10 duurzame decembercadeaus (Sinterklaas en Kerstmis)

December is dé maand van geven en ontvangen. Maar ieder jaar valt het me weer op hoeveel mensen vooral betekenisloze spullen naar elkaar schuiven. Spullen waar niemand echt op zit te wachten zit. Terwijl er ontzettend veel duurzame cadeaus zijn die een échte toegevoegde waarde bieden. Met deze blog ga ik je een handje helpen. Bereid je voor op een heleboel inspiratie voor duurzame cadeaus waar zowel de ontvanger als Moeder Natuur heel erg blij van worden. Cadeaus die leuk zijn om te vragen, maar nog leuker zijn om te geven 🙂

1. Producten van de Lush

Lush is wat mij betreft de snoepwinkel onder de cosmetica. Maar wist je dat de producten van Lush ook heel maatschappelijk verantwoord zijn? Zo zijn de producten niet op dieren getest en minimaal vegetarisch (en het meeste zelfs 100% vegan). De ingrediënten zijn veelal biologisch en/of Fair Trade gecertificeerd. Daarnaast zet Lush enorme stappen in de strijd tegen plastic. De meeste producten zijn namelijk niet verpakt (of zoals ze zelf zeggen: naakt), maar kun je bewaren in een speciaal blikje. Daarnaast verpakken ze zo veel mogelijk in glas. De producten waar nog wel plastic omheen zit, kun je weer inleveren bij de winkel. Lush recyclet de verpakkingen en gebruikt ze opnieuw om te vullen met hun producten.

10 duurzame decembercadeaus
Mijn favoriet is de Seanik Shampoobar met 

2. Adopteer een appelboom

Als je in de buurt van Amsterdam, Leiden of Haarlem woont is dit echt een cadeautje om te overwegen. Bij Landgoed de Olmenhorst kan je namelijk een appelboom adopteren. De bomen worden voor je verzorgt en de appels worden biologisch geteeld. Je kan zelfs een ras kiezen waar je de voorkeur aan geeft (Jonagold, Elstar etc.). De appelboom krijgt een naambord en de oogst is volledig voor jou.

10 duurzame decembercadeaus

3. Pela telefoonhoesje

Bijna iedereen heeft om zijn telefoon wel een hoesje om hem te beschermen tegen schade. Maar veel van die hoesjes worden gemaakt van plastic. Niet echt duurzaam. Toen ik vorig jaar mijn nieuwe telefoon aanschafte, was ik dan ook erg blij om te zien dat er ook op dit vlak duurzame initiatieven zijn. De telefoonhoesjes van Pela zijn 100% gemaakt van composteerbaar plantaardig materiaal. Daarnaast gaat van iedere verkochte hoes een donatie naar een duurzaam initiatief. Alhoewel alle hoesjes er in de basis hetzelfde uitzien, kan je kiezen uit een heleboel verschillende kleuren en opdrukken. Ook is er voor ieder populair telefoonmodel wel een hoesje te koop. Omdat ik er zelf dus ook eentje heb, kan ik met recht zeggen dat de hoesjes echt super stevig zijn en de telefoon dus goed beschermen.

10 duurzame decembercadeaus

4. Ecoffee cup

Wegwerp artikelen zijn écht niet meer van deze tijd. Maar een mok overal mee naartoe nemen, is niet altijd even praktisch. Gelukkig is er de Ecoffee cup. Deze to go koffiemok bestaat voor 80% uit bamboe en is tevens BPA-vrij. Hij kan ook gewoon in de vaatwasser. Ze zijn te koop in diverse designs, dus voor ieder karakter is er wel een leuke mok te vinden.

10 duurzame decembercadeaus

5. Parfum van RUIK

Een echt klassiek decembercadeau is natuurlijk parfum. Maar wist je dat de meeste parfum helemaal niet zo duurzaam is? Zo worden er heel veel bomen gekapt, omdat het hout van specifieke boomsoorten gebruikt wordt als parfumingrediënt. En veel van de chemicaliën uit parfum zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen zoals aardolie of koolteer. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat veel van de ingrediënten schadelijk zijn voor je gezondheid en op dieren worden getest. De parfum van RUIK is op alle vlakken anders. Deze 100% vegan en niet op dieren geteste parfum is vrij van parabenen, UV-filters en schadelijke oplosmiddelen. Daarnaast is minimaal 90% van de ingrediënten biologisch en worden er uiteraard geen fossiele grondstoffen gebruikt. Er zijn drie geuren te koop. Eentje op basis van sinaasappelschillen. Eentje op basis van de olie van te jonge, te rijpe en te rauwe rozenknoppen (die anders belanden bij het groenafval). En de derde geur is gemaakt van de kerstboom op de Dam (die anders na de feestdagen zou worden versnipperd). Ook in de verpakking is er goed nagedacht over de belasting op het milieu. Zo is de dop van de fles gemaakt van gerecyclede frisdrankdoppen en is de omhulling waarin de fles wordt geleverd gemaakt uit gerecycled papier.

10 duurzame decembercadeaus

6. Zero waste startersset

Veel mensen willen best minderen met plastic, maar weten niet goed hoe te beginnen. Hoe leuk is het dan om zelf een mooie startersset met alle basics voor een leven met minder plastic te geven of te krijgen? Vul bijvoorbeeld een Dopper Shopper met een Dopper, herbruikbare groente- en fruitnetjes, houten afwasborstel, bamboe tandenborstel en herbruikbare watjes. Eventueel kan je het helemaal afmaken met het boek het zero waste project.

10 duurzame decembercadeaus

7. Theeleut pakket

Zoek je een cadeau voor een echte theefan? Geef dan de bamboe theedoos van Bredemeijer geschikt voor losse thee. Dit cadeau kun je desgewenst aanvullen met losse thee en duurzame chocolade (van bijvoorbeeld Vivani of iChoc). Succes verzekerd!

10 duurzame decembercadeaus

8. Sokken

Een paar sokken geven komt altijd van pas. Maar waarom geef je geen sokken die impact maken? Kies hierbij bij voorkeur voor sokken van hennep, biologisch katoen of bamboe. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bamboe sokken Lotika en Qnoop (die met hun knoop op de sok ook gelijk het probleem van 1 sok kwijt zijn oplossen). Alhoewel het heel nobel klinkt om sokken te geven van gerecycled plastic, is dit toch niet de meest verantwoorde keuze. In de wasmachine laten deze sokken namelijk juist weer enorme hoeveelheden microplastics los, die uiteindelijk belanden in de oceaan.

10 duurzame decembercadeau

9. RotterZwam Growkit

Het is altijd leuk om unieke cadeautjes te geven. De RotterZwam Growkit hoort zeker in dit rijtje thuis. Je kunt er namelijk je eigen oesterzwammen mee kweken. Je moet wel houden van koffie, want de oesterzwammen groeien op je eigen koffiedik. De ton waarin de zwammen groeien, bestaat voor 99% uit hergebruikt plastic. En je hoeft gen groene vingers te hebben, want de RotterZwam Growkit komt met een hele handige handleiding.

10 duurzame decembercadeaus

10. Voederhuis voor vogels van gerecycled hout

Je kent ongetwijfeld de vetbolletjes in een plastic netje. Maar wist je dat deze plastic netjes juist heel gevaarlijk zijn voor vogels? Ze kunnen er namelijk in verstrikt raken en zelfs stikken. Geef daarom een duurzaam voederhuis van gerecycled hout. Hier kun je los vogelvoer of een losse vetbol inleggen, zodat de vogels geen gevaar lopen tijdens het eten.

10 duurzame decembercadeaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *