5 tips om te koken zonder olie

Als je jezelf net inleest in de principes van whole food plant based, ben je wellicht verrast te horen dat olie niet zo gezond is. Maar denk er eens over na wat olie eigenlijk is: een door Moeder Natuur perfect gecreëerd voedingsmiddel (bijvoorbeeld een walnoot) wat zo wordt bewerkt dat er een product uitkomt wat bestaat uit 100% vet. Nou is vet natuurlijk essentieel. Maar haal vetten zoveel mogelijk uit hele voedingsmiddelen zoals noten, pinda’s, pitten, zaden en avocado’s. Dan krijg je de vetten inclusief vezels, vitaminen en mineralen. Olie bevat namelijk vooral zogenaamde lege calorieën. Door de raffinage zijn er namelijk bijna geen voedingsstoffen meer aanwezig. 

5 tips om te koken zonder olie

Koken zonder olie

Het is natuurlijk altijd de dosis die iets vergif maakt. Maar het is altijd goed om te minderen met olie. Je blijft makkelijker op gewicht en elimineert de lege calorieën uit je voedingspatroon. Daarnaast maskeert olie de ware smaak van eten. Wanneer je dus de hoeveelheid olie in je recepten reduceert, begin je de ware smaak van het eten te proeven. Daarom deel ik vandaag 5 praktische tips om te koken zonder olie.

1. Roerbak in water

Ja, je kan roerbakken in water. Ik doe het altijd. Zorg er voor dat de bodem van je pan is bedekt met een dun laagje water. Zet de koekenpan of wokpan op een heet vuur en zodra het water kookt, kun je je groente en bonen er aan toevoegen. Blijf de groente en bonen bewegen door de pan, anders brandt het natuurlijk aan.

2. Gebruik je oven

In plaats van gebakken aardappelen of in olie geroerbakte groente, kun je natuurlijk ook je oven gebruiken. Bedek je bakplaat met een bakpapier en leg je (zoete) aardappelen, groenten of bonen er op. Het is absoluut niet noodzakelijk om nog olie toe te voegen, want ook zonder wordt alles gaar en aardappelen zelf lekker knapperig.

3. Gebruik een (contact) grill

Ik gebruik mijn contact grill heel graag voor vegan burgers, falafel en zelf zoete aardappelen. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken en de twee platen dicht te klappen. Maar je kan natuurlijk ook een normale grill gebruiken om je eten op te grillen.

4. Breng je salade op een andere manier op smaak

Ieder type azijn (mijn persoonlijke favoriete zijn appelcider azijn en balsamico azijn) is een lekkere smaakmaker voor over een salade. Ik gebruik ook verse en gedroogde kruiden zoals chilipoeder, dille, komijn, zwarte peper of Italiaanse kruiden om mijn salade extra smaak te geven. En wat dacht je van een lekkere dressing met als basis tahin of een andere notenboter?

5. Baksels

Er zijn een heleboel alternatieven die je kan gebruiken in je baksels zoals cakes en koekjes. Zo kun je bijvoorbeeld ongezoete appelmoes of geprakte banaan gebruiken als alternatief voor olie. Het geeft je recept een nog zoetere smaak en resulteert ook in een cake of muffin met een lekker sappige structuur. In meer hartige gerechten kunnen gepureerde pompoen, gepureerde bonen, vegan yoghurt of tofu worden gebruikt als vervanger voor olie of boter.

5 tips om te koken zonder olie

Dit zijn mijn tips hoe ik olie en vet in recepten beperk. Maar misschien heb jij nog aanvullende tips? Deel ze dan vooral hieronder! Ik vind het altijd leuk om meer tips te lezen.


5 reacties

 • Liduine 22 februari 2021 21:53

  Tahin bevat toch veel olie? Past dit wel binnen koken zonder olie?

 • de meyer frida 20 augustus 2020 18:59

  hoe maakt u de dressing met tahin aub?

 • Yvonne 09 maart 2020 15:00

  Wat is een goede pan om te gebruiken bij olieprijs koken?

 • Lisette 19 november 2018 09:28

  Bedankt voor de fijne praktische tips 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *