Mijn duurzame stappen in 2018

Alhoewel ik altijd al wel een ecowarrior ben geweest, is in 2018 duurzaamheid een nog grotere rol gaan spelen in mijn leven en dus ook op mijn blog. Want hoe meer ik mezelf bewust maak van de staat waarin we nou daadwerkelijk verkeren, hoe meer ik er achter kom dat ook ik nog zoveel stappen te maken heb om binnen de draagkracht van de aarde te blijven. Heel veel documentaires op Netflix en boeken (zoals De Verborgen Impact) hebben daar aan bijgedragen.

Ik weet als geen ander dat jezelf confronteren met alles wat er mis is, behoorlijk pijn doet. Maar waar ik er in mijn puberjaren depressief van werd, is iedere misstand in deze wereld vandaag de dag brandstof om er mee aan de slag te gaan. Dat is ook mijn reden om hierover te vertellen. Ik weet namelijk dat het pijn doet om misstanden onder ogen te zien, maar vanuit die pijn andere keuzes gaan maken en er niet meer aan mee te doen, is een gevoel wat ik iedereen gun. Misstanden zijn brandstof om me nog meer in te zetten voor de gezondheid van ons ecosysteem en het recht van de ongeborene.

Duurzaamheid als onderdeel van een gezonde leefstijl

Maar naast het feit duurzaamheid iets is waar ik me altijd al gepassioneerd over heb gevoeld, was er nog een belangrijke reden dat ik er meer en meer over wilde gaan delen met jullie. Ik zie een duurzaam eco-positief leven namelijk als iets wat direct gekoppeld is met een gezonde leefstijl. Als je keuzes maakt die van invloed zijn op het ecosysteem, zijn ze van invloed op onze eigen gezondheid. Denk aan pesticiden die de bijenpopulatie volledig uitroeien (en voor het geval je er nog nooit bij stil hebt gestaan: zonder bijen is er geen bestuiving en zullen dus een heleboel gewassen niet langer beschikbaar zijn). Een ander voorbeeld is een eetpatroon met veel dierlijke producten wat ontzettend klimaatbelastend is. Of al het plastic wat inmiddels in ons milieu rondzwerft en finest is voor het leven in de oceanen. Dezelfde oceaan die ons voor een groot deel van zuurstof voorzien. En al dat plastic (wat we consumeren via voeding en in sommige grote steden zelfs inademen) beïnvloedt ook direct onze eigen gezondheid, omdat ze eenmaal in ons lichaam fungeren als een hormoonverstoorder. Alles is voor mij één. Je kan duurzaam leven niet los zien van een gezond leven.

Een ecoreis

Vandaag neem ik jullie mee in mijn ecoreis. Welke stappen heb ik afgelopen jaar gezet? Niet om te laten zien ‘hoe goed ik het doe’, maar om je te inspireren 🙂 Omdat duurzaam leven vaak moeilijker is in je hoofd dan in de praktijk. En ik ben verre van perfect, laat dat helder zijn. Maar continious improvement is better than delayed perfection. We zitten nou eenmaal in een grote klimaatcrisis, ik heb daar ook niet voor gekozen. Maar ik wil er mijn uiterste best voor doen om onderdeel uit te maken van de oplossing en niet van het probleem. En ik leer elke dag bij over de keuzes die ik maak. Graag laat ik je zien welke veranderingen ik het afgelopen jaar heb doorgevoerd.

Mijn duurzame stappen in 2018

Recap van 1995 tot 2018

Even een korte recap van wat ik eigenlijk al deed. In 1995 ben ik geboren en zoals ik al zei: volgens mij heeft er altijd al een ecowarrior in mij gezeten. Al op jonge leeftijd sloot ik me aan bij een duurzame bank (de ASN bank) en was ik trouw in het sorteren van afval. Tevens koop ik al jaren geen plastic flesjes meer en neem geen plastic tasjes meer aan. Sinds mijn 14e eet ik vegetarisch en op mijn 17e ben ik ook gestopt met vloeibare zuivel. Kaas en ei ging een streep door toen ik 21 was. Sinds dien eet ik dus 100% plantaardig.

A plastic ocean

Het belang van minderen met plastic is toch wel het grootste kwartje wat dit jaar is gevallen. Toen ik begin dit jaar keek naar a plastic ocean ben ik me letterlijk rotgeschrokken. Ik wist dat er een plastic soep in de oceaan dreef en dat zeedieren hierin verstrikt raken. Ik wist dat vis plastic bevat en ook dat vogels vaak plastic in hun maag hebben. En ik wist zelfs dat honing vaak plastic bevat, omdat de bijen het meenemen vanaf het land.

