8 tips wanneer je begint met vegan eten

Steeds meer mensen hebben de intentie om te stoppen of minderen met vlees, van vega naar vegan te gaan of zelfs helemaal cold turkey af te kicken en van alleseter veganist te worden. Misschien ben jij diegene wel? In dat geval; welkom op mijn blog vega(n) in spĆ© šŸ™‚ Ik nodig je van harte uit om door de vele blogs die ik al heb geschreven te scrollen en je te baden in alle informatie over alle voordelen die deze leefstijl je gaat opleveren. Om je deze maand een goede kickstart te geven, heb ik in 8 tips voor je verzameld om het jou als startende vegetariĆ«r of veganist het zo makkelijk mogelijk te maken. Lees je gezellig mee?

1. Begin thuis

Veel mensen doen niks, omdat ze het gevoel hebben alles te moeten doen. Oftewel: omdat ze niet goed raad weten met oma’s gehaktballen, dinertjes met vriendinnen of dat broodje in de bedrijfskantine, doen ze maar niks. Maar het feit dat je geen enkele stap zit, omdat je het gevoel hebt dat je alles moet doen is absoluut niet logisch. Maak kennis met het concept: when at home vegan. Dat wil zeggen: eet thuis plantaardig en laat (voorlopig) los wat er buiten de deur gebeurt. Maak je dus niet druk om dat etentje met de collega’s, dat taartje op de verjaardag of de spaghetti bolognese die je moeder altijd voor je maakt. Begin thuis, dat is immers waar het grootste gedeelte van je maaltijden worden genuttigd. Kijk hoe jij deze leefstijl vorm wil geven en wat bij je past. En op het moment dat jij er klaar voor bent, kun je kijken of je buiten de deur ook andere keuzes kan maken. En je zal merken dat die keuzes buiten de deur veel makkelijker zijn dan je nu wellicht denkt.

8 tips wanneer je begint met vegan eten

2. Veganize gerechten die je al kent

Vega(n) leven is pas lastig als je het voornemen hebt om een heel dossier aan nieuwe recepten te gaan maken. Je kan er vergif op innemen dat je dan terug gaat vallen in oude gewoonten. Maar vega(n) eten heeft niks te maken met dingen opgeven, maar met het vinden van alternatieven. Pas je recepten dus gewoon zo aan dat je ze kan blijven maken. Chili con carne is net zo lekker als je chili sin carne. In de stamppot stop je gewoon lekker gerookte tofu in plaats van spekjes. Eet je vaak aardappelen, vlees en groenten? Maak dan aardappelen, bonen en groente. Nasi maak je voortaan niet meer met kip, maar met kidneybonen, tofu of tempeh. Ga dus niet op zoek naar nieuwe gerechten, maar bedenk hoe je je reeds bestaande maaltijden kan aanpassen.

3. Pinterest op ‘simpel vegan’

Toch behoefte aan wat recepteninspiratie? Zoek op Pinterest dan op ‘simpel vegan’ of ‘easy vegan’. Dan vind je gerechten met maar een paar ingrediĆ«nten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

4. Denk niet in restricties maar in verrijkingen

Als je minder of geen dierlijke producten meer eet, ben je waarschijnlijk heel erg bezig met wat je dan allemaal niet meer mag. Maar door te focussen op wat je niet meer mag, vergeet je alle deuren die zich openen. De plantaardige keuken heeft namelijk zo veel te bieden! Denk daarom vooral aan wat je allemaal voor nieuwe producten en recepten kan gaan proberen. Zo zijn er vandaag de dag ongeveer evenveel smaken hummus als soorten kaas op de markt. En het aantal fruitsoorten stopt niet bij appels en bananen. Er is zo veel te ontdekken. En juist door jezelf een beperking op te leggen, ontdek je je verrijkingen. Dus vergeet wat je niet meer mag en focus op wat er allemaal aan nieuwe producten voor je klaar liggen om mee te gaan experimenteren. Het proces is op die manier namelijk zo veel makkelijker Ć©n leuker. 

8 tips wanneer je begint met vegan eten

5. Lees geen ingrediƫnten, koop ingrediƫnten

Ik lees heel vaak dat mensen die starten met vegan eten heel veel tijd kwijt zijn met etiketten lezen. Je moet immers checken of de voedingsmiddelen die je kiest dierlijke ingrediĆ«nten bevatten. Maar weet je, echte voeding bestaat niet uit ingrediĆ«nten, het zijn ingrediĆ«nten. Als je pure dingen inkoopt (zoals groenten, fruit, aardappelen, granen, peulvruchten, noten, zaden en pitten) is er nauwelijks een etiket om te checken. Dus loop een beetje om alle binnenste schappen heen – daar ligt vaak het junk food – en koop zo veel mogelijk voeding in die geen eens een etiket heeft. Dan is er nauwelijks een etiket om te checken.

6. Vergroot je kennis

We hoeven echt niet allemaal een food professional te worden. Maar een beetje kennis van zaken zorgt er voor dat je gewoon een stuk zelfverzekerder achter je keus staat om minder of geen dierlijke producten meer te nemen. En zelfverzekerdheid zorgt er dan juist weer voor dat je beter bestand bent tegen kritische vragen vanuit je omgeving (want die gaan komen). Dat je niet bij iedere tegenslag, moeilijke vraag of verleiding terugvalt in oude gewoonten. En als iemand een vraag stelt waar je zelf nog nooit bij stil hebt gestaan, zoek dan gewoon het antwoord op en verdiep je even. Laat je in ieder geval niet bij iedere kritische vraag die je krijgt overwhelmen met als gevolg dat je gaat twijfelen over je keuze en er maar mee stopt.

7. Omarm de veranderingen die je ervaart in je lichaam.

Als je aanpassingen doet in je leefstijl is het heel goed mogelijk dat je lichaam daarop reageert. De verhoogde inname van vezels kan bijvoorbeeld zorgen voor buikklachten. En het stoppen met suiker kan hoofdpijn tot gevolg hebben. Maar schiet hierbij niet direct in paniek! Je lichaam heeft nou eenmaal wat tijd nodig om te wennen aan je nieuwe voedingspatroon. En op de lange termijn zal je merken dat je vertering juist beter is dan ooit, je huid egaler is dan ooit en je energielevel nog nooit zo hoog is geweest.

8 tips wanneer je begint met vegan eten

8. Geef jezelf de tijd

De belangrijkste tip van allemaal: geef jezelf de tijd om een leefstijl te creƫeren die past bij jou. Verwacht niet dat je van de ƩƩn op de andere dag een perfect, volwaardig vega(n) voedingspatroon weet samen te stellen met allemaal culinaire hoogstandjes. Verwachtingen leiden namelijk tot teleurstellingen, en teleurstellingen zijn dan weer een deuk in je zelfvertrouwen. Gooi ook niet direct de handdoek in de ring als de dingen een keer niet lopen zoals je het in je hoofd had voorgesteld. Het zijn allemaal leermomenten. Geniet dus van het proces en wees trots op iedere stap die je zet. After all, continious improvement is better than delayed perfection.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *