Eiwitrijke frambozensmoothie zonder eiwitpoeder

Ik ben echt gek op smoothies. Je stopt wat groente en fruit in de blender en de blender doet het werk voor je. Ze zijn super voedzaam, snel te maken en makkelijk (on the go) op te drinken. Daarnaast is het gewoon een hele makkelijke manier om veel groente en fruit binnen te krijgen. Om al deze redenen zijn smoothies ook heel populair onder sporters. Vaak met een flinke scoop eiwitpoeder er bij om die spieren te helpen herstellen. Maar wist je dat je helemaal geen eiwitpoeder nodig hebt om een smoothie eiwitrijk te maken?

Eiwitrijke frambozensmoothie zonder eiwitpoeder

Tofu will do the job!

Je kent tofu als dat witte blok wat in veel Aziatische gerechten wordt gebruikt als vleesvervanger. Maar omdat tofu van zichzelf weinig smaak heeft, kun je ze heel goed gebruiken in een smoothie zonder er iets van terug te proeven. Aan de structuur zal je het wel merken: tofu geeft je smoothie namelijk een heerlijk romige structuur. Het is echt een hele lekkere en pure manier om een smoothie eiwitrijk te maken zonder gebruik te maken van eiwitpoeder.

Een smoothie speciaal voor de sporter

Naast de tofu maken ook de andere ingrediënten dat deze smoothie echt perfect is voor de sporter. Zo zijn bieten rijk aan nitraten. Nitraten – die overigens ook veel voorkomen in groene bladgroenten – worden door bacteriën in de mond omgezet in nitriet. Vervolgens zet het lichaam nitriet om in stikstofmonoxide. De verhoogde stikstofmonoxide-concentratie zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor het bloed iets makkelijker stroomt. Daarnaast zorgt een hogere concentratie stikstofmonoxide er voor dat je lichaam meer energie kan genereren uit dezelfde hoeveelheid zuurstof, omdat de cellulaire ademhaling verbeterd. Oftewel: je lijf gaat efficiënter om met zijn zuurstof. Dezelfde hoeveelheid kracht kan worden geleverd met een kleinere hoeveelheid zuurstof. Ontzettend interessant voor sporters, die natuurlijk optimaal willen presteren.

Eiwitrijke frambozensmoothie zonder eiwitpoeder

Ingrediënten

Hoeveelheden voor één portie

  • 150 gram diepvries frambozen
  • 1 rijpe banaan
  • 150 gram voorgekookte bieten
  • 100 gram tofu (de reguliere tofu uit de supermarkt(firm-tofu) is prima)
  • 15 gram heel lijnzaad
  • Water tot de gewenste dikte

Zo maak je het

Doe de frambozen, banaan, bieten en lijnzaad in de blender.

Snij de tofu in stukjes en stop bij de rest in de blender.

Leng aan met water zodat alles kan mixen en zet de blender aan. Voeg meer water toe tot de smoothie de consistentie van jouw voorkeur heeft.

Eiwitrijke frambozensmoothie zonder eiwitpoeder