Mijn duurzame stappen in 2018

Maar ik was me niet bewust van hele landen die ten onder gaan aan plastic (en dus ook de bewoners van die landen). En het hele probleem van microplastics waar de grotere plastic onderdelen in de oceaan in uiteen vallen. Maar ook de schade die synthetische kleding berokkent. Bij iedere wasbeurt geven deze namelijk duizenden microplastics af, welke uiteindelijk weer in de oceaan belanden.

Minderen met plastic als onderdeel van veganisme

Deze docu was één grote wake up call en ik ben dan ook heel erg blij dat ik hem heb gekeken. Persoonlijk zie ik het minderen in plastic ook als iets wat onderdeel is van een gezonde lifestyle. Het hele ecosysteem wordt immers vervuild door (micro)plastic en komt zo uiteindelijk in de zeedieren, vogelmagen en gehele voedselketen terecht.

Hoe minder ik met plastic?

Sinds die docu is er dus al veel veranderd. Ik let er goed op of er een alternatief is zonder plastic. Waar ik kan koop ik dan ook producten verpakt in glas, blik of karton. Waar ik voorheen pasta, rijst, havermout of diepvriesgroente in plastic verpakkingen kocht, koop ik deze nu bewust alleen in een kartonnen doos. En peulvruchten en gedroogde kruiden koop ik enkel in glas en niet meer in zo’n stazak of plastic potjes. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsloos in te kopen. Ik heb een aantal groente- en fruitnetjes aangeschaft en ben ook in bezit van een stoffen broodzak. Als ik een enkel voedingsmiddel verpakt zie in plastic (zoals komkommers of aubergines) vind ik dit zo zinloos dat ik een alternatieve groente zoek die ook in het gerecht past. Ook zijn we overgestapt op losse thee. Want een doosje thee is vaak gesealed met plastic. En ook in de theezakjes zelf zit vaak plastic (bisfenol A).

En dan zijn er nog de incidentele aankopen. Zo heb ik bijvoorbeeld de RVS rietjes van Dille en Kamille. En ben ik helemaal gek van de shampoobar en conditionerbar van Lush. Maandverband koop ik tegenwoordig van Yoni. En zelf voor mijn vitamine B12 supplementen ben ik overgestapt op de supplementen van Solgar, omdat deze in een glazen pot verpakt zitten.

Mijn duurzame stappen in 2018

Mijn valkuilen

Maar er zijn zeker ook nog valkuilen, vooral als het aankomt op kiezen voor gemak. Zo koop ik plantaardige zuivel in een pak en kant-en-klare hummus uit plastic bakjes. Ook de zakken met verse roerbakgroente (zoals Chinese wokmix of Italiaanse roerbakgroente) is een aandachtspunt in mijn koopgedrag. Daarnaast zijn er een aantal zaken die het door de locatie waar ik woon lastig maken om te kiezen voor een alternatief. Ik heb niet de mogelijkheid om te kiezen voor een verpakkingsvrije winkel, waardoor bijvoorbeeld champignons of aardappelen eigenlijk altijd in plastic verpakt zijn. Tips hiervoor zijn dus zeer welkom 🙂

Vegan is niet altijd duurzaam

Waar ik tot 2018 eigenlijk niet zo veel stilstond bij deze vraag, ben ik me daar nu meer en meer bewust van. Neem bijvoorbeeld kant-en-klare vegan burgers. Ik kocht ze sowieso al niet heel vaak, maar sinds ik me bewust ben van het belang om te minderen met plastic ben ik helemaal geminderd (van 1 á 2 per week naar 1 per drie weken).

Daarnaast zijn er plantaardige voedingsmiddelen die helemaal niet duurzaam zijn. Palmolie is natuurlijk zo’n bekende waar veel tropisch regenwoud voor wordt gekapt. Maar palmolie ben ik al jaren alert op. Maar denk ook aan tropische producten zoals bananen, mango’s, koffie en cacao die worden vervoerd per boot en soms zelfs per vliegtuig indien de houdbaarheid beperkter is (ananas, papaja en lychee). En niet alleen transport, maar ook waterverbruik is iets om rekening mee te houden. Zo is voor 1 kopje koffie 140 liter water nodig, terwijl 1 kop thee slechts 30 liter water vereist.

Mijn duurzame stappen in 2018

Het is niet dat ik deze producten gelijk ban uit mijn leven, maar het zijn wel dingen om rekening mee te houden. Zo dwing ik mezelf om minimaal twee maanden te doen met een zak koffiebonen. Is het op, dan is het pech. En ik eet ook echt nog wel bananen, maar kies bewust vaker voor een Nederlandse appel. Die vind ik namelijk net zo lekker, dus het maakt me oprecht niet zo uit.

Kleding

Alhoewel ik zeer weinig kleding koop, had ik ook op dit vlak nog een hoop te leren. Daar ben ik dit jaar wel achter gekomen. Het besef dat bij iedere wasbeurt met synthetische materialen er duizenden microplastics loslaten die zo de oceaan instromen, heeft me nog meer op scherp gezet. Ik dacht altijd heel duurzaam te doen door kleding te kopen met gerecycled plastic er in. Maar niets is minder waar. Want ook kleding van gerecycled synthetische stoffen geeft deze microvezels af.

Vegan leer is ook zo’n materiaal waarvan je je kan afvragen hoe vegan het is. Niet allemaal, maar sommige vegan leer zijn gemaakt van plastic. Ze geven dus ook langzaamaan plastic deeltjes af aan het milieu welke uiteindelijk weer in de oceaan belanden. Niet heel diervriendelijk dus. Zo zijn de vegan Dr. Martens schoenen gemaakt met PVC; één van de giftigste soorten plastic.

Ik koop sinds ik dit allemaal weet bij voorkeur biologisch katoen. Ik ben helemaal gek geworden van het Duitse duurzame kledingmerk Armed Angels (ook gewoon bij Wehkamp :)). Sportkleding is nog wel even een dingetje, dus als je daar een goede tip voor hebt, is deze van harte welkom. Ook de frequentie van kleding kopen heb ik een richtlijn gelezen waar ik me strikt aan hou. Ik koop een kledingstuk alleen nog als ik verwacht het minimaal 30 keer te dragen (en als je het uitrekent, kom je er achter dat dat heel veel keren dragen is).

Huis

Nadat zowel Fabian als ik het afgelopen jaar het boek De Verborgen Impact hebben gelezen, zijn we ook meer en meer bezig met het verduurzamen van ons huis.  Zo zijn we het afgelopen jaar overgestapt naar Qurrent. Deze bieden 100% groene stroom van Hollandse wind. Als jij ook denkt groene stroom te hebben, check het dan goed! Helaas verkopen veel energiemaatschappijen namelijk grijze stroom als groen. Dit doen ze door groene stroom certificaten te kopen van landen die groene stroom ‘over’ hebben (bijvoorbeeld Noorwegen). Daarnaast hebben we op de valreep voor 2019 een waterbesparende kraan aangeschaft. Ik was een beetje de bang de rest van mijn leven als een soort Hongaar onder een flauw straaltje te moeten staan, maar het valt me 100% mee. We hebben de Grohe Vitalio start 100 aangeschaft en daar zit echt nog prima kracht op. En als het goed is, heb je hem er binnen 1 jaar al uit door wat je hebt bespaard op je waterrekening.

Wat brengt 2019?

Met iedere stap die ik zet richting een duurzamer leven ontdek ik weer iets waar nog winst te behalen valt. In 2019 komen er dus ongetwijfeld nog veel meer punten bij waar ik ga kijken hoe het anders kan. Fabian heeft zich op de valreep voor 2019 begint nog aangemeld bij de ASN bank en gaat hier vanaf 2019 volledig op over. Het is echt zo gebeurd en door de overstapservice ook echt niet iets heel spannends. Tevens zitten we er over na te denken om volgend jaar een groen dak aan te laten leggen en eventueel ook een zonneboiler aan te schaffen. Ik weet niet of dat ook echt gaat gebeuren, maar het staat in ieder geval hoog op de wensenlijst.

Hoe duurzaamheid mijn leven verrijkt

Mensen denken vaak dat duurzaam leven een beperking is. Maar zo ervaar ik dat echt totaal niet. Ik heb door de jaren heen juist ervaren dat het moment dat ik bewust ben dat iets zeer klimaatbelastend is, het moment is dat ik er veel minder van geniet. Waar ik vroeger kon genieten van het scoren van een goedkoop kledingstuk wat ik vervolgens slechts tien keer droeg, geniet ik nu juist als ik een trui koop voor een eerlijke prijs die gemaakt is van duurzame materialen onder eerlijke omstandigheden. Datzelfde geldt voor veganisme. Vroeger kon ik best genieten van bijvoorbeeld een geitenkaassalade. Maar met de kennis van nu geniet ik daar helemaal niet meer van.

Mijn duurzame stappen in 2018

Ik ben zeer benieuwd hoe jij jezelf hebt ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid. En heb je ook voornemens voor 2019? Bijvoorbeeld het overstappen van bank of energiemaatschappij? En misschien heb je nog meer duurzame tips voor mij. Ik lees het allemaal heel graag terug in de comments 🙂 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *