Gezonde vegan worteltaart – carrot cake zonder toegevoegd suiker

Terwijl de rest van Nederland koningsdag aan het vieren is, blaas ik zelf 23 kaarsjes uit, want ik ben vandaag jarig ? En soms ben ik nog net een klein kind, want ik hou echt van jarig zijn! Je hele dag zit vol verrassingen (zo heb ik de nieuwe roze Fitbit Versa gehad ?) en onder het genot van lekker eten sta ik er bij stil dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik alweer 23 jaar van deze prachtige aardbol gebruik mag maken.

Worteltaart

En met lekker eten heb ik het niet over junk food, maar écht goed en voedend eten. Dit jaar maakte ik een gezonde vegan worteltaart ? De oplettende volger wist dit 10 dagen geleden al, toen ik een foto op Instagram poste waarin ik vertelde dat ik mijn birthday taart aan het testen was. En deze pilot variant was meer dan geslaagd! Vandaar dat ik hem nogmaals heb gemaakt en natuurlijk het recept met jullie ga delen.
gezonde worteltaartSinds ik heb ontdekt hoe goed en lekker je kan bakken met gezonde ingrediënten, maak ik van ieder recept een uitdaging om het zo gezond mogelijk te maken. En het gezondste zoetmiddel wat het beste kristalsuiker evenaart zijn gedroogde dadels en dadelstroop. Het mooie is namelijk dat dit geen geraffineerde suikers zijn (vrije suikers, zonder de voedingstoffen uit het volledige product), maar volledige voedingsmiddelen bomvol mineralen, vitaminen en vezels. Zoet, maar dan inclusief alle voedingsstoffen die zoveel toegevoegde waarde hebben voor je lichaam.gezonde worteltaart stukjeIk hoop dat jij net zo gaat genieten van deze worteltaart als ik dat vandaag ga doen. Het levert je werkelijk een voortreffelijk resultaat op en als extraatje een heerlijke geur die zich verspreid door je hele huis.

Ingrediënten

Voor de taart

  • 400 gr havermout
  • 300 gr gedroogde dadels
  • 100 gr dadelstroop
  • 150 gr ongezoete appelmoes
  • 300 gr zwarte bonen
  • 400 gr wortelen
  • 200 ml amandelmelk
  • 3 el kaneel
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 el kardemom

Voor de frosting

  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml amandelmelk
  • 75 gram gedroogde dadels
  • 2 el citroenzuur
  • 75 gr walnoten

worteltaart zijkant

Hoe maak je het?

1. Doe de cashewnoten in een kom met water en laat deze minimaal 4 uur weken.

2. Rasp de wortelen fijn en zet apart. Bekleed een vierkante vorm (25 x 25 cm) met bakpapier. Zet de oven op 180 graden, zodat deze vast kan voorverwarmen.

3. Doe de havermout in een food processor en maal fijn tot bloem.

4. Voeg hier de gedroogde dadels, appelmoes, zwarte bonen, kaneel, nootmuskaat, kardemom en amandelmelk in de genoemde volgorde één voor één toe. Laat na ieder ingrediënt even draaien.

5. Giet de inhoud uit de food processor over in een kom. Roer met een spatel de geraspte wortelen door het beslag. Giet het beslag vervolgens in de met bakpapier beklede bakvorm en zet voor ca. 45 minuten in de oven. Je kunt checken of de cake klaar is door er een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt, is de cake ook van binnen goed. Haal uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm. Wanneer de cake is afgekoeld kun je deze uit de vorm halen en beginnen met de frosting.

6. Voor de frosting vul je de blender met amandelmelk, gedroogde dadels en citroenzuur. Zet aan tot alles goed is gemixt. Lek de cashewnoten uit in een vergiet en spoel even af. Voeg toe aan het mengsel in de blender (evt. in delen als je niet zo’n blender niet zo sterk is) en wacht tot er een egale massa ontstaat.

7. Smeer de frosting uit over de afgekoelde carrot cake. Hak de walnoten grof en garneer het geheel met deze walnoten.worteltaart

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


1 reactie

  • hylkia 22 juli 2020 11:59

    Deze ga ik binnenkort maken voor de 3 lieve mensen die in mijn vakantie mijn moestuin hebben verzorgd. (bessen, tuinbonen, erwten, peulen oogsten en veel water geven en snoeien)Ik ga dadels bestellen bij yogi en yussuf. Wat is de kortingscode ook alweer?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *