8x koken met restjes groente

Natuurlijk doe je er alles aan om voedselverspilling te voorkomen. Want weggooien, dat is natuurlijk zonde. Maar dan nog voorkom je soms niet dat je met restjes groente blijft zitten die in de kliko belanden. Zeker als je in je eentje bent, gebruik je immers niet altijd een hele pompoen, een volledige bleekselderij of het hele bakje champignons. Maar wist je dat je al die groenterestjes nog prima kan verwerken tot een lekkere maaltijd? In deze blog deel ik 8 manieren om groenterestjes op te maken.

8x koken met restjes groente

1. Soep

Welke groente je ook in je koelkast vindt; tot soep kunnen ze altijd wel worden verwerkt. Zorg dus altijd voor een goede voorraad aan bouillonpoeder. Dan kun je altijd nog al je groenterestjes ”redden” en ze tot soep koken.

2. Wokgerechten

Net zoals soep kunnen groenterestjes ook heel erg goed worden verwerkt in een wokgerecht. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere curry waarin je een overgebleven halve bloemkool, broccoli of pompoen verwerkt. Tevens kun je groente altijd wokken met bonen/tofu/tempeh en rijst. Even op smaak brengen met kerrie, paprikapoeder, peper, chilipoeder en sojasaus en je hebt een heerlijke rijstmaaltijd. Het fijne is ook dat je dit soort maaltijden ook weer kan invriezen. Je hoeft ze dus niet eens direct (helemaal) op te eten.

3. Pasta

Niet alle groente zijn even geschikt voor pastagerechten. Maar heel veel van de groente waarvan je makkelijk veel overhoudt kunnen prima nog fungeren in een lekker pastagerecht. Denk bijvoorbeeld aan overgebleven paprika, rucola, spinazie, doperwten, champignons, courgette, sperziebonen of aubergine. Zorg dus altijd voor een pot gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden en je hebt in een handomdraai een heerlijke pasta.

8x koken met restjes groente

4. Salade

Groente die je kan roosteren of rauw kan eten gaan eigenlijk altijd goed in een salade. Dus gooi die overgebleven paprika, tomaat, komkommer en/of alfalfa bij een flinke portie bladgroente en verwerk tot een heerlijke salade. Of rooster overgebleven groente zoals bloemkool, spruitjes, broccoli of pompoen in een ovenschaal en verwerk tot een warme maaltijdsalade. Even wat tahin, kruiden of appelciderazijn er overheen en je restjes groente komen nog zalig tot hun recht.

5. Smoothie

Een verloren restje spinazie in de koelkast? Een overgebleven stengel bleekselderij? Een halve komkommer die geen doel meer heeft? Of nog een gekookte biet over waarvan je de rest in een salade had verwerkt? Dit soort groente doen het heel goed in een smoothie. Dus mix met wat fruit in een blender en je drinkt je overgebleven groenterestjes zo op.

6. Scrambled tofu

Ik heb altijd wel een blokje tofu in de koelkast liggen. Maar niet alleen in de rijst doet tofu het goed. Ook als scrambled tofu – het plantaardige alternatief voor roerei – is deze vleesvervanger uitermate geschikt. En scrambled tofu met enkel tofu is maar saai. Dus wok er vooral wat overgebleven groente bij. Dan ben je niet alleen van al die restjes af, maar kun je ook nog genieten van een heerlijk vullende maaltijd.

7. In een wrap of rijstvel

Wraps of rijstvellen zijn ook ideaal om diverse overgebleven groente in te stoppen. Een wrap kun je bijvoorbeeld besmeren met wat hummus en vervolgens vullen met overgebleven komkommer, spinazie, wortelrasp, kiemen, avocado etc. En een rijstvel is heerlijk met rauwkost zoals paprika, komkommer, kiemen, wortelrasp, avocado of spinazie. Besprenkel de groente met wat sesamzaad en chilisaus en je hebt een heerlijke maaltijd.

8x koken met restjes groente

8. Fermenteren

Als je dan écht geen idee hebt wat je met je groente moet, kun je het altijd nog fermenteren. Fermenteren is een manier van conserveren, waarbij bacteriën, schimmels en gisten een voedingsmiddel doen veranderen van smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid. Zuurkool is een bekend voorbeeld van een groente die gefermenteerd, maar eigenlijk kan je alle soorten groente wel fermenteren. Het enige wat je nodig hebt, is zout, water en een weckpot. Het fermenteren verlengt de houdbaarheid van de groente enorm en er is dus geen noodzaak meer om de groente direct op te maken.


1 reactie

  • Mirella 15 februari 2019 13:13

    Hoi Lobke, enorm handig die tips! Ik heb alleen 1 vraagje: dat fermenteren met water en zout, welk zout gebruik je daarvoor? Ik heb zelf Keltische zeezout en zeezout met jodium. Welke is het meest geschikt daarvoor? En wat is de hoeveelheid zout en water die je moet gebruiken?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *