5 factoren die onbewust je leefstijl negatief beïnvloeden

Een gezonde leefstijl is echt niet alleen maar een kwestie van wilskracht om de goede keuzes te maken. Er zijn namelijk een heleboel factoren die onbewust jouw eetgedrag beïnvloeden. Maar bewustzijn over deze factoren helpen ook om verantwoordere keuzes maken. Daarom deel ik vandaag 5 factoren die onbewust je eetgedrag beïnvloeden.

1. Een ongezonde omgeving

De fysieke omgeving bepaalt vaak direct je keuzes. Als er geen gezonde opties voor handen zijn, kan je immers ook niet de keus maken om iets gezonds te eten. Maar ook wanneer er naast gezonde opties ook ongezonde opties aanwezig zijn in een ruimte, moet je steeds meer discipline opbrengen. Je kent vast wel het gevoel wanneer er een volle fruitschaal op tafel staat, maar toch die zak chips in de kast je roept. Of wanneer je ondanks het stukje stukje fruit wat in je werktas zit toch grijpt in de collectieve snoeppot van kantoor.

5 factoren die onbewust je leefstijl negatief beïnvloeden

2. Mensen uit je netwerk hebben ongezonde gewoonten

Je bent het gemiddelde van de mensen die je om je heen hebt. En dat geldt ook voor je eetgedrag. Leven de mensen in jouw persoonlijke omgeving ongezond? Dan is het risico groter dat je zelf ook ongezonde keuzes maakt. Dat kan allerlei onderliggende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde gezonde gewoonten niet hebt meegekregen van je ouders tijdens je opvoeding. Of omdat je vrienden ieder weekend inluiden met veel drank en afsluiten met een patatje bij de snackbar. Of wanneer het op jouw werk gebruikelijk is om met de collega’s de vrijdagmiddagborrel bij te wonen. Door jezelf in te lezen in gezonde gewoonten, of door nieuwe mensen te leren kennen met wat gezondere gewoonten (bijvoorbeeld op een sportschool), ben je veel beter in staat om weerstand te bieden tegen de ongezonde invloeden vanuit je omgeving. En aangezien de mensen in jouw omgeving ook het gemiddelde zijn van hun omgeving kun je zelfs een positieve invloed hebben op hun keuzes.

3. Te weinig nachtrust

Een gebrek aan slaap klinkt onschuldig, maar staat aan de basis van een ongezonde leefstijl. Grappig is wel dat er een soort wisselwerking is tussen slaap en de rest van je leefstijl. Een ongezonde leefstijl is namelijk van invloed op de kwantiteit en kwaliteit van je slaap. Als je dus al ongezonde keuzes maakt, kan dit een slechte slap in de hand werken wat weer het risico verhoogd dat je ongezonde keuzes maakt. Het is bekend dat mensen die minder of slecht slapen meer calorieën eten, impulsievere en ongezondere keuzes maken en minder fysiek actief zijn. Maak slaap dus altijd je eerste prioriteit.

5 factoren die onbewust je leefstijl negatief beïnvloeden

4. Nachtdiensten

Dit ligt natuurlijk in het verlengde van te weinig nachtrust. Nachtdiensten kunnen op de korte termijn namelijk slaapproblemen veroorzaken, wat weer de risico’s van een slaaptekort in de hand werken. Maar ook mensen die  ondanks de nachtdiensten nog steeds voldoende slapen, hebben een hogere kans op een ongezonde leefstijl. Je verstoort namelijk je biologische klok, met allerlei ongunstige gevolgen. Probeer daarom het aantal nachtdiensten te beperken en er ook maximaal drie achter elkaar te werken. Een rooster wat stabiel is en zo min mogelijk wisselingen heeft, heeft de voorkeur. Ook is het gunstiger om de wisseling van de diensten met de klok mee te laten gaan Dus om eerst de ochtenddienst, dan de middagdienst en tot slot de avonddienst te draaien. Dit is beter voor het herstel van het lichaam dan wanneer je van avond-, naar middag- naar ochtenddienst gaat. Op die manier herstelt het lichaam makkelijker dan wanneer je andersom roostert.

5. Niet kunnen koken

Gezond eten kan heel vies of saai zijn. Als je maar een paar gerechten kan maken, niet weet hoe je met kruiden te werk moet gaan, havermout kookt in water, bijna alles rauw eet etc. En als je niet weet hoe je lekker gevarieerd gezond kookt, grijp je makkelijker naar de pakjes, zakjes, kant-en-klaar gerechten, fastfood of laat je iets thuis bezorgen. Vergroot daarom je kookvaardigheden met Youtube, een kookboek of een kookcursus in je buurt en leer hoe je lekker gezond kookt. Als je niet weet hoe je gezond eten lekker kan maken, kun je namelijk vergeten dat je een gezonde leefstijl vol gaat houden


2 reacties

  • Rianne 21 november 2018 23:06

    Goed artikel ? Heb je ook tips om met een ongezonde omgeving om te gaan? Ik herken me nogal in het artikel ?

    • Lobke Faasen 23 november 2018 10:02

      Dank je! Tips heb ik zeker! Schrijf hem op voor een andere blog 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *