Banaan-pindakaas ontbijtcake

Havermout en banaan zijn toch wel een match made in heaven. Havermoutpap met banaan, overnight oats in geprakte banaan of pancakes; zomaar wat voorbeelden hoe ik deze twee graag combineer. Maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om deze twee op een andere manier in een maaltijd te verwerken. En toen ik afgelopen weekend een hele tros aan overrijpe bananen op de fruitschaal had liggen, riepen ze me om ergens in verwerkt te worden. En zo ontstond deze cake, welke zeker aan het rijtje met lekkere haver-bananencombi’s mag worden toegevoegd.

Gezonde baksels maken is ideaal als je gedurende de week een snel ontbijtje wil. Toegegeven, bijna de helft van deze cake was al opgegeten door Fabian, op dezelfde dag dat hij uit de oven kwam (want cake die kan als ontbijt, kan ook als post-workout, of als derde gang) en natuurlijk ook één stukje door mij. Maar het overige deel heb ik per stuk in een bakje in de koelkast bewaard en nam Fabian mee naar zijn werk. Eventueel zou je het ook per stuk kunnen invriezen voor een langere houdbaarheid. Even een avond van tevoren uit de vriezer halen et voilà: cake for breakfast.

De cake is zacht, zoet en heeft een heerlijke extra smaakdimensie door de pindakaas en kaneel. Ik heb hem een extra gezonde touch gegeven door chiazaad toe te voegen, wat rijk is aan het essentiële vetzuur omega 3. Natuurlijk wil het oog ook wat, dus heb ik hem gegarneerd met pinda’s en banaan, maar voel je vrij om hiermee los te gaan. Zaden, pitten, havervlokken, gedroogd fruit: gewoon proberen en zien hoe het uitpakt.

Ingrediënten (voor een springvorm van Ø 24 cm)

  • 350 gram havermeel
  • 7 goed rijpe bananen
  • 250 gram pindakaas
  • 50 gram ongezouten pinda’s
  • 35 gram chiazaad
  • 150 ml havermelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 40 gram dadelstroop
  • 3 eetlepels kaneel
  • 2 el bakpoeder (10 gram)

Hoe maak je het?

  1. Doe de havermeel in een mengkom. Je kunt ook havermout in een keukenmachine tot meel malen.
  1. Doe het bakpoeder, de kaneel (of minder naar smaakvoorkeur) en het chiazaad bij de havermeel en mix door elkaar.
  1. Neem een andere mengkom en prak 5 bananen met een vork of een aardappelstamper. Probeer een zo glad mogelijk papje te krijgen.
  1. Giet de pindakaas bij de banaan en meng door elkaar. Voeg daarna de havermelk en dadelstroop toe en meng door elkaar.
  1. Giet het bananenmengsel bij het meelmengsel en mix met een gard goed door elkaar.
  1. Leg een bakpapier op de bodem van een springvorm en sluit deze goed af. Giet het beslag in de springvorm.
  1. Snij de overige 2 bananen in plakken van ca 1,5 cm breed. Duw ze aan de rand van de springvorm in het beslag, zodat er een ring van bananen ontstaat.
  1. Besprenkel het midden van de cake met wat ongezouten pinda’s. Duw ook deze een beetje in het beslag, zodat ze goed blijven zitten.
  1. Bak de cake af in een op 180 graden voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten. Om te testen of de cake gaar is kun je het beste zachtjes een satéprikker in het midden van de cake prikken. Komt deze er ”schoon” uit, dan is je cake gaar. Als de cake klaar is, kun je deze het beste eerst even laten afkoelen voor je de rand van de springvorm verwijdert.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *