Welke plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel eiwit?

Als je voldoende calorieën consumeert uit onbewerkte plantaardige bronnen, is er geen reden te bedenken dat een vegan lifestyle te weinig eiwit biedt. Sterker nog: alle aminozuren komen uiteindelijk uit planten en micro-organismen. De enige reden dat een koe of kip veel eiwit bevat, is omdat ze de aminozuren zelf heeft geconsumeerd uit planten. Wij mensen kunnen dan ook prima het tussenproduct skippen en naar de oorsprong gaan: plantaardige voeding. Maar misschien ben je om wat voor reden dan ook op zoek naar de plantaardige voedingsmiddelen die de meeste eiwitten bevatten? Bij dezen dan mijn blog met voedingsmiddelen die ik je aanraadt om op dagelijkse basis te consumeren. Niet alleen om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar ook om je algehele gezondheid een boost te geven!

Peulvruchten

Onder peulvruchten vallen alle bonen, linzen en erwten. Dus denk aan bruine bonen, witte bonen, linzen, kidneybonen, sojabonen, kikkererwten, zwarte bonen, mungbonen, tuinbonen, kapucijners, doperwten, limabonen en ga zo maar door! Peulvruchten bevatten zo 6 tot 9 gram eiwit per 100 gram gekookte hoeveelheid en zijn dan ook de koning onder de plantaardige eiwitbronnen. Geen idee wat je met peulvruchten kan? In een eerdere blog deelde ik 12 manieren om peulvruchten te eten.

Sojabonen

Een peulvrucht die in het bijzonder veel eiwitten bevat, is de sojaboon. Maar niet alleen de sojabonen zelf zijn hele goede eiwitbronnen. Ook de producten op basis van soja. Producten als tofu, tempeh, sojamelk en sojayoghurt zijn zeer rijk aan eiwit.

Welke plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel eiwit?

Graanproducten en pseudogranen

Door de koolhydraatarme hype laten mensen massaal de granen staan. Maar hierdoor lijkt het alsof granen uitsluitend bestaan uit koolhydraten. Maar dit is absoluut niet terecht. Graanproducten leveren namelijk een belangrijk aandeel eiwitten. Kies dan wel voor volkorenproducten in plaats van geraffineerde granen (zoals witte rijst, witte pasta, wit brood etc.). Ook pseudogranen (voedingsmiddelen die voedingskundig lijken op granen, maar officieel zaden zijn) zoals quinoa of boekweit zijn rijk aan eiwit. Wissel ook geregeld af tussen de verschillende (pseodo)graanproducten. Denk bijvoorbeeld aan:

Noten, zaden & pitten

Een derde voedingsgroep met veel eiwitten zijn de noten, zaden & pitten. Walnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, maanzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, macadamianoten, cashewnoten, pijnboompitten en ga zo maar door; het zijn allemaal voorbeelden die binnen deze categorie vallen. Vanwege het hoge vetgehalte van pinda’s scharen voedingskundigen ze onder deze categorie. Maar plantkundig gezien zijn pinda’s peulvruchten. Het eiwitgehalte van noten. zaden en pitte varieert van 10 tot 25 gram eiwit per 100 gram. Heb jij moeite met voldoende calorieën eten? Dan is deze voedingsgroep ideaal! Je hoeft er namelijk maar weinig van te eten om veel calorieën binnen te krijgen.

Groente

Wist je dat ook groente een ontzettend belangrijk aandeel leveren in de totale eiwitinname? Wij zijn gewend om te kijken hoeveel gram eiwit een product bevat per 100 gram. Maar ga je producten vergelijken per 100 calorieën valt op dat groente hartstikke rijk aan eiwitten is. Donkergroene groenten bevatten over het algemeen meer eiwit dan andere soorten. Voorbeelden hiervan zijn broccoli, andijvie, Chinese kool, spitskool, spinazie, groene kool, sla etc. Champignons zijn ook erg rijk aan eiwitten met 2,3 gram per 100 gram, wat neerkomt op 12,8 gram per 100 calorieën.

Welke plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel eiwit?

Plantaardige eiwitten

Alle onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen bevatten wel iets van vet, koolhydraten én eiwit. Ieder voedingsmiddel levert dus wel zijn aandeel aan jouw totale eiwitinname per dag. Maar dit zijn de voedingsmiddelen die dagelijks een significante bijdrage kunnen doen. Probeer ze daarom ook dagelijks te consumeren en een beetje te variëren, dan krijg je meer dan voldoende eiwit binnen.


2 reacties

 • Ineke de Looze 24 september 2018 11:23

  Ook het uitdrukken van het eiwitgehalte per 100 kcal vind ik niet zo duidelijk.
  Om aan de 100 kcal te komen, moet je bv eten van
  spinazie 800 g
  champignons 600 g
  broccoli 400 g
  andijvie 600 g

  Ik vind paddestoelen erg lekker, maar drie bakjes champignons eet ik echt niet.
  Zou ik uit andijvie evenveel eiwit willen halen als uit een stukje kip van 100 g, dan zou ik er bijna 1,5 kilo van moeten eten.

  Natuurlijk haal je je eiwitten niet alleen uit groenten. Wat ik bedoel is dat een vergelijking per 100 kcal voor mij niet werkt. Bij 100 g kan ik me iets voorstellen, bij 100 kcal niet.

 • Howtostartanonlinepharmacybusiness 21 september 2018 14:47

  I bet the love for her just oozes out when your eyes meet❗️ ❤️ https://www.vetbizresourcecenter.com/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *