Waarom minimalisme een verrijking op je leven is

Minimalisme, tot twee jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Toen keek ik namelijk samen met Fabian de documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things op Netflix. Voor wie niet bekend is met minimalisme; ik zou het omschrijven als het verwijderen van de ruis en overbodige dingen in je leven, en juist het behouden van dat wat je écht belangrijk vindt. Het is een manier om kritisch te kijken welke spullen maar ook immateriële zaken nou daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben in jouw leven.

De minimalist in mij

Toen ik de documentaire bekeek, voelde ik al gelijk dat er diep in mij al een minimalist zit. Ik voel me heel onprettig in volle ruimtes. Vooral als het vol staat met – zoals ik dat noem – ‘rommel’. Een kamer vol met beeldjes en accessoires, dat soort producten.

Zo herinner ik nog goed dat ik een jaar of 14 was en mijn hele kamer een transformatie gaf. Alles uit mijn jeugd moest weg (kinderspeelgoed e.d.). Ik deed er niks meer mee, het lag alleen maar in de weg en irriteerde me. Het voelde alsof het tijd was om dat tijdperk af te sluiten. Wat er overbleef, was een kamer met alleen de essentiële spullen. Een bed, een ladenkast, een kledingkast, een bureau en een computer. Toen mijn vriend voor het eerst op mijn kamer kwam, moest hij lachen omdat het er gewoon galmde.

Ben ik een échte minimalist?

Nee, ik ben er nog lang niet. Daarvoor heb ik nog veel te veel spullen. Maar zoals bij alles gaat het niet om de perfecte of meeste strikte minimalist zijn. Het gaat om het proces. Met ieder ding wat ik het afgelopen jaar heb weggedaan, ontdek ik wat ik eigenlijk nog meer aan overbodige spullen heb staan in huis. Zo kom je langzaamaan tot hetgeen je écht belangrijk vindt. Het doel is niet om die kern te bereiken, maar om continue stil te staan bij de vraag welke spullen en dingen nou daadwerkelijk een toegevoegde waarde bieden op jouw leven. En ik kan je verklappen dat van alle dingen die ik tot op heden heb weggedaan, ik nog niks heb gemist.

Meer door minder

Het steeds meer minimaliseren is echt een verrijking op mijn leven. Het is een proces waar ik intens van geniet. Ik zie zoveel mensen om me heen werken om te leven. Streven naar promoties en meer geld om vervolgens weer meer te kunnen kopen. Terwijl minimalisme je helpt om te focussen op de echte essentie van het leven. En nogmaals, ik ben er nog lang niet. Ik laat nog veel teveel ruis toe in mijn leven. Maar toch heeft de mate waarin ik nu minimalisme toelaat in mijn leven me al zoveel gebracht. En wat dat dan allemaal is, deel ik graag met jullie.

Minimalisme geeft vrijheid

Minder kopen, betekent minder geld uitgeven. Zo geeft minimalisme dus letterlijk financiële vrijheid. Maar je kan ook nog een stapje verder gaan. Door er voor te kiezen om niet te werken om te leven, hoef je geen extra geld te verdienen om er vervolgens weer spullen van te kopen. Op die manier kan een minimalistische levensstijl er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een dag minder kan werken. Die tijd kan je benutten voor iets wat je écht belangrijk vindt.

Minimalisme geeft ruimte

Wellicht herken je het gevoel in je hoofd als je net even flink hebt opgeruimd. Lekker is dat hè? Maar weet je, de meeste mensen ruimen niet echt op. Ze verplaatsen enkel spullen en zetten ze weer recht. Echt opruimen betekent ontspullen. En als je jezelf dat toestaat, zal je dat lekkere gevoel na een ”zogenaamde” opruimbui in het kwadraat ervaren. Minder spullen betekent minder afleiding. Je wordt er onrustig van en hebt moeite met focussen. Het wegdoen van het overbodige schept dan ook zo veel rust en ruimte in je hoofd. Ruimte voor focus, creativiteit, nieuwe ideeën en persoonlijke groei.

Maar minimalisme schept ook letterlijk ruimte. Het wegdoen van spullen, schept ruimte in je huis. En hoe meer ik wegdoe, hoe blijer ik wordt van een klein huisje. Ben jij zo iemand die verlangt naar een groter, ruimtelijker huis? Als je vandaag nog begint met spullen wegdoen, wordt je eigen huisje steeds groter.

Minimalisme schept tijd

Ik heb vroeger nooit een bijbaan gehad. Ik zag zoveel klasgenoten na school en in het weekend uren werken, om het vervolgens weer uit te geven aan een dure telefoon, een scooter, stappen of een weekje vakantie (waarbij ik me soms afvroeg of ze er zelf nou echt blij werden of dat ze het vooral deden om te showen aan vrienden en op social media). Doordat ik deze koopbehoefte niet had, was er ook geen noodzaak om bij te verdienen. En waarschijnlijk hier ik netto evenveel over. Maar nog veel belangrijker: ik had veel minder stress en hield heel veel tijd over die ik kon investeren op een voor mij waardevollere manieren.

En dit is iets wat je heel goed moet onthouden. Kopen doe je namelijk niet alleen met geld. Alles wat je koopt, koop je met tijd. Je moet werken (= tijd investeren) om geld te verdienen. En uren (online) shoppen kost ook tijd. En zelfs als je dat ene ding dan hebt, kost het nog tijd. Je moet hetgeen je hebt gekocht immers gebruiken. Of je hebt een zolder vol met rotzooi die je om het half jaar ”opruimt” (voor de meeste mensen betekent dat steeds opnieuw verplaatsen, rechtzetten en ordenen). Of misschien heb je een groot huis, grote tuin of dure auto die allemaal moeten worden onderhouden? Minimalisme schept echt zeëen van tijd die je kan benutten voor andere dingen die je écht belangrijk vindt.

Minimalisme laat je nadenken over wat écht belangrijk is

Het opruimen en ontspullen confronteert je met hoeveel geld en tijd je de afgelopen jaren hebt geïnvesteerd in overbodige spullen. En die confrontatie zorgt ervoor dat ik nu veel vaker voorafgaand aan een koop mezelf de vraag stel of iets een werkelijke toegevoegde waarde heeft op mijn leven. Ik ben er alert op of ik iets wil omdat de maatschappij of ik mezelf wijsmaak dat ik het nodig heb (met termen als sale of nu nog beter) of omdat ik het zelf écht belangrijk vindt. Zo ontstaat er een soort koopbeleid. En dit is niet alleen met spullen, maar ook met immateriële zaken. Hebben bepaalde mensen of gewoonten eigenlijk (nog) wel een toegevoegde waarde op mijn leven of slurpen ze vooral energie?

Door minimalisme geniet ik van betalen voor kwaliteit

Het geeft mensen om de één of andere reden een kick als ze veel kunnen scoren voor een lage prijs. Maar wanneer je begint met minimalisme, snap je dat veel voor weinig echt een hele slechte deal is. Je koopt iets van slechte kwaliteit is en snel achteruit gaat. Bijvoorbeeld kleding waarvan de stof er na één keer wassen al niet meer uitziet. Of je koopt iets goedkoops, wat ondertussen een enorme verborgen impact heeft op mens, dier of milieu. Denk aan veel te goedkoop vlees of kleding gemaakt door kinderhanden. Of je koopt een product wat het eigenlijk net niet is. Zo kocht mijn vriend ooit een geluidsinstallatie die eigenlijk niet helemaal naar zijn zin was. Het gevolg was dat hij een jaar later alsnog die duurdere Sonos aanschafte. Dan ben je alles behalve voordelig uit.

Nu ik bezig ben met minimalisme, is er totaal geen drang meer om veel te scoren voor weinig geld. Er is vooral een behoefte om kwalitatief goede  spullen te kopen. En doordat je voor kwaliteit kiest en niet voor kwantiteit is er ook het budget om meer uit te geven aan voeding, spullen en andere belangrijke dingen. Ik betaal voor de dingen waar ik écht blij van wordt; die écht een toegevoegde waarde hebben op mijn leven. En idealiter wordt niet alleen ik er blij van, maar alles en iedereen in de keten die aan het product heeft gewerkt. Ik betaal graag een bepaalde prijs als ik weet dat de dieren en Moeder Natuur er minimaal door worden belast en de maker er een eerlijke prijs voor krijgt. Zo worden we allemaal blij.

Minimalisme is duurzaam

In minimalisme komt werkelijk alles omtrent duurzaamheid samen. De vraag of je iets écht nodig hebt, staat wat mij betreft aan de basis van een duurzaam leven. Heb ik écht een nieuwe laptop nodig of kan ik deze ook laten repareren? Waarom moet ik een nieuwe telefoon na afloop van mijn abonnement als mijn huidige telefoon het gewoon nog doet? Heb ik écht dat nieuwe jurkje nodig, enkel voor de Kerst? Is het nou nodig om een weekendje naar Rome te vliegen als ik ook met de trein naar Parijs kan? Moet ik wel streven naar een nog groter huis als ik ook dit huis groter kan maken door meer te ontspullen? Heb ik écht altijd tropisch fruit nodig, wat met vervuilende boten wordt verscheept naar Nederland? Of kan ik ook gewoon kiezen voor een Hollandse appel? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Minder spullen kopen en hetgeen wat je hebt verkopen (zodat iemand anders geen nieuw exemplaar hoeft te kopen) is misschien wel één van de meest effectieve manieren om je in te zetten voor een duurzamere en groenere wereld.

Meer weten?

Wil je nou meer weten over minimalisme en efficiënt opruimen? Begin dan eens met de Netflix documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things. De makers van de documentaire hebben ook een blog en een aantal boeken geschreven. Voor effectief opruimen kan ik je ten zeerste het boek Opgeruimd! van Marie Kondo aanbevelen. Daarnaast staan de boeken Verlangen Naar Minder van Jelle Derckx en Weg Ermee van Dennis Storm vol praktische tips hoe je minimalisme in jouw leven kan integreren.


2 reacties

  • Rinke 10 december 2018 18:17

    Ha Lobke,

    Wat een mooi verhaal is dit. Spreekt me erg aan. En inderdaad: je wordt zo relaxed van ontspullen! Dat herken ik helemaal. Zo creëer je ruimte in je hoofd en in je leven. Wat gaaf dat jij zulke interessante blogs schrijft. Ik lees ze graag Lobke! Succes met alles!

    • Lobke Faasen 16 december 2018 04:45

      Wat een lieve reactie Rinke! Jah, ontspullen is heerlijk 🙂 Heb je Minimalism op Netflix ook gezien?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *