10 tips voor makkelijke en snelle gezonde maaltijden

Als ik mensen vraag wat hun belemmert in het maken van een gezonde maaltijd, hoor ik vaak terug dat ze het graag snel, makkelijk en lekker willen hebben. Want ook al weten we allemaal dat gezond eten belangrijk is, is voor veel mensen tijdgebrek een grote valkuil voor een ongezonde hap. Maar als je het mij vraagt heeft gezond eten onterecht een imago dat het een tijdrovende business is die vrijwel niet te combineren is met een volle agenda. Ook mijn eigen agenda is de ene week namelijk voller dan de andere, maar toch is tijdgebrek nog nooit een issue geweest om geen gezonde keuze te maken. Je moet alleen wel even de tips en tricks weten om snel en makkelijk die lekker gezonde maaltijd op tafel te zetten. Daarom in deze blog 10 tips en tricks om te profiteren van alle voordelen van gezond leven zonder moeilijk te doen en zonder er veel tijd aan kwijt te zijn.

10 tips voor makkelijke en snelle gezonde maaltijden

10 tips om snel en makkelijk een gezonde maaltijd samen te stellen

1. Maak je ontbijt een dag van tevoren

Denk aan overnight oats of een smoothie die je bewaart in de koelkast. Maar ook havermoutpap kan je prima een avond van tevoren koken en bewaren in de koelkast om e volgende moren koud te eten.

2. Planning is the key to succes!

Ga er zondagmiddag eens een half uurtje voor zitten en schrijf op wat je aan maaltijden gaat eten de komende week, op zijn minst voor je avondeten. In plaats van 7 keer een kwartier nadenken, ben je dan in 30 minuten klaar. Gooi deze schema’s ook niet weg, maar bewaar ze. Als je dan een keer echt geen tijd hebt om een schema te maken, kan je altijd eentje uit het verleden er bij pakken.

3. Maak altijd grote porties

Je kan de left-overs de volgende dag weer eten als avondeten of meenemen als lunch. Je kan ook alleen de sausmix in een grote portie maken, zoals de curry of pastasaus. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog rijst, quinoa of pasta te koken.

4. Freeze it

Eet je liever niet twee dagen hetzelfde? Veel gerechten kan je prima invriezen. Denk aan pastasauzen, soep of curry’s.

5. Maak ovenschotels

Terwijl de oven voor jou je eten bereid, heb jij dan namelijk de tijd om andere dingen te doen. Over het algemeen lenen ovenschotels zich er trouwens ook goed voor om een dag van tevoren te bereiden, zodat je op de dag zelf het gerecht echt alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.

6. Verspil geen tijd aan veel pel-, hak-, en snijwerk

Veel groente en fruit schillen mensen onnodig, zoals zoete aardappels, pompoen, wortel, kiwi, peren of appels. Deze kun je prima ongeschild eten. Dat scheelt ook weer tijd 😉

7. Snij in bulk

Eet je graag een salade? Snij alvast voor drie dagen aan groente vooruit zodat je op het later alleen nog maar hoeft te mengen.

10 tips voor makkelijke en snelle gezonde maaltijden

8. Bonen uit een pot zijn een uitkomst voor diverse gerechten.

Bonen zijn natuurlijk onwijs gezond, maar ook zo eenvoudig om te gebruiken. Ze zijn al gaar en hoeven desgewenst alleen even worden opgewarmd. Voeg ze bijvoorbeeld koud toe aan salades, eet ze bij de aardappels en groente of wok ze mee met quinoa of rijst met groente. Kies bij voorkeur voor een bpa-vrij pot of blik en spoel ze altijd even af in een vergiet.

9. Bewaar restjes altijd, ook de kleine beetjes van maaltijden

Restjes rijst, pasta, quinoa, bonen of groente kunnen bijvoorbeeld heel goed worden verwerkt in een salade of soep.

10. Denk niet te moeilijk.

Niet iedere maaltijd hoeft instawaardig te zijn. Zo eet ik bijvoorbeeld zeker 3 keer per week zoete aardappelen, met bonen en groente en 1 keer per week rijst met groente en tofu. Deze maaltijden hoef ik nauwelijks over na te denken, heb ik in 30 minuten op tafel en zijn hartstikke voedzaam.

10 tips voor makkelijke en snelle gezonde maaltijden

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *