Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Als je niet ontbijt heb je een grotere kans om te dik te worden. Je hebt namelijk later op de ochtend honger en het is de kickstart van je dag. Dat zijn in ieder geval de argumenten die worden gemaakt om te onderbouwen hoe belangrijk het ontbijt is. Maar is niet ontbijten echt zo ongezond?

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Het simpele antwoord is nee

Dat niet ontbijten ongezond zou zijn is Ć©cht een fabeltje. Sommige mensen zijn gewoon zo geprogrammeerd dat ze geen hap door hun keel krijgen in de ochtend. Ze hebben ‘s morgens gewoon geen eetlust of worden oprecht misselijk van het idee dat in de vroege ochtend een maaltijd te moeten wegwerken. Andere mensen voelen zich ‘s morgens juist niet prettig tot ze iets hebben gegeten. Het maakt voor je gezondheid Ć©cht niet uit of je nou om 11 uur of om 7 uur je eerste maaltijd nuttigt. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en luisteren naar wat fijn voelt voor jouw lichaam.

De valkuil van niet ontbijten

Er zitten wel een valkuil aan niet ontbijten, waar de je-moet-ontbijten-mythe waarschijnlijk ook vandaan komt. Je krijgt namelijk toch een keer trek. En als je onderweg bent of op je werk is de neiging groter om te kiezen voor een makkelijke, ongezondere snack. Het is dus helemaal niet erg als jij je er niet prettig bij voelt om in de ochtend iets te eten. Maar maak dan niet de fout om om 11 uur een plak ontbijtkoek, een Sultana of een Liga weg te werken. Zorg altijd voor een kwalitatief goede maaltijd zoals een schaaltje havermout of sojayoghurt met fruit en noten.

De belangrijkste maaltijd van de dag

Er bestaat geen belangrijkste maaltijd van de dag. Luister naar je lichaam en biedt het voeding wanneer het signalen afgeeft van trek. Zorg altijd voor een gezonde keus, want de kwaliteit van je maaltijd is belangrijker dan de timing. Probeer ook om kinderen deze ontbijtmythe niet teveel op te dringen. Ouders kunnen soms nogal panisch doen als een kind ‘s morgens niets eet. Misschien herken je jezelf er in dat je je zoon of dochter liever twee witte boterhammen met een dikke laag chocoladepasta ziet ontbijten (het zijn bijna gebakjes) dan niks? Probeer dit los te laten. Ten eerste is zo’n ontbijt echt geen goede bouwstof voor een kind. Maar daarnaast leer je een kind heel erg om te eten op de klok in plaats van op het eigen gevoel. Het is juist belangrijk om te luisteren naar je interne honger-verzadigingssytseem. Veel volwassenen kunnen dit niet meer en eten dan ook vooral op de klok. En tot slot: als jouw kind zo geprogrammeerd is dat het Ć©cht niet houdt van ontbijten, kan ik je verzekeren dat het deze gewoonte naarmate het ouder wordt gewoon weer loslaat. Hoe hard je je best nu ook doet. Is jouw kind dus geen ontbijter? Maak er vooral geen strijd van, maar zorg dat er een voedzame maaltijd meegaat in de schooltas voor in de ochtendpauze. Daar leert het een gezondere gewoonte mee aan dan dat het geforceerd een ongezond ontbijt weg moet werken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *