Gezonde vegan mac and cheese met champignons

Mac and cheese is zo’n echte klassieker. En om eerlijk te zijn; ik heb het nog nooit op. En aangezien ik zowat alles wat in een typische mac and cheese zit liever vermijd, zal dat denk ik ook niet dat dit in de toekomst nog een keer gaat gebeuren. Maar vorige week was ik met een vriendin uit eten in het enige 100% vegan restaurant wat ze in Dordrecht hebben, en daar at ik voor het eerst van mijn leven vegan mac and cheese. En oh my god; dat was lekker 😱 De kok was zo aardig dat hij ons zelfs vertelde welke ingrediënten er precies in de ”kaas” zaten. En omdat ik er altijd van hou om lekker snel aan de slag te gaan, stond ik datzelfde weekend nog in de keuken te experimenteren om de beste vegan mac and cheese op tafel te zetten.

Gezonde vegan mac and cheese

Maar zoals ik dat dan altijd doe, wil ik het zo gezond mogelijk maken. Een eerste stap is dan om geen witte macaroni, maar volkoren macaroni te gebruiken. Voel je vrij om volkoren spelt macaroni te kiezen, of misschien een linzenpasta indien je glutenintolerant bent. De ”kaas” heb ik gemaakt op basis van waspeen. Waspeen geeft het niet alleen de juiste creamy textuur, het geeft alles ook een mooie gele kaaskleur, precies zoals the real thing. De magic ingredient om het geheel kaasachtig te laten smaken, is natuurlijk door edelgist te gebruiken. Ken je edelgist nog niet? Dan moet je het echt eens proberen! Het is namelijk een super gezond en 100% plantaardig product wat werkelijk alles een lekker cheesy smaakje kan geven.vegan mac and cheeseHeb je trouwens moeilijk etende kinderen? Maak dan zeker eens dit recept, eventueel zonder champignons. In de saus zit namelijk een heleboel groente verstopt. Zeker weten dat je kinderen ineens wel waspeen lusten.

Ingrediënten

  • 250 gr volkoren macaroni (droog gewicht)
  • 600 gr champignons
  • 500 gr waspeen
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gr mosterd
  • 100 gr edelgist
  • 200 ml amandelmelk
  • 25 gr bruine rijst miso
  • 1 el paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zwarte peper

vegan mac and cheese

Hoe maak je het?

1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en gooi over in een ruime kom.

2. Snij de waspeen in stukken en kook voor ongeveer 10-12 minuten. Giet af in een vergiet. Doe de waspeen in een blender en voeg de mosterd, miso en amandelmelk toe. Zet de blender aan tot alles goed is gemixt.

3. Voeg nu de kruiden, knoflook en edelgist toe. Zet de blender weer aan tot een gladde en stroperige massa ontstaat. Giet de kaasmix over de macaroni in de kom en roer het geheel goed door elkaar.

4. Snij de champignons in blokjes, gooi bij de macaroni en kaassaus en mix wederom goed door elkaar. Gooi het geheel over in een ovenschaal (34,5 x 24 cm) en zet voor 30 minuten in een op 180 ℃ voorverwarmde oven.vegan mac and cheeseIk hoop dat je dit recept leuk vindt. Heb je het gemaakt? Laat het me dan weten via Instagram door @LobkeFaasen toe te voegen aan je bericht. Het lijkt me onwijs leuk om jouw creatie terug te zien!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *