De Happy Pear: Recepten voor geluk | Boekreview

Vanaf het eerste moment dat ik de Happy Pear ontdekte op Instagram was ik oprecht verliefd. Ik ken niemand die met zo veel plezier en humor mensen weet te inspireren om (meer) plantaardig te eten. David en Stephen zijn namelijk niet alleen tweelingbroers en vegan kookkunstenaars; ze kunnen ook zo door voor komiek, geluksambassadeur en handstand professionals. En laten we eerlijk zijn; het is geen straf om naar ze te kijken 😉 Ik heb de eer gehad ze te zien spreken tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs 2019, en ze achteraf ook even persoonlijk te ontmoeten. En sinds dien klopt mijn hart alleen nog maar harder voor de Happy Pear. Het is echt een feestje om David en Stephen te horen vertellen over hun reis naar een gelukkig en gezond leven. Een reis waarin plantaardige voeding, een actieve leefstijl en mensen inspireren een prominente rol speelt.

Boekreview van de Happy Pear: Recepten voor geluk

De Happy Pear: Recepten voor geluk

Maar je komt natuurlijk niet op deze blog om te lezen over mijn ode aan David en Stephen, maar om te lezen over het kookboek. Een kookboek wat vol smakelijk en simpel vegan food staat, als je de ondertitel moet geloven. Ik heb het boek inmiddels al een ruime maand in huis en deel graag mijn mening!

Opbouw

Het kookboek begint met wat basisingrediënten en keukengerei die in alle recepten worden gebruikt. Ik lees hier niet echt meer iets nieuws, maar het is zeker wel een fijne aanvulling als je net begint met 100% plantaardige recepten maken. De overige recepten zijn ingedeeld in soepen, snelle en juist uitgebreide avondmaaltijden, maaltijden voor on the go, ontbijtjes en brunches, zoetigheden, gefermenteerde groente en ook nog een aantal klassiekers in een plantaardig jasje (zoals steak of kebab). Het kookboek eindigt met een deel over gezond en gelukkig leven, waarin ze van alles vertellen over de key elementen van een gezonde gelukkige lifestyle (mediteren, bewegen etc.).

De recepten

Het valt me op dat er heel veel Aziatische recepten in het boek staan. De curry’s, noedels en rijstgerechten vliegen je om de oren. Daarnaast bevat het boek aardig wat Italiaanse gerechten zoals pasta, pizza en lasagne. Als Queen Bean vind ik het een absolute pro dat in de recepten volop peulvruchten als eiwitbron worden gebruikt. Als je niet goed weet hoe je bonen, erwten en linzen in gerechten kan gebruiken, is dit boek een absolute must. Verder vind ik dat je met ruim 100 recepten ook echt waar voor je geld krijgt.

Boekreview van de Happy Pear: Recepten voor geluk

Plantaardig krachtvoer

Ik vind het écht een pluspunt dat dit boek vol mannenrecepten staat. Want dat mis ik soms wel een beetje in veel vegan kookboeken. Het overgrote meerendeel van de vegan kookboeken is natuurlijk geschreven door vrouwen. En dat zie je vaak ook wel een beetje terug in de gerechten. Je kan je lol op als je op zoek bent naar lichte maaltijden zoals salades en soepen. Maar vegan krachtvoer ontbreekt nog een beetje. Maar niet in dit boek. Recepten voor geluk staat vol stevige maaltijden waarin granen en peulvruchten de hoofdrol hebben. Iedere man zal dat waarderen en zich niet afvragen of er na de maaltijd nog meer komt.

Gezondheid

Alhoewel de Happy Pear in het boek beschrijft zo weinig mogelijk olie te gebruiken, zie ik dat persoonlijke niet echt terug in de recepten. Er wordt in aardig wat recepten gebruik gemaakt van kokosmelk en gebakken in olie. Qua zoetmiddelen gebruiken ze ahornsiroop en kokosbloesemsuiker, wat in principe geen whole foods zijn. Maar hier hoef je natuurlijk geen gebruik van te maken. Zelf bak ik in water (en tot nu toe was ieder recept werkelijk heerlijk) en de ahornsiroop vervang ik voor dadelstroop. En met dadelstroop valt alles echt net zo goed in de smaak.

Kijk naar een voedingpatroon i.p.v. ingrediënten

En het gaat natuurlijk ook niet om alles of niks. Binnen een gezonde leefstijl past heus af en toe kokosmelk, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of olie. Maar waar ik het gevoel heb dat het prima anders kan, wijk ik iets af van het recept. Daar staat trouwens ook tegenover dat in de recepten geen witte granen, maar gezonde volkorengranen worden gebruikt. En het boek staat vol met recepten rijk aan peulvruchten en groente. Dit krikt de gezondheidswaarde van alle gerechten natuurlijk flink op. Het gaat immers om de gezondheid van een voedingspatroon en niet om het beoordelen van losse ingrediënten.

Moeilijkheidsgraad

In het voorwoord geven Stephen en David aan de gerechten zo makkelijk mogelijk te hebben gehouden. Ik denk persoonlijk dat voor de beginner sommige recepten nog best uitdagend kunnen lijken. Er worden soms best veel ingrediënten gebruikt. Maar dat komt vooral omdat er veel met kruiden, specerijen en andere gezonde smaakmakers wordt gekookt. Het LIJKT dus vooral ingewikkelder dan het is. Het overgrote meerendeel is absoluut voor de meeste koks prima te volgen. En dat weet ik zeker, omdat mijn eigen vriend (echt geen sterrenchef) regelmatig dit boek er bij pakt als hij de kok is die avond 😉 Er staat bij ieder recept ook keurig vermeld hoe lang het duurt voor een gerecht op tafel staat en van sommige recepten zijn zelfs video’s te vinden op hun YouTubekanaal. Kind kan de was doen!

Boekreview van de Happy Pear: Recepten voor geluk

Samengevat

Het zal geen verrassing zijn dat ik enthousiast ben over dit kookboek! Stephen en David laten met dit boek absoluut zien dat een vegan lifestyle je blij en gelukkig maakt, zonder in te leveren op smaak. En alhoewel ik zelf soms een beetje afwijk van de instructies zodat de gerechten nog gezonder zijn, vind ik over-all dat het boek vol gezonde gerechten staat. Daarnaast is dit boek er echt één om mannen te laten ervaren dat een vegan lifestyle gezond, makkelijk en smakelijk is én meer te bieden heeft dan lichte maaltijden. Ook mijn eigen vriend kookt graag uit dit boek en inmiddels is het ook al aardig wat keren door mij aangeschaft om cadeau te doen. Een cadeau waar de ontvanger tot nu toe altijd blij van werd en ik wellicht ook nog een kleine ecopositieve impact heb 😉

Goed om te weten: Dit is een affiliatelink. Wanneer je het boek bestelt via deze link, krijg ik een klein percentage van het verkoopbedrag, zonder dat het jou extra kost 🙂


4 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *