Vegan lasagne met spinazie, champignons en romige cashew kaas

Lasagne is een echte all-time favourite voor mij. Maar lasagne zonder een laag geraspte kaas op de bovenkant; dat is gewoon tomatensaus tussen pastavellen. Een tijdje gebruikte ik de vegan kaasrasp hiervoor, uit puur gemak. Maar ondanks dat deze producten met de tijd steeds beter worden, denk ik dat je het wel met me eens dat het nooit écht zoals kaas is. Daarnaast zijn de kant-en-klare vegan kazen nou ook niet echt gezond.Vegan lasagne met spinazie, champignons en een romige cashew kaassaus

Vegan lasagne met spinazie en champignons en een romige cashew kaas

Afin, ik wilde een gezonder en lekkerder alternatief en zette daarom mijn creatieve brein aan om de perfecte vegan en gezonde kaas voor op mijn geliefde lasagne te krijgen. En het koste me een paar pogingen, maar het eindresultaat ben ik zooo tevreden over 😍. Deze kaaslaag heeft een heerlijke romige structuur met wat mij betreft de perfecte kaassmaak. Doordat de lasagne natuurlijk de oven in gaat, kleurt de bovenste laag een beetje bruin waardoor het niet echt meer op kaas lijkt. Maar laat deze kleur je alsjeblieft niet tegenhouden om dit recept te maken! Echte kaas wordt immers ook gewoon gekleurd (je dacht toch niet serieus dat kaas van zichzelf zo geel is 😉) en die gebruinde laag is zo lekker! En als extra bonus is het ook nog eens ontzettend makkelijk te maken, want de blender doet het werk voor je.Vegan lasagne met spinazie, champignons en een romige cashew kaassaus

Ingrediënten

Voor de lasagne

    • 6 volkoren lasagnebladen
    • 500 ml gezeefde tomaten (passata)
    • 2 uitjes
    • 2 groene paprika’s
    • 1 aubergine
    • 1 courgette
    • 400 gr champignons
    • 450 gr verse spinazie
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 el Italiaanse kruiden
    • 1 el paprikapoeder
    • ½ tl zwarte peper
    • ½ tl chilipoeder

Voor de romige cashew kaas

  • 100 gr cashewnoten
  • 100 gr rauwe waspeen (1 stuks)
  • 100 gr edelgist
  • 50 gr havermout
  • 150 ml water
  • 1 el mosterd (30 gram)
  • 20 gr bruine rijst miso
  • 20 ml citroenzuur
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zwarte peper

Hoe maak je het?

1. De cashewnoten moeten weken, voordat je de kaas kan maken. Zorg er dus voor dat voordat je begint je cashewnoten minimaal 4 uur in het water hebben gestaan. Je kan de cashewnoten ook een avond van tevoren onder water zetten. Voeg ruim water toe, omdat cashewnoten altijd uitzetten tijdens het weken.

2. Begin eerst met het snijwerk. Snij de uien fijn, de paprika, aubergine en courgette in blokjes en de champignons in plakjes.

3. Neem een grote wokpan en vul deze met wat water. Zet het vuur hoog en zodra het water kookt, kun je de groente bakken. Begin met de ui en voeg dan de spinazie toe. Voeg deze per handje toe. Iedere keer als het is geslonken, kun je opnieuw een handje toevoegen om mee te bakken. Als de spinazie is geslonken, kun je één voor één de courgette, aubergine, paprika en champignons toevoegen.

4. Voeg nu de kruiden toe. Bak deze ook even kort mee, dan komen de smaken namelijk goed vrij.

5. Giet de gezeefde tomaten over het geheel heen. Meng het goed door de groente. Zet het vuur laag en laat het geheel even inkoken, zodat de saus minder waterig wordt.

6. Terwijl het geheel inkookt, kun je beginnen met het maken van de kaas. Snij de waspeen in kleine stukjes en stop in de blender. Voeg hier water, mosterd, miso, citroenzuur, knoflook en kruiden aan toe. Zet de blender aan tot alles goed is gemixt.

7. Spoel de cashewnoten af in een vergiet en voeg samen met de edelgist en havermout toe aan het mengsel in de blender. Zet weer aan tot alles goed is gemixt. Er moet een stroperig geheel ontstaan. Als het geheel te dik is, kun je wat water toevoegen. Indien het geheel te dun is, voeg je wat extra havermout of cashewnoten toe.

8. Pak een ovenschaal (34,5 cm x 24 cm). Bedek de bodem van de schaal met één derde van de tomatensaus en leg hier drie lasagnebladen op. Giet hier vervolgens een één derde van de cashew kaas overheen en verspreid met een lepel. Giet hier weer één derde van de tomatensaus overheen en bedek wederom met drie lasagnebladen. Bedek nogmaals met een laag van de tomatensaus en eindig door alle cashew kaas die je nog hebt hier overheen te gieten.

9. Zet de schaal voor 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.Vegan lasagne met spinazie, champignons en een romige cashew kaassausIk hoop dat je dit recept leuk vindt. Heb je het gemaakt? Laat het me dan weten via Instagram door #LobkeFaasen toe te voegen aan je bericht. Het lijkt me onwijs leuk om jouw creatie terug te zien!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren