Eet jij uit fatsoen? Leer om ‘nee’ te zeggen

Eten heeft een prominente rol binnen iedere cultuur. Er wordt van alles gevierd en getroost met eten. Of mensen tonen hun gastvrijheid en dankbaarheid met eten. Je zou bijna vergeten dat Moeder Natuur eten heeft bedoeld om je lijf mee te voeden.

Er is altijd iets te vieren

Als je wil kan je ieder weekend wel naar iemand zijn verjaardag, bruiloft, pasgeboren baby of nieuwe huis. En zo niet, dan ga je misschien op bezoek bij je oma of (schoon)ouders, die je altijd graag ‘verwennen’ met wat lekkers. En ook doordeweeks worden er genoeg lekkere dingen aangeboden. Je collega die bijvoorbeeld taart trakteert op kantoor.

En als je niet goed bent in nee zeggen, kan dit voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je zo’n oma die nog steeds niet doorheeft dat je écht geen vlees meer eet. Of zo’n moeder die standaard een koekje op het schoteltje legt, wanneer je alleen vraagt om thee. Of zo’n tante die gewoon taart voor je neus zet op een verjaardag, zonder eerst te vragen of je überhaupt eigenlijk wel taart wil. En misschien wel de lastigst; zo’n vriendin die op haar verjaardag tegen je zegt dat ze iets speciaal voor jou heeft gebakken.

Eet jij uit fatsoen? Leer om 'nee' te zeggen

Een ja tegen een ander is een nee tegen jezelf

Nee zeggen tegen goed bedoelde hapjes, snacks of andere lekkernijen is voor veel mensen lastig. Je bent misschien bang om iemand teleur te stellen of boos te maken. Maar tenzij jij het niet erg vindt om de rest van je leven een keuze te maken omdat je bang bent een ander te kwetsen, teleur te stellen of boos te maken, is het zaak om hier wat mee te doen. Want een ja tegen een ander is vaak een nee tegen jezelf. Misschien staat het een principe van je in de weg (bijvoorbeeld wanneer je nog vlees eet, omdat een ander het van je verwacht). Of beperkt het je in het behalen van je doelen (bijvoorbeeld omdat je wel wat kilo’s kwijt zou willen). Daarom geef ik je in deze blog 8 inzichten en tips, waarmee ik je wil helpen om sterker in je schoenen te staan en te voorkomen dat je iets eet uit fatsoen.

Besef dat je geen nee zegt tegen de persoon

Een nee betekent niet dat je iemand als persoon afwijst. Het betekent dat je het lekkernij van die persoon afwijst. Knoop dit goed in je oren, want door dat te beseffen, is het veel makkelijker om nee te zeggen tegen iemands lief bedoelde lekkernij. Als die persoon écht jouw vriend(in) is, begrijpt hij of zij echt wel dat je ergens geen behoefte (meer) aan hebt.

Je hoeft niet meer te zeggen dan nee

Vaak hebben we het gevoel onszelf tot in den treuren te moeten verantwoorden. Terwijl dat écht niet hoeft. Het verantwoorden straalt zelfs alleen maar onzekerheid uit. Dus vertel vriendelijk dat je het heel aardig vindt dat iemand rekening met houdt, maar dat je er echt geen behoefte aan hebt. Meer zeggen is niet nodig.

Draai de situatie eens om

Stel dat jij iemand een koekje aanbiedt en diegene wijst het af. Hoe erg vindt je dat dan? Waarschijnlijk zit je er niet mee. Denk dan niet voor een ander dat diegene er wel mee zit.

En al zouden mensen boos of gekwetst zijn

En stel dat iemand inderdaad boos of verdrietig zou worden omdat jij hun lekkernij afwijst (lijkt me onwaarschijnlijk, maar stel). Onthou dan dat dat meer zegt over die persoon dan over jou. Je komt immers op bezoek voor die persoon, niet om die persoon zijn snacks op te eten.

Straal een nee uit

Als je nee zegt met je mond maar uitstraalt dat je het eigenlijk wel wil of twijfelt, komt dat niet geloofwaardig over. Zeg dus zelfverzekerd en in overtuiging dat je het echt niet hoeft.

Doe het zelf ook niet

Maar al te vaak spreek ik mensen die aangeven het ontzettend irritant te vinden als mensen blijven pushen of je dan echt geen … wil. Maar ze hebben niet door dat ze het ondertussen zelf ook doen bij hun eigen gasten. We zijn nou eenmaal allemaal slachtoffer van een cultuur, waarin we ons bezwaard voelen als we iemand niks kunnen aanbieden. Dus wat dat betreft is het logisch gedrag. Maar wat je zelf niet prettig vindt, moet je een ander ook niet aandoen. Zo heb ik nooit koekjes in huis voor visite, omdat ik me echt een beetje verzet tegen het idee dat je altijd maar iets zou moeten aanbieden. En ik heb er nog nooit een klacht over gehad of gemerkt dat mensen vanwege dat koekje wat ze niet krijgen niet meer komen. En ze weten daardoor tevens dat ze zich echt niet bezwaard hoeven te voelen als ze mij niks aanbieden tijdens een bezoek.

Ontdek de kracht van consequentheid en herhaling

Alhoewel het je volste recht is om de ene keer wel gezellig mee te eten en de andere keer iets af te slaan, is het verstandig om consequent ‘nee’ te zeggen. Door namelijk keer op keer te herhalen dat je oprecht geen behoefte meer hebt aan bepaalde voedingsmiddelen, zullen mensen het op den duur ook niet meer uit zichzelf aanbieden. Maar als jij de ene keer wel en de andere keer niet meedoet, krijg je nog veel langer ongezonde hapjes aangeboden. En dat is ook niet gek, want mensen hebben nog niet uit jouw gedrag kunnen opmaken dat je ergens écht geen behoefte meer aan hebt. 

Geef je omgeving ook de tijd om te wennen

Misschien dat je tot voor kort standaard twee koekjes vroeg bij bezoek, het grootste stuk taart vroeg als er een collega jarig was of voornamelijk worstjes pikte tussen de verjaardagshapjes. En nu ben je begonnen met een nieuwe leefstijl, een beter je leven plan. Geef je omgeving dan ook de tijd om te wennen aan de nieuwe jij. Zij kennen jou als degene die altijd vooraan stond bij de lekkere dingen, en opeens ben jij veranderd. Het is niet gek dat het even tijd nodig heeft voordat je persoonlijke omgeving is gewend aan de nieuwe jij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *