Risotto van gerst met champignons en doperwten

Risotto is het bekende Italiaanse rijstgerecht. De speciale risottorijst heeft een wat plakkerige structuur die belangrijk is voor de typische risotto-bite. Een super lekker gerecht, maar helaas doet de risottorijst niet zo veel voor onze gezondheid. Deze witte rijst is immers geraffineerd, waardoor de meeste gezonde voedingsstoffen niet meer aanwezig zijn.

Risotto van gerst met champignons en doperwten

Gerst

Maar voor een lekkere risotto heb je helemaal geen risottorijst nodig. Gerst is namelijk een heel gezond alternatief wat praktisch hetzelfde resultaat oplevert als risottorijst. Maar dan met alle voedingsstoffen er nog in. Tevens heb je gelijk een extra graan ter variatie, wat altijd goed is voor de gezondheid. Gerst moet wel minimaal zes uur weken voor je het kunt gebruiken. Je kan echter ook geweekte gerst bewaren in de koelkast zodat je altijd gerst klaar hebt staan voor het moment dat je dit gerecht wil maken.

Risotto van gerst met champignons en doperwten

Ingrediƫnten

Voor drie grote eters/vier kleinere eters

  • 250 gram gerst
  • 4 grote uien
  • 600 gram kastanjechampignons
  • 1 gele paprika
  • 4 bosuitjes
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 800 ml groentebouillon
  • Snufje zwarte peper

Hoe maak je het?

Zet de gerst ruim onder water en laat minimaal zes uur weken.

Snipper de ui, snij de champignons in plakjes, de paprika in blokjes en snij de bosui in fijne ringen. Giet de bouillon in een grote wokpan en zet het vuur hoog.

Als de bouillon kookt, voeg je de ui, champignons en paprika toe. Wok deze voor drie minuten in de bouillon.

Voeg de geweekte gerst en de peper toe en roer het geheel door. De gerst moet onder de bouillon staan, zodat het nog voldoende vocht kan opnemen. Indien het geheel te droog is, kun je wat extra water toevoegen. Zet het vuur laag en laat het geheel 85 minuten pruttelen.

Voeg de diepvries doperwten toe. Schep door het geheel en laat deze nog vijf minuten meepruttelen.

Serveer op een bord en garneer met de bosui.

Risotto van gerst met champignons en doperwten