50 super simpele dingen die je kan doen voor een duurzamer leven

Duurzaam leven is niet langer iets voor mensen die nu wat willen investeren om op lange termijn wat te besparen. Het is bittere noodzaak. En ook al voelt voor jou die ene groene handeling tussen 7 miljard mensen als zo minimaal, je daadwerkelijk impact is enorm. Dit is soms lastig te bevatten, omdat de besparingen niet altijd even zichtbaar zijn. Het aantal liter water wat je bespaart kunnen we nog wel een voorstelling van maken, maar als we het hebben over tonnen CO2 of kilowattuur is dit besef veel moeilijker. Maar vergeet niet dat niet alleen jouw ene handeling bespaart, je inspireert ook anderen er mee waardoor je je slagkracht vergroot.

Zo groot is jouw impact

Een mooi voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen. Ongetwijfeld had jij ooit ook dat ene gezin in de straat die die futuristische platen op het dak hadden laten leggen. Of wellicht was je zelf die ene. Binnen de kortste keren komt er dan iemand uit de straat uit nieuwsgierigheid eens vragen wat dat nou precies oplevert. En nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond. En In mijn eigen omgeving zie ik het ook. Met mijn voedingspatroon en keuzes heb ik al zo veel mensen geïnspireerd om minder vlees of andere dierlijke producten te eten. Mijn ouders eten veel minder vlees en bijna geen zuivel meer en mijn vriend Fabian eet volledig veganistisch. En dan heb ik het nog niet eens over de tientallen mensen die mij zo nu en dan trots vertellen gisteren vegetarisch te hebben gegeten, dat ene vegetarische restaurant of vegetarische gerecht op de menukaart te hebben geprobeerd, voor het eerst hummus hebben gekocht of voor de verandering eens sojamelk hebben geprobeerd.

50 super simpele dingen die je kan doen voor een duurzamer leven

Je impact is dus niet alleen datgene wat jij bespaart, maar ook de impact die je hebt in de kleine veranderingen die mensen doen in je persoonlijke omgeving. Er is altijd die eerste nodig, die early adopter, om de massa in actie te krijgen. Maar de geschiedenis laat zien dat wat ooit bij uitzondering gebeurde, is nu de norm. Je geeft mensen vandaag de dag ongetwijfeld een heel verbaasd gezicht als ze vertellen dat ze geen smartphone hebben. Ik verwacht dus dat je datzelfde gezicht over een X aantal jaar geeft als iemand vertelt geen groene stroom te hebben, of nog steeds vlees eet?

Duurzaamheid is niet extreem

Een ander vooroordeel over duurzaamheid is dat het gaat over een extreem leven en ingewikkeld leven. Maar om duurzaam te leven hoef je echt niet een veganistische hippie te worden die niets anders draagt dan kleding van biologisch katoen, hennep en brandnetel, iedere dag yoga doet en bijna geen bezittingen heeft. En het is ook niet alleen maar weggelegd voor rijke mensen die wonen in een zelfvoorzienend huis met groen dak en triple glas, waar zonnepanelen de Tesla op de oprit en alle elektronica met energielabel A++ van energie voorzien. Niks mis met deze twee uitersten en super vooruitstrevend als jij zo leeft. Maar ze zijn natuurlijk niet weggelegd voor de meeste Nederlanders.

Duurzaam leven is heel erg simpel

Duurzaamheid gaat niet over leven in uitersten, maar om terugkerende verantwoorde keuzes maken. En natuurlijk is het goed als je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak gooit, maar al die kleine veranderingen samen zijn waarschijnlijk van grotere impact dan wanneer je alleen maar zonnepanelen op je dak legt. En bij die kleine dingen wil ik vandaag stil staan. Ik heb namelijk 50 super simpele en praktische voorbeelden voor je, waarmee je vandaag nog aan de slag kan. Sommige zullen je niet onbekend zijn, sommige zullen wellicht vernieuwend zijn. Ik hoop dat ik met deze blog jouw duurzame hart weer even een oppepper geef en alert maak op waar je eigenlijk allemaal op kan letten. En ben je nog helemaal niet bekend met duurzaamheid? Kies dan eens een aantal punten uit om mee aan de slag te gaan 🙂 Want je zal na deze 50 voorbeelden zien dat duurzaam leven soms zo makkelijk is, dat er bijna geen reden is om het niet te doen.

50 super simpele dingen die je kan doen voor een duurzamer leven

Daar komen ze dan; 50 super simpele dingen die je kan doen voor een duurzamer leven

 1. Schaf groente- en fruitnetjes aan en koop een broodzak om plastic zakjes te besparen.
 2. Koop een goede boodschappentas en weiger plastic tasjes.
 3. Weiger kassabonnen.
 4. Kies voor onverpakte verzorgingsproducten (heel veel varianten zijn te koop bij Lush, zoals een shampoobar, conditionerbar of naked bodylotion)
 5. Koop een hervulbaar waterflesje en een hervulbare beker.
 6. Kies in de supermarkt – indien mogelijk – voor de variant verpakt in glas of papier in plaats van plastic. Kies bijvoorbeeld de havermout uit een papieren zak of de diepvriesgroente uit een kartonnen doosje.
 7. Scheid je plastic, blik, glas, papier en GFT van het restafval.
 8. Gooi spullen (elektronica, kleding etc.) niet altijd gelijk weg om te vervangen door een nieuw product, maar laat repareren.
 9. Vraag jezelf af of je écht een nieuw product nodig hebt. Kun je het bijvoorbeeld ook lenen?
 10. Koop vaker tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats of United Wardrobe.
 11. Zet apparaten die je niet gebruikt uit.
 12. Vervang huishoudelijke producten zo veel mogelijk voor producten zonder plastic zoals bamboe tandenborstels of bamboe afwasborstels.
 13. Raap vaker zwerfafval op straat op.
 14. Nieuw sokken nodig? Kies sokken van bamboe, biologisch katoen of hennep.
 15. Print minder, print dubbelzijdig en print op kringlooppapier (1 regulier A4 kost namelijk 10 liter water).
 16. Plak een nee-nee sticker op je brievenbus.
 17. Koop een menstruatiecup of kies voor tampons en maandverband van biologisch katoen van Yoni.
 18. Verwijder make up met wasbare wattenschijfjes.
 19. Stap over op 100% Nederlandse groene stroom. Veel bedrijven sjoemelen met groene stroom (check dus goed of je daadwerkelijk groene stroom hebt als je al denkt groene stroom te hebben), maar bij bijvoorbeeld Qurrent of Vandebron krijg je 100% Hollandse groene stroom.
 20. Vervang kapotte lampen voor LED lampen.
 21. Ontdooi je vriezer 4 keer per jaar.
 22. Douche kort en beperk het gebruik van een bad.
 23. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Een echt zuinige kop verbruikt minder dan 7 liter per minuut. Ik was hier zelf ook altijd sceptisch over uit ”angst” te weinig druk te hebben om nog mijn haar uit te kunnen spoelen, maar heb recent toch een Grohe Vitalio Start 100 aangeschaft. Niks van mijn vooroordelen bleek waar. Prima douchekop met meer dan genoeg druk om fatsoenlijk te douchen. 
 24. Was de auto in een wasstraat waar het water wordt gecirculeerd.
 25. Streef er naar om de auto te laten staan voor afstanden korter dan 7 km en pak voor grotere afstanden vaker het openbaar vervoer.
 26. Zoek alternatieven voor het vliegtuig. Binnen Europa kun je bijvoorbeeld heel goed reizen met de trein (tot Griekenland aan toe, Google hierop om te zien hoe anderen dit hebben gedaan).
 27. Was alleen met een volle wastrommel en was zo vaak mogelijk koud. Gebruik ook niet teveel waspoeder.
 28. Hang je was zo veel mogelijk op en beperk het gebruik van de droger.
 29. Koop niet altijd het product met de langste houdbaarheid, zeker als je weet dat je het op korte termijn nog gaat consumeren. Kies vaker producten op datum met een kortingssticker.
 30. Koop de losse bananen om voedselverspilling tegen te gaan.
 31. Zorg voor een niet te grote voorraad voedsel in huis en eet je voorraadkast geregeld leeg. Zie de supermarkt als je voorraadkast, zodat zij niet onnodig veel inkopen.
 32. Voer een kliekjesdag in.
 33. Koop (vaker) biologische en Fair Trade voeding.
 34. Kook in niet te grote pannen, want dit bespaart water en energie.
 35. Stop met vlees of eet minder vlees.
 36. Minderen/stoppen met andere dierlijke producten bespaart natuurlijk nog meer.
 37. Eet voeding uit het seizoen.
 38. Consumeer minder vaak exotische voedingsmiddelen zoals koffie en tropisch fruit. Streef er naar zo veel mogelijk producten te eten die komen uit Nederland en eventueel Europa.
 39. Verbouw een aantal producten zelf (zoals verse kruiden of zwammen met de Rotterzwam).
 40. Zoek alternatieve producten voor verzorgingsproducten en voedingsmiddelen met palmolie.
 41. Maak een hoekje in de tuin voor insecten.
 42. Hang een bijenhotel en vogelhuisje op.
 43. Stap over naar een duurzame bank (wat tot op heden enkel de Triodos bank en de ASN bank zijn).
 44. Zet de oven 10 minuten eerder uit dan je gerecht klaar is. Hij blijft namelijk lang genoeg warm om het gerecht te laten garen.
 45. Gebruik geen chemische, maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Maak schoonmaakmiddelen eventueel zelf.
 46. Ruim je data in de cloud op. Dit bespaart namelijk energie in de datacenters die nodig zijn om al die data op op te slaan.
 47. Overtuig je baas om één tot meerdere dagen per week thuis te werken en zo brandstof te besparen.
 48. Gebruik vaker de milieuvriendelijke zoekmachine Ecosia.
 49. Plant zo nu en dan een boom. Dat kan je zelf doen, of laten doen door een bedrijf als Trees For All.
 50. Geef zo nu en dan een boek over duurzaamheid cadeau om anderen te inspireren en je slagkracht te vergroten 🙂 En bestel deze dan via youbedo, dan kan je gelijk een deel schenken aan een goed doel naar keuze.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *