12 manieren om voedselverspilling te beperken

Voedselverspilling is natuurlijk zonde. Helaas is er heel veel verspilling op plekken waar je als consument helaas nauwelijks invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan voedselverspilling in de zorg. Er is ook veel verspilling waar je als consument indirect een rol bij speelt. Bijvoorbeeld wanneer er voedsel wordt weggegooid, omdat het niet mooi genoeg is. Of voedsel wat over de houdbaarheidsdatum is, omdat veel consumenten keer op keer het product kiezen met de langste houdbaarheidsdatum. En natuurlijk is er nog een deel van het voedsel wat thuis wordt verspilt. Zonde van het eten en van het geld. Daarom deel ik in deze blog 10 tips hoe jij kan bijdragen aan een wereld waarin minder voedsel wordt verspilt.

10 manieren om voedselverspilling te beperken

1. Maak een maaltijdplanner en een boodschappenlijstjes

Ik raad iedereen aan om één keer per week een half uurtje te zitten en na te denken over wat je allemaal wil gaan eten de komende week. Kijk vervolgens kritisch wat je daarvoor al in huis hebt en wat je nog nodig hebt en baseer daar je boodschappenlijstje op. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook tegen de hoeveelheid voedsel die je verspeelt. Met een planning en boodschappenlijstje koop je namelijk veel minder impulsief in. Je hebt ook veel beter inzicht op hoeveel je nou daadwerkelijk nodig hebt. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je producten inkoopt voor de zekerheid, terwijl je ze gewoon al in huis hebt.

2. Koop één keer per week in en bij voorkeur online

Een tip die in het verlengde hiervan ligt is om één keer per week je boodschappen te doen. Hoe vaker je in de supermarkt staat, hoe meer je verleid wordt om van alles in te kopen wat je helemaal niet nodig hebt. Een andere manier om impulsaankopen te voorkomen, is door je boodschappen online in te kopen. Wanneer je dit doet bij een online dienst als Picnic betaal je geen extra bezorgkosten, wordt alles stipt op tijd bezorgd én bezorgen ze in klimaatneutrale elektrische auto’s (no-spon. Gewoon een enthousiaste klant ;)). Naast het feit dat het voedselverspilling tegengaat, levert deze tip je ook nog een hoop extra tijd op én scheelt het geld in je portemonnee. 

3. Wees kritisch op de producten die je in de aanbieding koopt

Producten in de aanbieding kopen kan zeker lonen. Maar wees kritisch op wat je koopt in de aanbieding. Producten met een kortere houdbaarheidsduur bederven ook sneller en zal je dus ook op tijd moeten consumeren. Hou hier dan dus rekening mee in de planning van je weekmenu en koop het niet ‘omdat het in de aanbieding is’. Aanbiedingen later weggooien, is bovendien ook alles behalve besparend.

4. Wees minder kritisch op de houdbaarheidsdatum

Voor veel producten is het wettelijk verplicht om de houdbaarheidsdatum te vermelden. Dit is bedoeld om de voedselveiligheid te waarborgen. Op verpakkingen vind je twee soorten houdbaarheidsdata: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT).

Ten minste houdbaar tot

Een THT-datum duidt de datum aan tot wanneer een fabrikant de kwaliteit van een product garandeert. Het is dus geen daadwerkelijke datumgrens waarna er een risico is dat je ziek wordt van het product. De fabrikant garandeert alleen niet dat na die datum het product nog hetzelfde ruikt of smaakt, de eigenschappen van het product nog hetzelfde zijn of dat de kleur misschien iets is veranderd. Je vindt een THT-datum op de meeste producten uit de supermarkt zoals droge artikelen (pasta, rijst, crackers, thee, koffie), diepvriesproducten (groente), alles wat verpakt is in pot of blik (bonen, groente), hummus, houdbare plantaardige zuivel etc. Vaak zijn producten met een THT-datum vele malen langer veilig te consumeren. Zo kun droge producten, diepvriesproducten en producten uit pot of blik van enkele maanden tot zelfs jaren na de datum nog veilig consumeren.

Te gebruiken tot

Een TGT-datum staat op wat meer bederfelijke producten waarin ziekmakende bacteriën kunnen uitgroeien. Je vindt deze datum op bijvoorbeeld gekoelde producten of brood. Deze houdbaarheidsdatum wordt over het algemeen veilig vroeg opgesteld. Degene die de datum vaststelt en aanbrengt (over het algemeen de fabrikant), is namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product. Het is niet verboden om producten na de houdbaarheidsdatum te verkopen. Maar indien de supermarkt dit doet, wordt de supermarkt verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het product. Daarom zal je niet snel zien dat producten die over de datum zijn nog worden verkocht. Echter, ook de TGT-datum kun je gerust (afhankelijk van het soort product) met een paar dagen marge nemen.

Inkopen in de supermarkt

Het flexibeler omgaan met de houdbaarheidsdatum is niet iets wat je alleen moet doen mt producten die je al in huis hebt. Hou er ook rekening mee bij je koopkeuzes in de supermarkt. Zo ben ik niet een persoon die panisch naar de verpakking met de langste houdbaarheid grijp. Zeker niet als ik weet dat ik het product toch binnen enkele dagen ga consumeren. En ik koop ook graag producten met een kortingssticker, omdat de houdbaarheidsdatum dezelfde dag nog verloopt. Eventueel vries ik het product thuis in (bijvoorbeeld met wokgroente, hummus of vleesvervangers kan dat prima). Zo voorkom je niet alleen verspilling in de koelkast, maar voorkom je ook dat de supermarkt onnodig veel moet weggooien.

5. Koop diepvriesgroente en -fruit of vries zelf in

Diepvriesgroente en -fruit is gewoon veel langer houdbaar. En wist je dat het zelfs verser is dan ‘verse’ groente en fruit? Het wordt namelijk direct vanaf het land ingevroren in plaats van dat het enkele dagen duurt voor het product in de supermarkt belandt op de versafdeling. Kies zo veel mogelijk voor groente en fruit in karton, want dat scheelt dan weer plastic.

10 manieren om voedselverspilling te beperken

6. Vries zelf in

Dat kan natuurlijk ook. In plaats van dat de supermarkt voor je invriest, kun je ook zelf je vriezer goed gebruiken. Zo vries is zelf graag verse wokgroente, stamppotgroente en brood in. En ook leftovers (pasta, soep, rijst) vries ik graag per portie in. Dan heb ik tevens altijd snel een maaltijd om uit de vriezer te halen.

7. Koop ‘mislukte’ groente en fruit

Het begon ooit met het merk kromkommer, die een stokje wilde steken voor alle producten die niet in de supermarkt belanden enkel omdat ze qua uiterlijk niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Kromme wortels of komkommers, te kleine paprika’s, appels en peren, spinazie die door een hagelbui wat schade heeft of mislukte champignons. Ook in de reguliere supermarkt vind je inmiddels deze minder perfecte, maar minstens zo smaakvolle producten. Zo heeft Albert Heijn de buitenbeentjes. Als de optie er is, koop ik vaak de buitenbeentjes. Deze zijn niet alleen goedkoper, het is ook een mooi signaal naar de supermarkt dat deze producten natuurlijk gewoon in de supermarkt thuishoren. 

10 manieren om voedselverspilling te beperken

8. Eet zo nu en dan je voorraadkast leeg

Net zoals ik drie keer per jaar mijn vriezer ontdooi, maak ik er ook een sport van om drie keer per jaar mijn voorraadkast leeg te eten. Ik kijk dan kritisch wat er nou eigenlijk allemaal in staat en verwerk al deze producten in het weekmenu wat ik elke vrijdagavond opstel. Doordat ik heel gericht met producten en ingrediënten aan de slag ga, zoek ik vaak recepten op internet op. Hierdoor ontdek ik ook nog eens allerlei nieuwe gerechten om te proberen.

9. Overrijp fruit

Overrijp fruit is alles behalve afval. Het is wekelijk een cadeautje! Er is niks zo lekker als overrijp fruit in de smoothie. En heb je het niet direct nodig is dat ook geen probleem. Je kan het eerst invriezen en  later in de smoothie verwerken. Overrijp fruit doet het ook heel goed in gezonde baksels. Zo is bananenbrood op zijn lekkerst wanneer je het bakt met de rijpste bananen die je kan vinden 🙂

10 manieren om voedselverspilling te beperken

10. Geef restjes een tweede leven

Heb je een restje gekookte aardappelen, pasta, rijst, quinoa of peulvruchten? Geef deze dan een tweede leven. Je kan ze bijvoorbeeld verwerken in een lekkere en vullende lunchsalade. En overgebleven aardappelen en groente doen het heel goed in de soep.

11. Overgebleven voedsel

Ontdek je aan het einde van de week allerlei overgebleven voedsel van een maaltijd niet heeft bereikt? Een halve pompoen, een ui, een halve paprika’s, een vergeten aubergine of een halve courgette? Gooi alles op een bakplaat en stop in de oven. Geroosterde groente uit de oven is namelijk altijd een goed idee 🙂

12. Too good to go

Too Good To Go is een app waarmee je eten wat over is bij restaurants, bakkerijen, supermarkten, etc. kan kopen tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel. Dit initiatief is een ware win-win situatie. De ondernemer hoeft zijn voedsel niet weg te gooien en verdient er zelfs nog wat mee. De consument kan het eten tegen een zeer laag tarief kopen. En het milieu wordt veel minder belast. De app is nog niet in iedere gemeente actief, maar het is zeker de moeite waard om in de gaten te houden of ondernemers in jouw gemeente zich binnenkort aansluiten. Ze breiden namelijk snel uit.


1 reactie

  • Lobke Faasen 16 February 2019 07:41

    Hi Mirella! Volgens mij moeten die beiden gewoon geschikt zijn als zout om te fermenteren. Het gaat immers om het natrium, wat in beiden zit 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *