Gezonde vegan chocolade cheesecake

Gezonde cheesecake, moet ik er dan nog iets aan toevoegen? Misschien dat chocola het nog beter maakt 😉 Omdat Pasen er aan komt, wilde ik iets lekker zoets bakken. En wanneer ik het idee heb om iets te bakken, probeer ik dat zo gezond mogelijk te doen.

Gezonde vegan cheesecake

Voor deze Pasen besloot ik om een cheesecake te maken, maar dan zonder de kaas natuurlijk. Maar wat voor ingrediënt kan je dan het beste gebruiken om je taart die zachte, romige structuur te geven? Je zal misschien verrast zijn, maar tofu is hier dus heel geschikt voor! De romige en zachte structuur maakt tofu de perfecte vervanger in deze taart. Het beste resultaat kan je krijgen door gebruik te maken van de zogenaamde zijden tofu (silken tofu). Maar als je die niet kan vinden, gebruik da vooral de gewone variant (dat deed ik namelijk ook).gezonde vegan chocolade cheesecake

No bake cheesecake

Dit is een no bake taart, want je hebt er geen oven voor nodig. Om er voor te zorgen dat de chocoladelaag opstijft heb ik agar agar gebruikt. Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Je kan het online kopen, in de toko en misschien zelfs in je lokale supermarkt of gezondheidswinkel.

Omdat ik hou van de combinatie banaan en chocolade, koos ik er voor om mijn cheesecake hiermee te toppen. En om het geheel een lekkere crunch te geven heb ik het midden versiert met amandelschaafsel. Maar voel je uiteraard vrij om een topping te gebruiken van jouw voorkeur!gezonde vegan chocolade cheesecake

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram havermout
  • 200 gram gedroogde dadels
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 80 gram amandelpasta (of pindakaas)
  • 75 ml water

Vulling

  • 1 kilo tofu (2 blokken)
  • 75 gram cacaopoeder
  • 300 gram dadelstroop
  • 150 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk van jouw voorkeur)
  • 10 gram agar agar poeder
  • 150 ml water
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 2 bananen
  • 2 eetlepels of citroensap

Zo maak je het

1. We beginnen met de bodem. Voeg de havermout toe aan je food processor en laat deze draaien totdat de haver fijn is (haverbloem). Voeg nu de gedroogde dadels, gedroogde pruimen, 50 ml water en de amandelpasta toe en laat weer draaien. Als je geen amandelpasta wil gebruiken, kun je ook prima kiezen voor pindakaas. Het mengsel moet goed aan elkaar blijven plakken. Als dit niet het geval is en het geheel dus te droog is, kun je wat water toevoegen (1 eetlepel per keer). Als je mengsel juist te kleverig is, kun je wat extra havermout toevoegen.

2. Bekleed een springvorm (ø 24 cm) met pakpapier. Doe het mengsel uit de food processor in de springvorm. Gebruik de achterkant van een lepel om de gehele springvorm mooi te bedekken met de bodem. Plaats de springvorm voor minimaal 30 minuten in de koelkast.gezonde taartbodem3. Nu kunnen we beginnen met de vulling. Mix de tofu, cacaopoeder, dadelstroop en amandelmelk in de food processor.

4. Doe water in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het water kookt kun je de agar agar toevoegen en goed mixen met een garde zodat het goed kan oplossen in het water. Laat dit pruttelen voor ongeveer 3 minuten en voeg daarna toe aan het mengsel in de food processor. Zet de food processor weer aan zodat alles kan mixen.

5. Giet de vulling in de springvorm met de bodem en smeer uit zodat het oppervlak egaal is.gezonde cheesecake6. Nu is het tijd voor de topping. Snij de bananen in plakjes. Om te voorkomen dat de bananen bruin kleuren, smeer ik ze met een silicone kwastje in met wat citroensap. Druk de plakjes iets in de vulling wanneer je de taart versiert. Maak af door wat amandelschaafsel over de taart te strooien. Zet nu de springvorm terug in de koelkast voor minimaal 3 uur (of 1 nacht) zodat de vulling op kan stijven.gezonde vegan chocolade cheesecakeIk hoop dat je dit recept leuk vindt. Heb je het gemaakt? Laat het me dan weten via Instagram door #LobkeFaasen toe te voegen aan je bericht. Het lijkt me onwijs leuk om jouw creatie terug te zien!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


2 reacties

  • Rob 01 april 2018 19:47

    Zit er heerlijk uit Lobke. Gaan wij zeker een keer maken.