dozen, de door hem opgestelde checklist aan productgroepen die je dagelijks zou moeten eten voor een volwaardig voedingspatroon. Het leuke is, dat bij ieder recept is neergezet welke productgroep van de daily dozen je binnenkrijgt.

De eigenlijke recepten starten met enkele basale producten die je kant-en-klaar kan kopen, maar ook heel goed zelf kan maken. Denk aan amandelmelk of groentebouillon. De andere receptcategorieën zijn ontbijt; snacks, dips en spreads; soep en chili’s; salade en dressings; burgers, wraps en meer; hoofdgerechten met lekker veel groente; bonen, bijzondere granen, bijgerechten; zoetigheden en tot slot drankjes. Het boek sluit af met dagmenu voor 14 dagen, keukentechnieken, en een boodschappenguide.

De recepten

Er is een goede balans tussen eenvoudigere gerechten en meer ”culinaire hoogstandjes”. Het lijkt op het eerste gezicht dat ieder gerecht aardig wat ingrediënten vereist, maar omdat er veel met kruiden wordt gewerkt (gerust 6 per recept), valt dit eigenlijk wel mee. Ik zie tijdens het bladeren door de recepten ook niet veel ingrediënten die moeilijk te verkrijgen zijn in de reguliere winkels. De recepten zijn helder uitgewerkt. De eenheden bij de ingrediënten zijn met zowel Amerikaanse maten (cups, teaspoons etc.) weergegeven als metrieke eenheden (gram en milliliter). De beschrijving hoe je de recepten moet maken, is precies goed: geen ingewikkelde kooktechnieken en ook niet te uitgebreid. Een leuke aanvulling vind ik dat bij bijna ieder recept een klein weetje over één van de ingrediënten is opgeschreven.

Samengevat

Ik ben enthousiast! Het is het eerste kookboek bij mijn weet waar werkelijk ieder recept 100% is conform de whole food plant based richtlijnen. En of je nou een simpele volwaardige avondmaaltijd wil maken, of indruk wil maken op gasten met een culinair hoogstandje; dit kookboek biedt voor alle doeleinden een recept. Ik heb gelijk de no bake oatmeal walnut cookies gemaakt en deze waren zeker voor herhaling vatbaar. Leuke aanvullingen zijn de weetjes over de ingrediënten en welke productgroepen van de daily dozen je een kruisje achter mag zetten. Let er wel op dat het kookboek op dit moment alleen in het Engels is uitgebracht, wat een nadeel kan zijn als je de taal niet goed beheerst.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


2 reacties

  • Irma 31 mei 2018 10:10

    In het Nederlands bekend als ‘Hoe overleef je kookboek’.

    • Lobke Faasen 01 juni 2018 12:51

      Jes Irma klopt helemaal! Op het moment dat ik deze blog schreef nog niet, maar is inmiddels dus ook in het Nederlands vertaald op de markt 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *