5 volkoren producten die niet per se gezond zijn

Ongetwijfeld ben je er van op de hoogte dat volkorenproducten vele gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van witte, geraffineerde (bewerkte) granen. Volkoren verzadigt namelijk beter, bevat meer vitaminen en mineralen en is minder belastend voor de bloedsuikerspiegel. Helaas hebben fabrikanten de mogelijkheid om het woord volkoren te zetten op producten die dat niet echt zijn. Voor brood is namelijk goede regelgeving. Maar voor alle andere producten is het volledig legaal om ā€˜ā€™volkorenā€™ā€™ op de verpakking te zetten als slechts een klein deel van dat product bestaat uit volkorenmeel. Of een volkoren product is niet per se gezond, omdat er heel veel suiker aan wordt toegevoegd.

Sjoemel volkoren

Alhoewel dit dus betekent dat volkorenpasta in theorie voor het merendeel uit witte bloem kan bestaan, ben ik dit bij deze productcategorie nog nooit tegengekomen. Maar er zijn wel een aantal productgroepen of productkenmerken die onterecht een gezond volkorenimago hebben. Daar wil ik in deze blog je wat inzicht in verschaffen. Kom je Ć©Ć©n van de volgende producten tegen in de supermarkt? Check dan goed het etiket om te bekijken hoe gezond het daadwerkelijk is.

1. Volkoren koekjes

Koekjes blijven koekjes. Hoe gezond de verpakking het ook wil laten lijken. Ze bevatten altijd toegevoegd suiker, want iets moet ze zoet laten smaken. Daarnaast heeft suiker ook de eigenschap de koekjes een lekker knapperige bite te geven. En als je dan een koekje eet waarvan de fabrikant claimt ”volkoren” te zijn, is het nog maar de vraag hoeveel procent volkoren er dan daadwerkelijk in zit. Eet dus vooral een koekje als je een lekker koekje wil eten, maar niet met het idee zo gezond bezig te zijn.

5 volkoren producten die niet per se gezond zijn

2. Volkoren ontbijtproducten

Ontbijtgranen zijn natuurlijk een populaire categorie om volkoren op te zetten. Maar producten als ontbijtkoek, ontbijtgranen, ontbijtrepen of crackers vallen niet onder de regeling dat er 100% volkorenmeel in verwerkt moet zijn om het woord volkoren op de verpakking te zetten. check dus altijd goed hoeveel procent volkorenmeel er is gebruikt in de ingrediƫntendeclaratie. Kijk niet enkel naar het vezelgehalte in de voedingswaarde, omdat die kunstmatig kan worden opgehoogd door bijvoorbeeld zemelen of oligofructose toe te voegen. Vergeet ook niet er op te letten hoeveel suiker er is toegevoegd om het ontbijtproduct een lekkere smaak te geven. Want zeker in de categorie ontbijtkoek of ontbijtgranen (zoals cruesli en granola) loopt dit niet zelden aardig op.

3. Vezelrijke producten

Vezelrijke producten vind je in iedere categorie. Zo bestaat er vezelrijk wit brood, vezelrijke crackers, vezelrijke pasta, vezelrijke koekjes, vezelrijk beschuit, rijst met extra vezels en ga zo maar door. En het hoeft ook zeker niet verkeerd te zijn, maar niet zelden wordt iets – zoals ik net al zei – kunstmatig verhoogd in vezels. Fabrikanten voegen bijvoorbeeld tarwezemelen toe aan een product op basis van wit meel. Hierdoor mis je dus de extra vitaminen en mineralen uit 100% volkoren. Een ander vezel wat geregeld wordt toegevoegd zijn fructo-oligosachariden. Deze mogen conform de wet worden meegerekend in het totale vezelgehalte, maar hebben geen enkel gunstig effect in de darmen. Dus als je een product waarop staat ‘vezelrijk’ of ‘met extra vezels’, kijk dan goed of die vezels kunstmatig zijn toegevoegd.

4. Meergranenproducten en speltproducten (of andere alternatieve granen)

Als je een product meergranen product koopt, betekent dit dat het gemaakt is met meerdere granen. Bijvoorbeeld een mix van tarwe, haver, spelt, rogge etc. Maar het zegt niks over het feit of dit witte granen of volkoren granen zijn. Ditzelfde geldt voor alle zogenaamd gezonde speltproducten die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht, alsmede producten op basis van andere granen. Het hoeft niet altijd ongezond te zijn, maar niet zelden zijn dit producten op basis van witte bloem. Je kan het overigens ook gewoon zien aan het product. De meeste speltbroden en -bollen die ik tot op heden in de supermarkt heb zien liggen, zijn namelijk hagelwit. Daar komt ook nog bij dat de meeste meergranen- of speltproducten voor het grootste gedeelte gewoon uit tarwe bestaan.

5 volkoren producten die niet per se gezond zijn

5. Volkoren wraps

Tot slot; volkoren wraps. Volkoren wraps bestaan namelijk vaak voor een groot gedeelte uit witte bloem. Bijvoorbeeld de La Morena Volkoren Wraps bestaan uit witte bloem met wat zemelen. Goed het etiket bekijken dus als je het echte van het neppe volkoren wil onderscheiden.

Herken het echte volkoren

Ik hoop dat deze blog iets meer helderheid verschaft in waar je op kan letten om de gezondste producten uit het schap te pakken. Is een verpakking vol mooie claims, graankorreltjes of andere gezonde teksten gezondheid de verpakking uitstraalt; hoe duidelijker het is dat het product jou iets wil verkopen. En vaak valt het dan nog best wel tegen met hoe gunstig het product daadwerkelijk is voor je gezondheid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *