Hoe weersta je de verleidingen van december?

De supermarkten liggen al vanaf oktober vol met diverse sinterklaas- en kerstlekkernijen. Maar vanaf 1 december mogen we onszelf ongegeneerd tegoed doen aan al dit lekkers. Toch?

Als je moeite hebt met het weerstaan van alle verleidingen kan december één grote uitdaging zijn. Op iedere hoek van de straat staan oliebollenkramen. En ook in de supermarkt kunnen al die lekkere dingen je echt niet ontgaan. Maar om nou te voorkomen dat je met je oogkleppen en neusklep op boodschappen moet gaan doen, heb ik hier wat tips opgesteld hoe je nou het beste alle verleidingen van december kan weerstaan.

Hoe weersta je de verleidingen van december?

1. Eet eerst de gezonde basis

Op de kalender is het dan misschien december, voor je lichaam niet. Net zoals in alle andere maanden heeft je lichaam nog steeds behoefte aan alle voedingsstoffen. Zorg daarom eerst dat je de gezonde basis binnenkrijgt. Maar deze tip is niet alleen belangrijk om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook om de drang naar lekkernijen te beperken. Want door te starten met een goede dosis aan basisvoedingsmiddelen, zal je beter verzadigd zijn waardoor de drang naar decemberlekkernijen ook minder zal zijn.

2. Maak van de feestdagen geen feestweken

Natuurlijk mag je tijdens de feestdagen genieten. Eten is ook iets sociaals, iets om gezelligheid mee te vieren. En in een gezonde leefstijl passen écht wel een paar minder gezonde dagen. Maar maak van de feestdagen geen feestweken. Probeer tussen de feestdagen door gewoon je normale eetpatroon te handhaven, om te voorkomen dat je in januari de schade moet herstellen.

3. Kies waar je écht blij van wordt

In december zijn letterlijk overal lekkere dingen te snoepen. Misschien staat er een pot met snoepgoed op het werk of halen ze in de pauze voor de heel afdeling een oliebol? Of krijg je bij je ouders standaard een kerstkransje bij de koffie? Wees niet bang om een keer nee te zeggen. Eet alleen de decemberlekkernijen waar je écht blij van wordt en eet geen dingen op uit fatsoen.

4. Sla geen grote hoeveelheden in

Neem jij 3 zakken pepernoten mee, want het was 2+1 gratis? Kies jij die mega kerststol, omdat die in verhouding goedkoper was? En eet jij op 1 januari ook altijd niets anders dan oliebollen en appelflappen, omdat je het zonde vindt om ze weg te gooien? Dan wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar wat en hoeveel je inslaat. Koop alleen de lekkernijen waar je écht blij van wordt. Kies hiervan een merk of variant die je écht lekker vindt of maak het eventueel zelf. Trap dus niet in de val om maar te kiezen voor een megazak pepernoten, omdat het in verhouding goedkoper is. Terwijl je de dure pepernoten van de bakker eigenlijk het lekkerst vindt. Ga dus voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

5. Denk na over de portiegrootte

Tien pepernoten die je in volle aandacht en bewustzijn eet, kan net zo lekker zijn als een hele zak wegwerken voor de tv. Een kleine chocoladeletter kan je net zo van genieten als een grote deluxe variant met vulling en een uitgebreide garnering. En één oliebol met oud en nieuw kan net zo lekker zijn als wanneer je er op één avond zes wegwerkt (en ze wegspoelt met champagne). Sterker nog: niet zelden vallen al die lekkernijen ontzettend zwaar op de maag, waardoor je jezelf eerder misselijk eet dan dat je er nou echt zo van geniet. Dus eet niet uit gewoonte jezelf heemaal klem, maar eet bewust van een normale portie en geniet daar intens van.

Hoe weersta je de verleidingen van december?

6. Zet de lekkernijen niet in het zicht

De pot pepernoten op de bijzettafel, de adventskalender in het kozijn, kerstkransjes in de kerstboom en een schaal lekkere oliebollen prominent op de salontafel. Het ziet er immers allemaal zo gezellig uit! Maar als jij moeite hebt met verleidingen, kun je alles misschien beter uit het zicht halen. We weten namelijk dat eten in het zich hebben staan de verleiding om er (te veel) van te eten veel groter is dan wanneer alles veilig opgeborgen is in kastjes. Daarnaast zijn mensen van nature liever lui dan moe. Wanneer je meer moeite moet doen voor je lekkernijen, zal je er ook minder snel voor kiezen. Ben je nou iemand die ontzettend houdt van decembergezelligheid in huis? Versier je huis dan volop met Sinterklaastekeningen van je (klein)kinderen, lampjes, een kerstboom, een kerstbloemstuk en ga zo maar door.

Met deze tips ga je zeker weten de decembermaand door zonder een schuldgevoel. Want genieten van al dat lekkers wat december te bieden heeft, kan natuurlijk prima! Voel je daar dus ook écht niet schuldig over. Geniet van de dingen die jij écht lekker vindt, maar hou een goede balans tussen gezonde maaltijden en ongezonde lekkernijen. Dan is je hoofd blij en jij blij. En het aller belangrijkste: make it a December to remember 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *