12 producten die gezond lijken, maar dat niet zijn

De voorkant van een verpakking is noem ik altijd de marketingkant. Fabrikanten willen je nou eenmaal in de basis iets verkopen en overtuigen graag door iets mooier te maken dan het is. Daarnaast zoeken ze ook de mazen van de wet op, om een product gezonder aan te prijzen dan het is. De achterkant laat dan ook zien hoe gezond een product werkelijk is, aan de hand van de voedingswaarde en de ingrediëntendeclaratie. Maar om je een handje te helpen in je zoektocht door de supermarkt, deel ik in mijn blog van vandaag een uitgebreide selectie aan producten die gezond lijken, maar dat niet zijn.

1. Bruin brood en luxe broodjes

Het maakt niet uit hoeveel verschillende granen er ook in verwerkt zijn. Of hoeveel zaden en pitten er ook op zitten. En zelfs de donkere kleur van het broodje zegt niet veel. Vaak bestaan ze namelijk hoofdzakelijk uit witte bloem. Het is dus een product op basis van witmeel – granen ontdaan van zemel en kiem – en hierdoor laag in vezels, vitaminen en mineralen. Het maakt ook niet uit of het afbakbrood is of vers. Kies altijd voor een volkorenbrood, omdat voor het gebruiken van deze term regelgeving is. Jumbo verkoopt tevens volkoren afbakbroodjes.

12 producten die gezond lijken, maar dat niet zijn

2. Cruesli’s en granola

Het ziet er zo gezond uit met al die graanhalmen op de voorkant, maar over het algemeen zijn het producten die ontzettend rijk zijn aan toegevoegd suiker. Je hebt hier overigens niet de verpakking voor nodig, maar gewoon je gezonde verstand. Allereerst smaken die krokante brokken niet van zichzelf zo lekker zoet. En ze worden bovendien zo lekker krokant, doordat suiker bij verhitting de eigenschap heeft alles lekker aan elkaar te laten plakken (denk maar aan karamel). Maak je muesli dan ook lekker zelf. Dan weet je precies wat er in gaat.

3. Mueslirepen

Om even in de mueslisfeer te blijven: ook mueslirepen (of granolabars) zitten vaak bomvol toegevoegde suikers, zodat al die gezonde muesli aan elkaar blijft plakken en een mooi reepje vormt.

4. Smeuïge pindakaas

Met smeuïge pindakaas bedoel ik alle pindakaas die niet is gemaakt van 100% pinda. Bijvoorbeeld de traditionele Calvé en de meeste huis- en budgetmerken. De pindakaas van deze merken heeft duidelijk een hele andere structuur en smaak dan een 100% pindakaas. Die structuur wordt bereikt door toevoegingen. Zo wordt er olie of suiker toegevoegd, maar zie je ook regelmatig een term als gehard palmvet, volledig geharde palm of gehydrogeneerde palmolie. Het komt alle drie neer op hetzelfde, namelijk het industrieel deels of geheel harden van olie of vet om de houdbaarheid van een product te vergroten en de structuur steviger te maken. Het nadeel van dit proces is alleen dat er zeer ongezonde transvetten ontstaan. Vaak geldt dat hoe goedkoper de pindakaas is, hoe lager het percentage pinda is en hoe hoger het percentage toevoegingen.

5. Vruchtensappen

Al dat fruit op de voorkant lijkt zo gezond, maar eigenlijk zijn alle sappen zogenaamde lege calorieën. Je consumeert namelijk wel het sap uit een vrucht, maar niet de belangrijke vezels. Daarnaast is het kauwen van een vrucht ook onderdeel van verzadiging. Dit kan je ook heel makkelijk visualiseren overigens. Stel dat in een glas sinaasappelsap 2 sinaasappels verwerkt zitten. Waar zal je voller van zitten: 2 hele sinaasappels of 1 glas sinaasappelsap? Ik denk dat het antwoord niet zo moeilijk is 😉

12 producten die gezond lijken maar dat niet zijn

6. Producten met spelt

Speltbrood, speltpita’s, speltbollen, speltcrackers en ga zo maar door. Het ligt een beetje in lijn met de luxe broodjes, maar vaak bestaan deze producten hoofdzakelijk uit witte bloem. Daarnaast is het nog maar de vraag hoeveel spelt er daadwerkelijk is gebruikt, want als er maar 1% spelt in zit, mag er al spelt op de verpakking staan. En vergeet ook niet de speltproducten met veel toegevoegd suiker zoals spelteierkoeken, speltkoekjes of Sultana’s met spelt. Dat wil overigens niet zeggen dat werkelijk alles met spelt ongezond is, want er zijn genoeg gezonde speltproducten te vinden, zoals speltwafels, speltpasta en volkoren spelt pita’s.

7. Kant-en-klare maaltijdsalades

Je kent ze wel, van die kant-en-klare salades uit de supermarkt. Ze zijn vaak minder gezond dan het lijkt. Ze bevatten vaak maar een heel klein beetje sla en andere groente en juist veel van de ingrediënten die het smakelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan witte pasta, een flink hoeveelheid dressing, of croutons. Daarnaast zitten ze vaak vol smaakmakers en conserveermiddelen. Zelf een salade maken blijft dus altijd de beste optie.

8. Baby- en kinderkoekjes

Van de pauzekoeken zijn inmiddels veel mensen wel bewust dat dit niet de meest verantwoorde tussendoortjes zijn. Maar wist je dat fabrikanten al fans probeert te maken van kinderen die de basisschool nog niet eens hebben betreden? Bijvoorbeeld met babykoekjes van Hipp of de Nijntje Babybiscuit van Bolletje. En ook voor kinderen vanaf 1 jaar is er al een koek zoals de dreumesbiscuit van Bolletje, of de kinderbiscuit van Liga. En ook al staat er op de verpakking dat het vol calcium, vezels of wat voor vitamine dan ook zit; het blijven koekjes. Er zit vaak witte bloem en toegevoegd suiker in en het is absoluut niet essentieel voor een baby om dergelijke producten te consumeren. De fabrikant heeft maar twee doelen: kinderen al op jonge leeftijd binden aan hun merk en ze op jonge leeftijd al laten wennen aan een zoete smaak.

9. Oplosthee

Oplosthee is van diverse merken in diverse smaken te koop. Claims als nu nog kruidiger, 100% natuurlijk en zonder kunstmatige toevoegingen staan zichtbaar op de verpakking vermeld. Wat ze er wel vaak bij vergeten te vermelden, is dat een potje oplosthee hoofdzakelijk uit suiker bestaat. Dit wordt vermeld onder diverse namen, zoals druivensuiker, rietsuiker of karamel. Je kan bijna net zo goed een glas limonade drinken.

10. Vezelrijk wit brood

Als volwassene ben je dit stadium hopelijk voorbij, maar voor kinderen vliegen de vezelrijke witte broden over de toonbank. Want kinderen eten een wit brood, maar ondertussen heeft het de voedingswaarde van een gezond volkorenbrood, toch? Niet helemaal. Een vezelrijk wit brood bestaat voor het grootste gedeelte uit tarwebloem en is wat dat betreft dus ook een wit brood. Een fabrikant voegt hier weer vezels, vitaminen en mineralen aan toe en op die manier evenaart het op de voedingswaarde dezelfde cijfers als dat van volkorenbrood. Maar werkt het ook hetzelfde in je lichaam? Daarvoor moeten we kijken naar de ingrediëntendeclaratie. De voedingsvezels uit vezelrijk wit komen van toegevoegde tarwezemelen en inuline. Vooral die inuline is interessant. Voedingsvezels kennen we namelijk in twee varianten. De oplosbare vezels zijn met name goed voor de stoelgang. Onoplosbare vezels zorgen ervoor dat je iets harder moet kauwen op een product. In natuurlijke producten (groente, fruit, bonen, volkorengranen) stop Moeder Natuur allebei, in een ideale verhouding. Fabrikanten maken bij het ontwikkelen van producten gebruik van een maas in de wet door aan een product suikerpolymeren toe te voegen zoals inuline, fructo-oligosachariden (ook wel oligofructose) of galacto-oligosachariden. Deze mogen ze volgens de wet meerekenen in het gehalte vezels wat zichtbaar is in de voedingswaarde, maar ze hebben maar weinig effect op de stoelgang. Bijkomend voordeel is dat deze ‘’vezels’’ een beetje zoet smaken, wat het eindresultaat dus ten goede komt. Deze vezels worden ook wel eens toegevoegd aan zogenaamd vezelrijke koekjes of ontbijtkoek. Maar ze hebben dus absoluut niet hetzelfde gezondheidseffect als een gewoon volkorenbrood.

11. Light frisdrank

Er zit dan wel geen suiker in, light frisdranken met zoetstoffen zijn ook niet zaligmakend. Zo beïnvloeden zoetstoffen je darmflora, is light frisdrank niet goed voor je tanden en ontwen je jezelf nooit de zoete smaak. De hunkering naar zoet blijft dan ook vaak bestaan of wordt zelfs alleen maar groter.

12 producten die gezond lijken maar dat niet zijn

12. Snacks en hapjes voor in de oven of airfryer

Chips, kroketten, friet en bamihappen; tegenwoordig kan het allemaal in de oven of airfryer. Maar wist je dat ovenfriet en ovensnacks (zoals kroketten) gewoon al in de fabriek zijn gefrituurd? Je bakt het thuis in de oven als het ware af. Ovenchips wordt wel enkel in de oven gebakken, maar er komt nog steeds veel olie aan te pas om een knapperig en lekker resultaat te bereiken. De calorieverschillen tussen de gefrituurde en ovensnacks zijn dan ook niet heel erg groot. Daarbij komt ook dat alles wat knapperig is (zoals chips, friet of kroketten), je makkelijker meer van eet. Het zijn dus eigenlijk ook eetlust opwekkers; of ze nou uit de oven of de frituur komen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *