#12 Een duurzame en stijlvolle garderobe met Marije Douma

Ik heb inmiddels al heel veel gesprekken gevoerd over voeding. Ik heb veel stil gestaan bij de manier waarop onze voedselkeuzes onze gezondheid en de gezondheid van deze planeet beïnvloeden. Maar ook ethische vraagstukken omtrent het huidige voedselsysteem zijn aan bod gekomen. Deze aflevering gaat ook helemaal over gezondheid, duurzaamheid en ethiek, maar dan niet omtrent ons voedselsysteem maar omtrent de fashion industrie. De kledingindustrie heeft namelijk een schrikbarende impact op onze planeet en de gezondheid van mensen.

Om dieper te duiken in de problematiek omtrent deze industrie ben ik in gesprek gegaan met Marije Douma. Marije volgde een mode-opleiding in Amsterdam, maar raakte helaas teleurgesteld in het wereldje eromheen. Daarom deed ze voor lange tijd afstand van de industrie en werkte ze in een museum. Maar het werken in het museum wakkerde een bepaalde drive bij haar aan. Musea zorgen namelijk goed voor bepaalde spullen, zodat de komende generaties er ook nog van kunnen genieten. En dat is wat Marije ook wil voor de wereld. Dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op een mooie aarde leven.

Om deze kernwaarde tot uiting te kunnen brengen, opende Marije in 2016 haar winkel RecycleKid. Een winkel met kleding en speelgoed voor kinderen, waar alles tweedehands is of gerecycled (zowel de producten als het interieur). Daarnaast inspireert en helpt ze vrouwen om op een leuke en verantwoorde manier de kledingkast te verduurzamen.

In deze podcastaflevering praat ik met Marije over de impact van de kledingindustrie en hoe je als consument de meest verantwoorde keus kan maken. Marije vertelt welke keus de beste is voor deze planeet, de mensen uit de fashionindustrie en je eigen portemonnee. Daarnaast geeft ze volop tips om duurzaam inkopen te doen zonder in te leveren op stijl en kwaliteit.

Marije Douma

Shownotes

Duurzame webwinkels die genoemd worden in de podcast: World of Take It Slow, The Greenlabels en Wolf and Storm

Hier check je hoe duurzaam een merk is: Rank a Brand

Meer van Marije Douma

Volg Marije op Instagram of doe mee aan haar online cursus: de duurzame kledingkast. Voor een meer persoonlijk advies om jezelf duurzaam en stijlvol te kleden kun je bij Marije terecht voor een jouw shopping guide of een 1-op-1 sessie. En heb je jonge kinderen? Neem dan zeker eens een kijkje in haar winkel Recyclekid voor kwalitatieve en stijlvolle tweedehands kinderkleding.

Wil je mij helpen deze podcast te laten groeien?

Abonneer, beoordeel en review: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher | YouTube