Erwtensoep, maar dan plantaardig

Sneeuw, wind, kou en … erwtensoep! Hollandser wordt het denk ik niet. Al van kleins af aan vond ik deze traditionele Nederlandse soep echt heel lekker. Helaas was mijn moeder niet zo’n keukenprinses en vond ze het zelf helemaal niet lekker. Daarom kreeg ik het als kind heel af en toe, uit blik. Maar toen ik op mijn 14e besloot om vegetarisch te gaan eten, was erwtensoep uit blik niet langer een optie en heb ik het jaren niet meer gegeten.

Omdat mijn moeder dus niet zo’n keukenprinses was, gaf ze me altijd het gevoel dat erwtensoep maken heel erg ingewikkeld is. Maar toen ik volwassen was en volledig veganistisch at, besloot ik om het toch eens zelf te maken. Op mijn manier dan natuurlijk: 100% plantaardig. En ik snap werkelijk niet waar mijn moeder altijd zo moeilijk over deed. Het is zo simpel als alles snijden, in een pan stoppen, laten koken en dan nog even de staafmixer er op.

Gezonde erwtensoep (100% plantaardig / vegan)

Vegan erwtensoep

Tegenwoordig geniet ik dan ook elke winter weer van deze heerlijke erwtensoep die ik veganistisch heb gemaakt. Ik zie veel recepten op internet, waarbij ze als alternatief voor de rookworst een vegan rookworst of gerookte tofu toevoegen. Nou is vegan rookworst niet zo gezond, dus voor mij niet echt een optie. Maar persoonlijk vind ik dat gerookte tofu de soep erg machtig maakt, zeker omdat de basis al bestaat uit spliterwten.

Ik kies er daarom voor om de winterpeen in plakjes te snijden. Hierdoor zijn het net stukjes worst. Geef jij de voorkeur aan gerookte tofu? Dan kan dat natuurlijk ook! Gebruik 500 gram wortelen en voeg nadat je de staafmixer er op zet 300 gram in stukjes gesneden gerookte tofu toe. Laat dan nog even borrelen, zodat de gerookte tofu mee verwarmd.

Gezonde erwtensoep (100% plantaardig / vegan)

Ingrediƫnten

  • 1500 ml groentebouillon
  • 500 gram spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 700 gram winterpeen
  • 1 prei
  • 0,5 tl zwarte peper
  • Optioneel: paar takjes peterselie

Hoe maak je het?

Wel de spliterwten Ć©Ć©n nacht in ruim water. Spoel de volgende dag de spliterwten af in een vergiet en voeg toe aan een grote pan.

Schil de knolselderij en snij in blokjes van ongeveer 0,5 X 0,5 cm. Halveer de prei in de lengte, spoel af onder de kraan en snijd in halve ringen. Snij het kroontje en loof van de winterpeen en snij in plakjes (schillen is dus niet nodig).

Stop alle gesneden groente in de pan bij de spliterwten en overgiet met de bouillon. Voeg de peper toe en breng aan de kook.

Laat de soep minimaal 1,5 uur rustig koken en roer af en toe door. Voeg eventueel wat water toe indien de soep te dik wordt.

Pureer de soep heel even met een staafmixer. Let op: pureer de soep niet helemaal tot een gladde massa, maar zorg dat ongeveer 1/3 is gepureerd. Op die manier ontstaat er een mooi gebonden en rijkgevulde erwtensoep.

Serveer in een kom en garneer met wat peterselie.

Gezonde erwtensoep (100% plantaardig / vegan)