5 tips bij opmerkingen over een vegan leefstijl

Als je drie keer per week iets haalt bij de snackbar zal je niemand er iets over horen zeggen. Maar als je besluit om dierlijke voeding geheel of deels te schrappen lijkt het wel of het meerendeel van je omgeving ontpopt in een voedingspro. Of ze voelen zich in ieder geval geroepen om er iets van te vinden en dat ook te zeggen.

Lange tijd kon ik mezelf ontzettend storen aan deze ongevraagde opmerkingen. Maar inmiddels kan ik, al zeg ik het zelf, hier onwijs goed mee omgaan. Ik zou bijna zeggen dat ik het wel kan waarderen als mensen een ongevraagd advies geven of een ongewenste opmerking plaatsen. En dat komt omdat ik tegenwoordig veel beter begrijp waar deze opmerkingen vandaan komen en hoe ik er het beste mee kan omgaan. Want zoals Amerikaans psychologe Virginia Satir ooit zei: “Life is not what it’s supposed to be. It’s what it is. The way you cope with it is what makes the difference.” Oftewel: problemen in het leven (of de reden mensen zeggen waarom ze problemen hebben) zijn meestal niet het probleem. Problemen ontstaan door de manier waarop mensen omgaan met het probleem.

Stoppen met ergeren

Jezelf ergens aan ergeren is een energieslurper. Plus, je wordt er nou ook niet bepaald een leuker mens van. Daarom wil je met dit artikel helpen om beter met deze opmerkingen om te gaan. Want weet je; je omgeving kan je toch niet veranderen maar je eigen mindset wel! Daarom geef ik je in deze blog vijf tips om om te gaan met opmerkingen over jouw plantaardige leefstijl.

5 tips bij opmerkingen over een vegan leefstijl

1. Is het kritiek of interesse?

Leefstijl is iets ontzettend persoonlijks, waardoor we ons snel persoonlijk aangevallen voelen als iemand hier een vraag over stelt of opmerking over maakt. We ervaren het als kritiek. Door je hoofd gaat zoiets als: ‘Hou je bezig met je eigen keuzes en laat mij met rust.’ Je geeft het liefst een kort antwoord om er maar weer van af te zijn. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat degene die de opmerking plaatst helemaal geen kritiek heeft, maar oprecht interesse toont en zit met vragen? En dat die persoon dus oprecht nieuwsgierig is naar jouw beweegredenen om plantaardig te eten? Een leuk, positief antwoord op deze vragen kan die persoon dan inspireren om ook andere keuzes te maken.

Draai het eens om. Stel dat je niks weet over IT en in gesprek bent met iemand die werkt in de software. Je vraagt waarom die persoon de voorkeur geeft aan Windows in plaats van Apple? En je krijgt vervolgens een korte reactie waarbij je duidelijk merkt dat je maar niet meer verder moet vragen, want het is een gevoelig puntje. Bijvoorbeeld: ‘’Ik hou gewoon niet van werken met Apple! Iedereen moet gewoon lekker doen wat-ie zelf wil, toch? Dat is geen uitnodigend antwoord om interesse te krijgen in de voordelen van werken met Windows. En eigenlijk heb je dan überhaupt geen antwoord op je vraag.

Misschien maakt dit voor je duidelijk hoe vervelend het is als je met een vraag zit en je merkt dat iemand niet in gesprek wil gaan over zijn of haar beweegredenen. Daarom probeer ik zelf zo veel als ik kan in gesprek te gaan en erachter te komen waar een vraag vandaan komt. Als iemand op een leuke en geïnteresseerde manier reageert, weet ik dat deze persoon oprecht met vragen zit en graag meer wil weten. Er zullen altijd mensen blijven die sceptisch of negatief zijn, maar dat merk je dan snel genoeg.

2. Is het kritiek of bezorgdheid?

Naast de opmerkingen uit interesse is er ook nog een groep die opmerkingen maakt uit bezorgdheid. Dit geldt met name voor mensen uit je persoonlijke omgeving, de mensen die om je geven. Denk bijvoorbeeld aan opa en oma die twijfels hebben bij het vegan opvoeden van de kleinkinderen. Of een vader of moeder die vraagtekens zetten bij hoe volwaardig een plantaardige leefstijl van hun dochter of zoon is. Het aantal mensen dat momenteel 100% plantaardig eet, is op dit moment nou eenmaal nog in de minderheid. Jij hebt er misschien al dagen aan zelfstudie in zitten, iemand anders heeft dat niet. Wat voor jou dus common knowledge is, is dat voor een ander niet. Niet zo vreemd dus, dat die persoon vragen heeft of je misschien echt niks tekort komt.

Iets anders wat een rol speelt in de mate waarin je je ergert aan opmerkingen uit bezorgdheid, is het feit of je zelf wel het antwoord weet op de vragen die je krijgt. Mijn advies zou dan ook zijn, om jezelf goed in te lezen in de vragen die je krijgt. Zodra jij namelijk moeiteloos kan uitleggen aan een ander, waarom zijn of haar bezorgdheid onterecht zijn, is het voor beide partijen helemaal geen issue meer. Merk je dat je niet altijd antwoord kan geven op bepaalde vragen? Lees jezelf dan goed in of laat je adviseren zodat al je voedingsvragen beantwoord worden en alle twijfels weg worden genomen.

5 tips bij opmerkingen over een vegan leefstijl

3. Opmerkingen die stiekem een compliment zijn

Helaas is het te mooi om waar te zijn om te denken dat iedereen uit interesse en bezorgdheid zich ”bemoeit” met jouw vegan leefstijl. Er blijft altijd een groep mensen die heel bewust ongewenste en irritante opmerkingen maken. Maar het helpt als je weet waar dit gedrag vandaan komt. Ik zag er ooit een heel tof filmpje over, bij de Universiteit van Nederland. Het was voor mij toen echt een enorme eyeopener.

Waar het op neerkomt: de meeste mensen vinden het belangrijk om een goed mens te zijn en de juiste keuzes te maken. En we vinden het niet alleen belangrijk dat we goed doen, maar ook dat de mensen om ons heen dat zien. En dit is ook deels waar die irritante opmerkingen vandaan komen. Jij bent met je vegan keuzes namelijk ontzettend irritant voor je collega die in zijn achterhoofd weet dat het eigenlijk beter is. Die collega ziet namelijk een eigenschap in jou die hij of zij eigenlijk het liefst zelf ook wel zou willen hebben.

Toen ik dit hoorde, was iedere eerst zo irritante opmerking over mijn leefstijl ineens een compliment 🙂 Ik leg met gemak deze opmerkingen naast me neer en ga verder met mijn leven. Het zegt namelijk meer over die persoon dan over mij.

4. Je bent maar één iemand verantwoording schuldig

Iedere dag moet jij kunnen leven met jezelf en kunnen staan achter je eigen keuzes. Er is dus ook maar één iemand aan wie jij jezelf moet verantwoorden, en dat ben je zelf. Steek je energie dus niet in jezelf verantwoorden voor anderen. Verantwoorden is namelijk vaak een vorm van verdedigen. En door je eigen keuzes te verdedigen straal je alleen maar twijfel en onzekerheid uit. En onzekerheid wekt de indruk dat je zelf ook niet helemaal comfortabel voelt met de keuzes die je maakt.

Als het vrienden of mensen uit de persoonlijke omgeving zijn die ongewenste opmerkingen plaatsen, kan het best wat lastiger zijn niet in de verantwoording te schieten. Het kan dan helpen om te zeggen dat als die persoon echt jouw vriend(in) is en om je geeft, dan respecteert hij of zij dat jij er voor kiest om plantaardig te eten. Net zoals jij respecteert dat hij of zij dat niet doet. Zo voorkom je hele lange discussies waar je misschien helemaal geen zin in hebt of je energie in wil steken.

5. Gun je omgeving om aan een nieuwe jij te wennen

Je omgeving maakt het niet altijd even makkelijk om vast te houden aan je idealen of principes. Hopelijk helpen bovenstaande tips dan. Hou altijd in je achterhoofd dat mensen het niet allemaal even kwaad bedoelen. Misschien eet je nog niet zo lang zoals je nu eet? Gun je omgeving de tijd om te wennen aan de nieuwe jij. Sterk in je schoenen staan is hierbij wel cruciaal. Door zo veel mogelijk te laten zien hoe de nieuwe jij leeft, des te eerder mensen doorhebben dat jij echt niet anders meer wil.

5 tips bij opmerkingen over een vegan leefstijl

Positiviteit wekt positiviteit op

Het is natuurlijk altijd de toon die de muziek maakt. Als jij negatief reageert op opmerkingen over jouw vegan leefstijl, wekt dit ook negativiteit en onbegrip op bij de ander. Maar door met een vrolijke en zelfverzekerde toon uit te leggen hoe gelukkig jij wordt van de keuzes die je maakt, heb je de grootste kans op begrip en dat mensen er zelfs meer te weten over willen komen. Laat ook blijken dat jouw leefstijl geen restrictie is, maar dat juist een enorme verrijking. Laat zien hoe blij je er van wordt jezelf iedere dag te mogen voeden met producten die een minimale belasting hebben op je lijf, de dieren of het milieu. Met een positieve vibe maak je mensen nieuwsgierig, en misschien kun je ze op die manier zelfs zo ver krijgen ook kleine veranderingen door te voeren. Zo help je ze langzaam in hun weg naar gezondere, verantwoorde en bewuste keuzes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *