Romige hummus zonder olie (basis recept)

Hummus; ik weet zeker dat de meeste veganisten wel bekend zijn met dat woord. En als je dat nog niet bent: het is een spread op basis van kikkererwten die je kan gebruiken op brood, crackers, wraps of gewoon om rauwe groente in te dippen. Maar wist je dat je hummus nog net iets gezonder kan maken door niet de olie toe te voegen die in het traditionele recept zit? Olie heeft namelijk onterecht een heel gezond imago. Maar in feite is olie vrijwel hetzelfde als suiker. In beide producten start je namelijk met een door Moeder Natuur perfect ontworpen volledig product, bijvoorbeeld olijven of suikerbieten. Daarna bewerk je dit volledige product zodanig dat wat enkel overblijft is puur vet of puur suiker. Maar tijdens het bewerken van een product, blijven de meeste voedingsstoffen achter in het restproduct. Het eindproduct zit vol met zogenaamde lege calorieën; calorieën zonder het gehalte aan voedingsstoffen zoals deze te vinden zijn in het originele volledige product.hummus zonder olie

Hummus zonder olie

Daarom heb ik deze olievrije hummus gemaakt. Dit is gewoon de basis hummus, maar je kan natuurlijk allerlei smaken toevoegen om de door jou gewenste smaak te krijgen. Wanneer je geen olie toevoegt aan hummus, is het de uitdaging om een eindproduct te krijgen wat net zo romig is als het origineel. Maar door de ingrediënten in de juiste verhoudingen te gebruiken is deze hummus net zo lekker als het origineel.
hummus zonder olie

Wat heb je nodig?

 • 1 kleine pot met kikkererwten, incl het vocht.
 • 50 gram tahin
 • 1 teentje knoflook (meer of minder naar smaak)
 • 1 el verse citroensap
 • 1 el komijnpoeder
 • kwart tl zwarte peper
 • kwart tl chilipoeder

Hoe maak je het?

1. Lek de kikkererwten uit in een vergiet. Vang het vocht uit het blikje of potje (aquafaba) op.

2. Doe alle ingrediënten in een food processor en laat het apparaat zijn werk doen. Als je geen food processor hebt, kun je ook een staafmixer gebruiken. Start in dat geval met het mixen van de kikkererwten, aquafaba, tahin en citroensap en voeg daarna pas de knoflook en overige kruiden toe.

3. Mix tot je romige structuur hebt. Je kan de hummus bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.hummus zonder olieIk hoop dat je dit recept leuk vindt. Heb je het gemaakt? Laat het me dan weten via Instagram door #LobkeFaasen toe te voegen aan je bericht. Het lijkt me onwijs leuk om jouw creatie terug te zien!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


4 reacties

 • Meryem 11 november 2018 12:15

  Er staat iets over de hoeveelheid tahin heen waardoor ik niet zie hoeveel ik moet gebruiken hiervan. Ik gebruik tot nu toe nog vaak de kant en klare humus (gemakzucht) maar wil weer meer zelf gaan maken en zo gezond mogelijk!

  • Lobke Faasen 12 november 2018 08:37

   Ik weet niet wat je bedoelt, maar het is in ieder geval 100 gram tahin 🙂

 • A. 13 mei 2018 10:34

  In tahin zit helaas ook olie…

  • Lobke Faasen 14 mei 2018 10:58

   Hi A. Bedankt voor je reactie! Tahin bestaat uit 100% gemalen sesamzaadjes. Het product is dus in zijn geheel aanwezig, inclusief alle vitaminen, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen. Wanneer je sesamolie zou gebruiken, gebruik je een product wat bestaat uit puur het vet uit sesamzaad, zonder de vitaminen, mineralen en vezels (die zitten nog in het restproduct). Daarom is er dus niets mis met tahin, pindakaas of een andere 100% notenpasta en wel met olie. Ik hoop dat het zo helder is! Gezonde groet van mij!