Gezonde speculoospasta

Sommige producten vergeet je van dat ze bestaan. Maar als je er dan weer aan wordt herinnerd, kun je de smaak weer exact terughalen. Zo liep ik een tijdje terug in de supermarkt en zag een potje Speculoospasta staan. Ik heb het al jaren niet meer op, maar kan me nog de zoete, smeuïge speculaassmaak herinneren alsof ik het gister nog op heb. Vroeger at ik het regelmatig op mijn brood. En ik ben dan ook niet het type wat aan een dun laagje genoeg heeft. Nee, het liefst smeer ik een halve centimeter Speculoospasta op mijn boterham, waardoor we het beter Speculoospasta met brood kunnen noemen dan een boterham met Speculoospasta. Dit merkte mijn moeder vervolgens aan de frequentie dat ze een potje moest kopen, waardoor het na enige tijd niet meer werd gehaald. Nu ben ik daar wel blij mee, want het is natuurlijk alles behalve goed voor je.

Zoals ik al zei: een tijdje terug viel mijn oog er weer eens op en ik bedacht me dat een gezondere versie maken me een leuke uitdaging leek. En zo ging ik aan de slag, met succes! Ik gebruik te cashewnoten voor de basis, omdat deze een neutrale, licht zoete smaak hebben. Ik koos er voor om ze even te branden, omdat dit net iets meer smaak geeft. Maar als je wat minder tijd hebt of voor de optimale gezondheid gaat (tijdens het branden gaan noten namelijk iets in voedingswaarde achteruit), kun je ook prima aan de slag met de ongebrande variant. Om het geheel wat smeuïger te maken, gebruikte ik cashewmelk, maar een andere plantaardige melk moet ook lukken. Kies bij voorkeur wel voor een variant met een neutralere smaak zoals amandelmelk of sojamelk. Om het geheel te zoeten gebruik ik 100% dadelstroop. Dit is gemaakt van dadels gepureerd met water, waardoor het dus volledige voeding (whole food) is, oftewel: suiker in zijn originele vorm die naast suiker ook vitaminen en mineralen leveren en zo een toevoeging bieden voor jouw gezondheid.Onthou altijd goed dat gezonde calorieën natuurlijk ook tellen. Aangezien ik calorierijke ingrediënten gebruik zoals noten en dadelstroop zal deze gezondere variant het origineel qua calorieën dan ook aardig evenaren en als je een half potje per dag eet, zal je er dus waarschijnlijk alleen maar dikker van worden 😉 Maar er zit een heel groot verschil in de voedingsstoffen die originele Speculoospasta en mijn cashew-speculoospasta levert. Allereerst bestaan cashewnoten uit gezonde onverzadigde vetzuren. Maar veel belangrijker nog: cashewnoten, dadels en kruiden zitten bomvol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Het is ook allemaal in een mum van tijd gemaakt, terwijl je vervolgens voor een paar dagen kan genieten van je gezondere Speculoospasta.

Ingrediënten

  • 300 gram cashewnoten
  • 175 ml cashewmelk
  • 50 ml 100% dadelstroop
  • 20 gram koek- en speculaaskruiden

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de cashewnoten voor ongeveer 10 minuten. Keer ze na 5 minuten even om. Laat de noten afkoelen.
  2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat draaien tot je een mooie gladde pasta hebt. Proef even tussendoor. Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan wat dadelstroop toe. Vind je ze niet kruidig genoeg? Voeg dan wat kruiden toe. Als je de pasta te stevig vind, kun je wat cashewmelk toevoegen. Vind je hem juist te vloeibaar voeg je wat cashewnoten toe.
  3. Bewaar de pasta in een glazen pot of bakje. In de koelkast is deze zeker 5 dagen houdbaar.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren