Waarom je niet door iedereen aardig gevonden wil worden

Gisteren deelde ik in mijn story op Instagram een post van John Joseph Cromag waarin hij sprak over over de ‘’addiction for social media affirmation’’. Er heerst namelijk inderdaad een angstcultuur om te zeggen wat je eigenlijk echt denkt en vindt. Stel dat je iets deelt waar iemand het niet mee eens is? Uit angst voor dislikes of ontvolgers houden we ons daarom maar gedeisd en blijven politiek correct. Want zo krijg je de minste weerstand over je heen en blijf je onder iedereen geliefd, toch?

Aardig gevonden worden

Misschien herken je jezelf er in dat je graag door iedereen aardig gevonden wil worden. Als dat is wat je belangrijk vindt in het leven is de kans groot dat je jezelf niet zo snel uitspreekt over wat je écht vindt. De kans is immers vrij groot dat wanneer je je mening openlijk uitspreekt er reacties volgen van mensen die er anders over denken. Maar hoe erg is het als je reacties krijgt op wat je vindt? En wat zijn de consequenties van je mening altijd maar voor je houden? Persoonlijk denk ik niet dat door iedereen aardig gevonden worden iets is waar je gelukkig van wordt. Daarom sta ik graag eens stil bij het onderwerp en vertel je waarom je helemaal niet door iedereen aardig gevonden wil worden.

Een meningsverschil is geen aanval op jou als persoon

De mening van anderen is pas lastig op het moment dat je het ervaart als een aanval op jou als persoon. Maar wanneer iemand het op een bepaald punt niet eens is met jou, betekent dit natuurlijk niet dat jij als persoon niet wordt gewaardeerd. Je moet dat ene punt waarop jullie anders denken onderscheiden van jou als geheel. Jij bent namelijk veel meer dan die ene mening. En als degene met wie jij van mening verschilt dat onderscheid niet kan maken, zegt dat meer over die persoon dan over jou. Je kan je afvragen of je zo’n persoon wel in je omgeving wil hebben.

De strijd om likes en volgers

Ook op social media kun je jezelf afvragen of je mensen wil aantrekken met wie je totaal niet op één lijn ligt. Of dat je mensen tot je volgers wil rekenen die niet het onderscheid kunnen maken tussen jou als persoon en die ene mening waarover jullie verschillen. Ik ontvang zelf ook geregeld reacties van mensen die ergens anders over denken. Maar het punt is dat ik mijn posts en blogs niet schrijf voor hen 😉 Ik hoef dus ook helemaal niet dezelfde mening te hebben als die mensen. En ik steek mijn energie vooral in de mensen die heel blij zijn met mijn posts en blogs. Daar haal ik namelijk ook de meeste energie uit.

Geen haters betekent niet per se dat je aardig gevonden wordt

De meeste eenvoudige manier om de mening van anderen niet te hoeven incasseren, is door gewoon geen kleur te bekennen. Zonder duidelijke mening is het namelijk te verwachten dat je nooit de mening van anderen te verwerken krijgt. Maar wanneer je geen kritiek krijgt, betekent dit ook niet dat je door iedereen aardig gevonden wordt. Mensen vinden gewoon überhaupt niet zo veel van je. Dit is niet per se erg, maar het is wel belangrijk om te beseffen. Aardig gevonden worden is namelijk iets heel anders dan dat mensen niet zo veel van je vinden.

Feedback laat je groeien

Je mening geven is een beetje eng als je dat niet gewend bent. Meningen lokken reacties uit. En die mensen zouden zomaar iets totaal anders kunnen vinden dan wat jij vindt. Maar onthou goed dat feedback je scherp houdt. Misschien komt iemand met een inzicht waar jij inderdaad nog helemaal niet over na hebt gedacht. Liefdevolle feedback kan je op die manier naar het volgende niveau trekken. Net zoals jij liefdevolle feedback kan geven om een ander naar een volgend niveau te trekken. Zie feedback niet als iets ergs, maar omarm het. Een maatschappij waarin we allemaal hetzelfde denken en niemand elkaar ergens op wijst is helemaal niet wenselijk. We zitten dan allemaal in dezelfde tunnelvisie en niemand houdt elkaar scherp.

Feedback is iets anders dan kritiek

Feedback is opbouwend en gesproken vanuit jezelf, zonder waardeoordeel naar de ander. Kritiek is meer ”ergens tegen aanschoppen”. Je zegt enkel wat er allemaal verkeerd is aan de ander. Jij hebt gelijk en de ander zit er naast. Punt. Het moge duidelijk zijn dat kritiek niemand omhoog haalt, maar enkel naar beneden. Mijn advies? Distantieer je er gewoon van. Het komt neer op wat ik net al aangaf: ik zou niet weten waarom je dit soort energieslurpers om je heen zou willen hebben. Plus – en ik val in herhaling -, dit zijn niet de mensen voor wie jij je mening geeft.

Aardig gevonden willen worden is gezond

Ik snap dat het leuk is om aardig gevonden te worden. Dat heb ik natuurlijk ook. Als mensen hun waardering voor je laten blijken, streelt dat ieders ego. Logisch. Wij mensen zijn groepsdieren en hebben altijd elkaar nodig gehad om te overleven. Het zit dus in onze natuur om geaccepteerd te worden in een groep. En het is dus volkomen normaal en gezond om die waardering te willen krijgen.

Wat vindt je écht belangrijk in het leven?

Maar inmiddels is het niet meer de oertijd, maar de 21e eeuw. En helaas zijn er helaas nog steeds ontzettend veel misstanden in deze wereld. Ja ik vind het belangrijk om aardig gevonden te worden. Maar ik vind het nog veel belangrijker om mijn bijdrage te doen aan een mooiere wereld. Ik vind het belangrijk om op mijn manier de wereld een betere plek te laten zijn voor alle organismen op aarde. En dan moet je soms onpopulaire uitspraken doen. Volgens mij zijn er maar weinig voorbeelden van mensen die veranderingen teweeg hebben gebracht door hun mond te houden.

Waarom je niet door iedereen aardig gevonden wil worden

Pioniers, we need you

In het Westen is de slavernij niet afgeschaft omdat mensen hun kiezen op elkaar hielden. En ook dat ik als vrouw vandaag de dag de mogelijkheid heb te stemmen, studeren en werken komt niet doordat alle vrouwen gewoon braaf bleven doen wat in het jaar 1900 van ze werd verlangd. Homofobie wordt steeds minder (want ik zal zeker niet ontkennen dat er nog een zekere homofobe vibe in de maatschappij heerst) doordat mensen het al decennialang actief bestrijden. En ga zo maar door. Voor iedere verbetering in de maatschappij heb je pioniers nodig, de early adopters. Dus wil je een pionier zijn of meelopen met de kudde?

Met dit in mijn achterhoofd is het een stuk minder lastig om uit te komen voor wat ik vind. En dat betekent niet dat ik roekeloos mijn mond altijd maar een dauw geef. Het betekent dat ik liefdevol en positief vertel over wat er in me omgaat en wat mijn ideeën zijn om de aarde een beetje mooier te maken. Het betekent ook dat ik bereid ben om andere meningen te incasseren. Kom maar op met je positieve onderbouwende feedback die je mij uit liefde geeft, want ik wordt graag naar het volgende niveau getrokken. Maar als je je haat bij me kwijt wil, ben je niet op het juiste adres. De mensen die er energie in steken om mij naar beneden te halen zijn energiezuigers. En die energie steek ik liever in de mensen die wel openstaan voor mijn ideeën.

Creëer een missie!

Het creëeren van een missie helpt om minder onzeker te zijn over wat je vindt. Als je denkt dat jouw mening bijdraagt aan jouw missie is er immers geen reden om te twijfelen aan wat je vindt. En door open te staan voor de feedback van anderen wordt je mening alleen maar onderbouwder en dus sterker. Dus, durf je je nek uit te steken voor datgene wat jou aan het hart gaat? Of stel je jezelf het onmogelijke ten doel: door iedereen aardig gevonden worden? Door het uitspreken van je mening doe je op jouw manier een bijdrage voor datgene wat je belangrijk vindt. En die voldoening is ongekend waardevol.


2 reacties

  • Maartje 17 mei 2019 23:04

    Dank je wel voor dit geweldige artikel. Ik ga er wel van maken!

    • Lobke Faasen 18 mei 2019 08:26

      Graag gedaan Maartje! fijn dat je er wat aan hebt en er mee aan de slag gaat!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *