8 producten waarvan je niet wist dat er suiker aan is toegevoegd

Veel mensen leven in de overtuiging dat tegenwoordig overal suiker aan wordt toegevoegd. Persoonlijk ben ik het daar niet helemaal mee eens. Maar mensen zijn lichtelijk vervreemd van het kopen van en koken met pure producten. We stouwen onze winkelwagens vol met Knorr wereldgerechten, kant-en-klaar maaltijden en granenkoekjes voor tussendoor. Maar is het niet een heel klein beetje naïef naar jezelf om teleurgesteld te zijn als je er achter komt dat die Sultana toch niet zo gezond blijkt te zijn als je dacht?

Maar er zijn ook een hoop producten op de markt waarvan ik heus wel begrijp dat de voorkant je verward. Producten waarbij de voorkant belooft dat het vol granen, groente, fruit, noten of wat dan ook zit. Maar de achterkant iets anders laat zien. In deze blog deel ik daarom 8 producten waarvan je misschien niet wist dat er suiker aan is toegevoegd.

1. Muesli en granola

De verpakking van muesli en granola straalt vaak heel veel gezondheid uit met al die afbeeldingen van granen, noten en fruit. Maar wees altijd sceptisch over hoe gezond muesli en granola uit de supermarkt is. Suiker heeft de eigenschap om een knapperige bite te geven wanneer het wordt verhit en weer afkoelt. Dat is ook precies waarom koekjes zo lekker knapperig zijn. Maar het is hetzelfde toegevoegde suiker wat die heerlijke knapperige bite geeft aan die brokken in de muesli. Granola wordt vaak gezien als het gezonde broertje van muesli, maar ook dit valt vaak tegen. Granola bevat vaak wel iets minder toegevoegd suiker dan krokante muesli. Het beste is om je eigen muesli samen te stellen (veel goedkoper ook). Als je houdt van zoet kun je ook mijn granola zonder olie en toegevoegd suiker maken.

8 producten waarvan je niet wist dat er suiker aan is toegevoegd

2. Rode kool met appel

Het kan je niet ontgaan dat rode kool met appel lekker zoet smaakt. Veel mensen denken dat die zoete smaak komt van de appel. Maar die is toegevoegd omdat het zuur uit de appel er voor zorgt dat de kool zijn mooie rode kleur behoudt. In werkelijkheid komt deze zoete smaak van de suiker die aan zowel de potjes, zakjes als diepvries rode kool wordt toegevoegd. Terwijl je rode kool met appel heel makkelijk zelf kan maken met verse ingrediënten. Om het recept iets te zoeten kun je eventueel wat rozijntjes of ander gedroogd fruit toevoegen óf een eetlepel dadelstroop (geblende gedroogde dadels en daarom geen geraffineerd zoetmiddel) toevoegen. Voeg ook extra kruiden toe zoals kaneel, steranijs of laurierblad.

3. Pindakaas

Het duurste ingrediënt in pindakaas is de pinda. En vaak zie je dan ook dat hoe goedkoper een pot pindakaas is, hoe kleiner het percentage pinda nog is (en hoe groter het percentage toevoegingen). Zo is er Pindakaas op de markt die nog slechts voor 51% pinda bevat! Om de boel smeuïg en smeerbaar te maken, voegen fabrikanten vaak gehard vet toe (vaak palmvet). Maar om vervolgens de smaak nog wat op te peppen, voegen fabrikanten nog wat suiker toe. De pindakaas met stukjes noot, creamy of light zijn doorgaans nog rijker aan deze toevoegingen dan de naturel variant. Maar de beste keuze die je kan maken, is een 100% pindakaas. Die bestaat namelijk uit slechts één ingrediënt, namelijk pinda.

4. Appelstroop

We blijven nog even in de beleghoek. Bij de echte ouderwetse manier om appelstroop te maken, worden de appels gekookt tot het vocht verdampt was. Er bleef een zoete moes over, die veel langer houdbaar was dan wanneer je verse appels bewaarde. Het was dus een soort conserveermethode. De appels werden ontdaan van wat vocht, maar waren niet ontdaan van vezels, vitaminen of mineralen. Appelstroop was een soort van half-gedroogd fruit.

Maar tegenwoordig wordt appelstroop heel anders gemaakt. Het begint wel nog steeds met het koken van de appels, maar daarna wordt de moes gefilterd en geperst. Dit persen resulteert in sap en pulp (de vaste delen van de appels waarin de vezels zitten). De pulp wordt niet meer gebruikt in de appelstroop. Het gaat soms naar de vee-industrie om te dienen als veevoer, maar kan ook worden gebruikt als brandstof.

Het sap wordt ingekookt tot er appelsapconcentraat ontstaat. Dit concentraat wordt gemengd met suikerbietconcentraat (geen hele suikerbieten dus, maar een concentraat van de suikerbiet). Dit suikerbietconcentraat is ook wat er voor zorgt dat appelstroop hoog is in ijzer. Appelstroop bevat van zichzelf namelijk helemaal niet veel ijzer. Suikerbietconcentraat wordt ook toegevoegd om het scherp zure van de appels iets te compenseren. Het mengsel van appelsapconcentraat en suikerbietconcentraat wordt vaak nog wat ingekookt om zo een stevig, goed smeerbaar broodbeleg te verkrijgen. Soms wordt er wat pectine toegevoegd om de boel een beetje te verdikken. Overigens zegt het woordje Rinse niks over het feit dat de appelstroop op de gezonde manier wordt gefabriceerd.

5. Kant-en-klare soep

Op soepverpakking wordt tegenwoordig wel eens genoemd hoeveel gram groente er in één kom zit. Helaas zetten ze er niet altijd bij hoeveel gram suiker er is toegevoegd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het zout wat wordt toegevoegd. Soep maak je daarom het beste gewoon lekker zelf.

8 producten waarvan je niet wist dat er suiker aan is toegevoegd

6. Vleeswaren

Bij vlees denk je misschien aan het toevoegen van zout of nitriet. Maar niet direct aan suiker. Toch is suiker voor de vleesindustrie inmiddels een belangrijk ingrediënt om aan hun producten toe te voegen. Allereerst is het een smaakmaker. Vlees zonder enige toevoeging heeft namelijk maar weinig smaak. Daarom zijn zout, aroma’s en ook suiker nodig om het eindproduct smaak te geven. Vaak wordt aan vleeswaren ook water toegevoegd om het eindproduct goedkoper te produceren. Maar hoe meer water je toevoegt, hoe flauwer de smaak van het eindproduct wordt. Gevolg is dat er nóg meer smaakversterkers, waaronder suiker, nodig zijn om het product op smaak te krijgen. Vlees bevat ook van nature onprettige smaken, welke door suiker toe te voegen worden gemaskeerd. Maar suiker heeft ook een visuele rol. Bij verhitting krijgt suiker namelijk een mooi donker kleurtje (karamel), wat het product aantrekkelijker maakt. Zo krijgt spek op die manier zijn mooie donkere randje.

7. Oplosthee

Op de voorkant van oplosthee staan claims als nu nog kruidiger100% natuurlijk en zonder kunstmatige toevoegingen. Maar wat ze vergeten om er bij te vermelden, is dat een potje oplosthee hoofdzakelijk uit toegevoegd suiker bestaat. Je kan bijna net zo goed een glas limonade drinken.

8. Pastasaus

Hoe gezond zo’n saus ook oogt op het etiket, check altijd even de achterkant voor je het in je karretje legt. Kant-en-klare pastasauzen zijn namelijk echt zo’n product waar vaak suiker aan wordt toegevoegd. Bij het ene merk is het minder dan het andere merk, maar het is wel iets om op te letten. Het gezondst is om zelf een pastasaus te maken met als basis gezeefde tomaten.


3 reacties

 • Mirella 10 November 2018 18:52

  Oh? oké, dan ga ik die daar ook eens kopen. Dank je voor de tip, Lobke.

 • Mirella 10 November 2018 12:03

  PS Lobke,

  Ik vind het wel een super gaaf idee om van al die oude recepten die zonder o.a. suiker werden gemaakt, zoals bijvoorbeeld die appelstroop, een recept te hebben met daarbij uiteraard ook de houdbaarheid ervan. Ik denk dat er vast veel mensen zijn, die dit ook wel interessant vinden om op de juiste manier zelf weer de gezonde varianten te maken ipv dat ze de verminkte versie in de supermarkt etc moeten kopen. Ik denk dat jij daarin een toegevoegde waarde kan hebben. Groetjes Mirella

 • Mirella 10 November 2018 11:58

  Hoi Lobke,

  Weer een mooi verhelderend en interessant artikel door je geschreven. Dank je voor de info. Ik heb een vraagje: Hoe maak je zelf die dadelstroop. Ik wil deze nl. gaan gebruiken om zelf granola uit de oven mee te maken. Voorheen deed ik dat met Maple Syrup, maar dit is toch niet zo gezond, heb ik begrepen. Maar je hebt wel het plakkerige, stroperige nodig om de granola een beetje te laten “bakken”en een mooi bruin kleurtje te geven (wordt dan een soort cruesli, maar dan gezond). Groetjes Mirella


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *