krokante granola zonder geraffineerde suikers en olie

Wie houdt er nou niet van granola? Ik ben gek op dit snelle en simpele ontbijtje. Een schepje granola met een banaan en wat sojayoghurt en ik ben gelukkig. Maar veel granola uit de supermarkt wordt gebakken in de olie en bereid met veel toegevoegd suiker. Daarnaast zitten ze vaak in een plastic verpakking, terwijl ik juist probeer om zo min mogelijk plastic te gebruiken.

Krokante granola zonder geraffineerde suikers en olie

Gezonde granola

Daarom ging ik aan de slag met een eigen recept hiervoor! En zoals ik van mezelf gewend ben, maak ik het recept dan zo gezond en verantwoord mogelijk. Omdat ik graag zo dicht mogelijk blijf bij de uitgangspunten van whole food plant based, maakte ik deze granola zonder olie en zonder geraffineerde suikers. Ik koos er voor om dadel en pompoenpitten toe te voegen, maar voel je vrij om andere zaden, noten, pitten of gedroogde vruchten te gebruiken.

Het hele recept is super simpel en zo gemaakt. In een mum van tijd heb je een lekkere voorraad gezonde granola om de hele week van te ontbijten.

krokante granola zonder geraffineerde suikers en olie

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 130 gram 100% pindakaas
  • 150 gram dadelstroop
  • 75 gram gedroogde dadels
  • 100 gram pompoenpitten

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de pindakaas en dadelstroop in een grote kom en mix goed door elkaar.

Voeg de havermout toe aan de kom met het pindakaas-dadelstroop mengsel en kneed de havermout er doorheen.

Snij de dadels in kleinere stukjes en voeg toe aan de kom. Voeg ook de pompoenpitten toe en kneed door het havermoutmengsel heen

Stort de inhoud van de kom op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou je van fijne granola? Verdeel dan het havermoutmengsel luchtig over het oppervlak van de bakplaat. Hou je meer van grove brokken (zoals ik)? Duw dan het havermoutmengsel tot een groot rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik.

Bak de granola voor 15-20 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten, want het verbrandt snel.

Haal de granola uit de oven en laat helemaal afkoelen. Als je de granola in een de wat lossere structuur hebt gebakken, kun je hem na het afkoelen in een pot scheppen. Heb je de granola als een grote koek gebakken? Breek deze dan voorzichtig tot grove stukken.1 reactie

  • Mirella 13 november 2018 09:22

    Deze ga ik ook eens proberen.