10 must-see Netflix documentaires (gezondheid, duurzaamheid en milieu)

De toegang tot het internet heeft de deur naar informatie wagenwijd open gezet. Dat is niet altijd een goede ontwikkeling (het geeft immers ook toegang tot veel verkeerde informatie), maar over het algemeen heeft het internet veel bewustzijn gebracht. Waar je vroeger afhankelijk was van wat er in de media verscheen (en je dus van een heleboel gebeurtenissen eenzijdige, onvolledige of überhaupt geen informatie kreeg), ben je vandaag de dag heel goed in staat om bewust te worden van alle issues in de wereld.

Netflix is wat mij betreft ook absoluut onderdeel van de lijst met geweldige uitvindingen om jezelf bewust te kijken. Het staat namelijk niet alleen vol met films en series, maar bevat ook een grote range aan ontzettend interessante documentaires. Maar persoonlijk vind ik de interface van Netflix niet heel erg overzichtelijk. Soms is je avond voorbij wanneer je eindelijk een leuke interessante documentaire hebt gevonden.

10 must-see Netflix documentaires (gezondheid, duurzaamheid en milieu)

Daarom help ik je een handje! In deze blog som ik namelijk de – wat mij betreft – pareltjes van Netflix voor je op in de categorieën voeding, gezondheid, duurzaamheid en milieu. Dus kijk jezelf met deze films en documentaires bewust en wordt de groenste en gezondste versie van jezelf.

1. Forks over Knives

Wat mij betreft de über-documentaire in de categorie gezondheid. Deze documentaire legt heel helder uit waarom een chronische en hoge consumptie van dierlijke producten je gezondheid op de lange termijn schaadt. Vele grote namen komen aan het woord om uitleg te geven over de gezondheidseffecten van dierlijke voeding.

Forks over Knives

2. Food Choices

Deze documentaire legt bloot welke effecten voeding heeft op jouw gezondheid, het milieu en de al het andere leven. Tevens worden er diverse claims over voedsel en de voedselindustrie (zoals hoeveel eiwit we nou echt nodig hebben) onder de loop gelegd.

Food Choices

3. A Plastic Ocean

Dé documentaire die mijn eigen groene reis het afgelopen jaar heeft voorzien van een nieuwe dimensie, namelijk het plasticprobleem. Ik was me bewust van een plastic soep ergens in de oceaan. Maar ik had nooit kunnen bedenken dat dit probleem zo gigantisch is en op wat voor manier mijn eigen consumentengedrag hier een rol bij speelt. De documentaire laat heel goed de gevolgen zien van het plastic tijdperk waarin wij leven. Je ziet zeedieren en vogels die door een een maag vol plastic een pijnlijke dood sterven. Maar je ziet ook de mensen die lijden onder al het plastic wat uiteindelijk dus in de oceaan belandt. En niet te vergeten: wij Westerlingen zijn ook de pineut doordat het plastic in de voedselketen terechtkomt. Het plasticprobleem is eigenlijk niet te omschrijven in woorden. Deze documentaire is dan ook een echte must-see.

A Plastic Ocean

4. Cowspiracy: the sustainability secret

Je douchet bewust kort, hebt zonnepanelen op je dak en rijdt in een elektrische auto. Super goed natuurlijk! Maar wist je dat de gehele vee-industrie een veel grotere impact heeft op het klimaat dan een benzineauto? De makers van Cowspiracy leggen dit ontzettend goed uit! Na het zien van deze documentaire begrijp jij precies waarom je met mes en vork een enorme impact kan hebben op het klimaatprobleem. Daarnaast geven de makers antwoord op de vraag waarom je eigenlijk zo weinig leest in de media over de impact van dierlijke voeding op het milieu.

CorSpiracy

5. Before the Flood

Wist je dat Leonardo DiCaprio een echte klimaatactivist is? Hij is sinds 2014 VN ambassadeur voor de vrede en was executive producer van Cowspiracy. Maar hij heeft ook de lead in de National Geographic documentaire Before the Flood. Voor deze documentaire is Leonardo drie jaar lang de hele wereld afgereisd om de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering te filmen. Er komen vele grote namen aan het woord zoals Elon Musk en Barack Obama. Het voornaamste doel van deze documentaire is om mensen die twijfelen over het bestaan van klimaatverandering te overtuigen.

Before the Flood

6. The True Cost

The True Cost geeft een gezicht aan alle mensen die de kleding maken die in de Westerse winkels terecht komen. Natuurlijk wordt zichtbaar onder wat voor erbarmelijke omstandigheden de kleding wordt gemaakt. Maar ook wordt er uitleg gegeven over de effecten op mens en milieu van alle chemicaliën en pesticiden die worden gebruikt bij de katoenplantages en het maken van kleding. Het meest schrijnend vind ik om te zien hoe mensen generatie op generatie ziek worden en gehandicapt worden geboren door alle chemicaliën waar hele gebieden aan worden blootgesteld. Het fijne aan deze documentaire is wel det er ook een hoop merken aan het woord komen die juist ontzettend maatschappelijk verantwoord te werk gaan.

The True Cost

7. What the Health

Door velen is deze documentaire verafschuwd, maar wat mij betreft is deze absoluut zeer de moeite waard om te kijken! Ja, er zit een flink welbekend Amerikaans sausje over de voedingsinformatie die in deze documentaire wordt gedeeld. De feiten worden behoorlijk zwart-wit gebracht (dit is goed en dat is fout) en wat mij betreft had het wel wat genuanceerder gemogen (het is de reden dat ik het over het algemeen heb over de gezondheidsvoordelen van een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon in plaats van een 100% plantaardig voedingspatroon). Maar door alle oproer over de gezondheidsclaims, is het issue wat deze documentaire daadwerkelijk aan wil kaarten een beetje naar de achtergrond verdwenen. De makers van What the Health (overigens dezelfde als van Cowspiracy) hebben namelijk willen openbaren hoe enorm invloedrijke sectoren – zoals de zuivel- en vleesindustrie, maar ook de farmaceutische industrie – bepaalde misstanden in stand houden en onwaarheden of halve waarheden verspreiden. Hoe de zuivelindustrie bijvoorbeeld de resultaten van wetenschappelijk onderzoeken saboteert door onderzoek te financieren. Of hoe de farmaceutische industrie profiteert van de verkoop van ongezond voedsel. Al met al vind ik deze documentaire daarom ook meer dan de moeite waard om te kijken.

What the Health

8. Chasing Ice en Chasing Coral

Deze twee zijn van dezelfde makers en een vervolg op elkaar. Chasing ice laat zien hoe klimaatverandering invloed heeft op het smelten van het ijs. Voor de film trok de regisseur met een fotograaf naar de noordpool om over een periode van enkele maanden ieder uur een foto te maken en zo vast te leggen hoe snel het ijs daar smelt. Chasing coral is het vervolg op deze documentaire en gaat over het stervende koraal. Wederom is er voor een periode van maanden ieder uur een foto gemaakt, maar dit keer van het koraal. Beide documentaires laten op indrukwekkende wijze zien hoe klimaatverandering het leven op aarde onder druk zet.

Chasing Ice
Chasing Coral

9. Okja

Niet echt een documentaire, maar een speelfilm met een ontzettend vertederend plot. Okja is een animatiedier en het verhaal is volledig verzonnen. Maar de film laat heel goed zien dat wij een soort vreemd onderscheid hebben gemakt tussen huisdieren die we behandelen als onze kinderen en veedieren die we behandelen alsof het dingen zijn. Okja laat geweldig zien dat geen enkel dier dood wil. Persoonlijk hield ik het niet droog tijdens deze film. Een echte must-see!

Okja

10. Minimalism: A Documentary About the Important Things

Materialisme beheerst namelijk ons leven. Mensen zoeken voortdurend naar nog mooiere, nog betere, nog nieuwere spullen. Waarom? Omdat de markt ons wijsmaakt dat we pas echt gelukkig en tevreden kunnen zijn als we het hebben. En die eeuwige zoektocht naar de nieuwste elektronica met die nieuwe specificatie, of de nieuwste kleding die past bij de laatste trends creëert een onstilbare kooplust. Maar niet voor Joshua en Ryan, oftewel: de minimalists. Ik kan je beloven dat je de hele documentaire aan de buis gekluisterd zit, terwijl Joshua en Ryan je meenemen in hun reis naar een leven met meer geluk en betekenis door juist minder te bezitten. Naast het feit dat ze heel goed kunnen overtuigen waarom je leven meer waard is door minder te bezitten, is hun reis om mensen over deze levensvisie te vertellen al een reden an sich om de documentaire te kijken. Tijdens de bijna 1,5 uur durende film zie je namelijk het publiek tijdens hun talks over minimalisme vergroten van een handjevol mensen naar overvolle zalen. Een mooie documentaire die je dus ook nog eens laat zien wat je kan bereiken door standvastig en optimistisch te blijven.

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *