Vegan Comfort Food van Lisa Stel van Lisa Goes Vegan | Boekreview

Volgens mij kent bijna iedereen die bezig is met (meer) plantaardig eten Lisa Stel wel. Ze is één van de bekendste Nederlandse vegan bloggers en ongetwijfeld ben je wel eens op haar website terecht gekomen. Naast blogs heeft ze ook twee kookboeken uitgebracht. Haar eerste kookboek uit 2016 is helaas niet meer te koop, maar eind 2018 bracht ze haar tweede kookboek uit: Vegan Comfort Food

Vegan comfort food

Comfort food is niet hetzelfde als junk food

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eerste gedachte bij de titel was dat dit kookboek vol stond met recepten voor ‘vegan junk food’ (zoals ik dat dan noem). Als jij dat ook denkt, kan ik je vertellen dat dat absoluut niet zo is. Comfort food slaat absoluut niet op alleen maar ongezonde pizza’s, tosti’s, snacks en zoete baksels. Ja, je vindt wel een flink aantal van dit soort recepten in het boek. Maar het is absoluut niet waar het boek vol mee staat.

Even geen salades

Ongeveer tweederde van de recepten zou ik omschrijven als verantwoorde gerechten voor wanneer je jezelf wil trakteren op iets bijzonders óf wanneer je indruk wil maken op bijvoorbeeld gasten die mee-eten. Waar moet je dan aan denken? Nou, bijvoorbeeld aan een heerlijke noodlebowl met tempehcrumble, een pindacurry, pita’s gevuld met shoarma van oesterzwammen en diverse zelfgemaakte vegan burgers. Of wat dacht je van deze tomatenstoof met zoete aardappel, rode linzen en olijven ?

Vegan Comfort Food

Naast deze verantwoorde gerechten vind je in dit boek ook minder gezonde recepten waar je uiteraard op zijn tijd ook best van mag genieten. Denk aan flensjes met blauwe bessen crème en gebakken appel, een heerlijke pizza of een crumble met ijs en rood fruit. Verder vind je in dit boek trouwens ook gezondere zoete baksels zoals cookie dough brownies, appeltaartrepen of een olievrije speculaas-cranberry granola.

Recepten om indruk te maken

Vegan comfort is voor mij een boek geworden wat ik uit de kast trek als ik gasten heb en het ‘veganisten-eten-alleen-sla-vooroordeel’ wil ontkrachten. Daarnaast bevat dit kookboek volop lekkere recepten voor wanneer je op een zondagmiddag eens iets speciaals wil bakken of koken. De recepten zijn niet allemaal even gezond, maar in veel van de gevallen kun je dit heel eenvoudig zelf aanpassen. Vervang wraps, pita’s of pasta voor een volkoren variant en voeg naar eigen wens geen of minder olie en suiker toe als het recept dit toelaat. Ook niet geheel onbelangrijk: de meeste recepten zijn eenvoudig te bereiden en bevatten niet enorm veel ingrediënten. En de ingrediënten die je nodig hebt, zijn gewoon te vinden in de reguliere supermarkt (soms met merk en al er bij genoemd).

Goed om te weten: Dit is een affiliatelink. Wanneer je het boek bestelt via deze link, krijg ik een klein percentage van het verkoopbedrag, zonder dat het jou extra kost 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *