De Verborgen Impact van Babette Porcelijn | Boekreview

Globaal weet je vast wel wat duurzaam is en wat niet. We moeten met zijn allen minder vlees eten, minder fast fashion kopen en minder vliegen. En misschien ben je ook al heel erg bezig om steeds duurzamer te gaan leven. Maar heb je wel eens al jouw duurzame keuzes in perspectief geplaatst? Heb je enig idee wat nou écht het verschil maakt wil je duurzaam leven? En heb je wel eens daadwerkelijk onderzocht of jij leeft binnen de draagkracht van de aarde? Als je benieuwd bent naar de antwoorden op dit soort vragen is het boek De verborgen Impact echt een boek voor jou.

Dagelijkse duurzame dilemma’s

Een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder plastic, wat is duurzamer? Ongetwijfeld voelt het heel logisch om die niet-biologische komkommer te kopen. Plastic wordt gemaakt van olie en belandt veelvuldig in de oceaan. Belangrijk dus om plastic zo veel mogelijk uit je leven bannen. Maar als je in dit verhaal meeneemt dat plastic een komkommer ook beschermt tegen bederf en zo dus voedselverspilling voorkomt. En dat pesticiden een drama zijn voor de bodemgezondheid. En dat plasticvervuiling iets anders is dan plasticgebruik (een materiaal wat in theorie gerecycled kan worden) geeft dat een totaal ander beeld van de meest duurzame keuze.

Ketenanalyse

Het voorbeeld wat ik hierboven schets is precies wat Babette Porcelijn inzichtelijk heeft gemaakt in haar boek de Verbogen Impact. Niet alleen focussen op de zichtbare impact (de impact tijdens gebruik van een product of dienst), maar juist die verborgen impact meenemen in je afweging. Door een hele ketenanalyse te maken, kijk je ook naar het maken en vervoeren van producten. En je neemt mee dat een product of dienst bepaalde klimaateffecten heeft zoals luchtvervuiling, waterschaarste, bodemvervuiling etc.

De impact top 10

Samen met CE Delft is Babette flink gaan rekenen. Zo is ze tot een zogenaamde impact top 10 gekomen: de 10 dingen waarmee je de meeste impact kan maken en dus het best mee aan de slag kan gaan wil je effectief verduurzamen. Deze impact top 10 heeft ze in het boek opgesteld voor een gemiddelde Nederlander. Mijn eerste gedachte was dat de nummer één impact vlees zou zijn, maar verassend genoeg is het spullen. Oftewel: Nederland kan de grootste slag slaan op het gebied van duurzaamheid door simpelweg minder nieuwe spullen te kopen (met name elektronica). Vlees neemt overigens wel de tweede plek in binnen de impact top 10. Zie hieronder de hele impact top 10.

Jouw persoonlijke impact top 10

Deze top 10 is die van de gemiddelde Nederlander, maar kan dus per persoon verschillen. Zo eet ik zelf geen dierlijke producten, waardoor het voor mij al de impact top 8 is. En misschien heb jij geen auto en koop je alles tweedehands, waardoor jouw persoonlijke impact top 10 er ook heel anders uitziet. In de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander staat autorijden bijvoorbeeld op plaats vier en vliegen op plaats zes. Maar deze komen al gauw op de eerste plaats als je twee vluchten per jaar maakt of heel veel in de auto zit. Je kan je persoonlijke verborgen impact uitrekenen met de online tool die bij het boek hoort: Mijn Verborgen Impact. Je ziet dan gelijk hoeveel wereldbollen we nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij. De gemiddelde Nederlander zit op 3,5 wereldbol.

Wat maakt nou écht verschil?

Het boek maakt je er van bewust dat een retourtje Bali de positieve impact van een vleesloze en autoloze leefstijl vrijwel teniet doet. Daarmee bedoel ik niet dat die andere keuzes er niet toe doen (zeker niet, super goed dat je al bepaalde stappen zet!). Maar dat één ecopositieve keuze helaas niet genoeg is om binnen de draagkracht van de aarde te blijven. Tegelijkertijd geeft het boek een heel mooi beeld van wat dan daadwerkelijk het verschil maakt. En hier alvast een kleine spoileralert: het gaat niet om een ingewikkelde zero waste lifestyle en het aanschaffen van een heleboel dure maar wel duurzame spullen. integendeel. De grootste slag sla je met de simpelste dingen die vooral geld besparen.

Opbouw van het boek

Het boek begint met uitleggen wat de verborgen impact precies inhoudt en waarom een hele ketenanalyse nodig is wil je de daadwerkelijke impact van een product of dienst berekenen. Daarna ligt Babette van diverse categorieën toe waar de verborgen impact eigenlijk vandaan komt. Waarom staat bij de gemiddelde Nederlander spullen bijvoorbeeld op één? In deel twee van het boek vertelt ze wat de gevolgen zijn van onze impact. Niet het vrolijkste gedeelte van het boek, maar belangrijk om de urgentie om te veranderen te begrijpen. Het boek eindigt gelukkig ook hoopvol. In deel drie vertelt Babette namelijk wat er moet gebeuren willen we deze klimaatcrisis oplossen. En ze vertelt welke onmisbare rol jij daarin hebt.

Een boek wat je gelezen moet hebben

De Verborgen Impact van Babette Porcelijn is wat mij betreft een boek in de categorie ‘moet je gelezen hebben’. Zelf ontkwam ik er bijna niet aan, omdat ik de titel zo vaak voorbij zag komen op social media en voorbij hoorde komen in podcasts. En nu ik hem zelf uit heb: ik begrijp het. Er is volgens mij nog geen Nederlands boek wat zo praktisch inzichtelijk maakt wat nou écht het verschil maakt. Daarnaast is dit boek uniek omdat er niet alleen is gekeken naar de zichtbare impact (datgene wat we zien), maar juist de verborgen impact is meegenomen. Een super holistische kijk op duurzaamheid met een praktisch stappenplan wat jij kan doen om het verschil te maken. Een must read!

Benieuwd geworden naar het boek? Bestel deze dan direct via Bol.com

Goed om te weten: Dit is een affiliatelink. Wanneer je het boek bestelt via deze link, krijg ik een klein percentage van het verkoopbedrag, zonder dat het jou extra kost 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *