5 gezonde plantaardige vervangers voor dierlijke producten

Wat volgens mij veel mensen beperkt om de overstap te maken naar een plantaardige leefstijl, is dat er veel wordt gepraat over ‘wat niet’ en maar weinig over ‘wat dan wel’. En zeker als je bepaalde smaken en texturen gewend bent in je recepten, is het moeilijk om daar ineens afstand van te doen zonder degelijk alternatief. Gelukkig is er een steeds groter wordend plantaardig assortiment aan kant-en-klare producten waarbij je wel de smaak hebt zonder de dierlijke ingrediënten. Helaas zijn deze niet altijd even gezond. En daarom dus dit artikel. Ik deel vijf gezonde plantaardige alternatieven voor dierlijke producten voor de lekkerste gezonde plantaardige maaltijden.

1. Zwart zout

Zwart zout, ook wel kala namaak genoemd, is een bepaald type zout met een hoog zwavelgehalte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het ook helemaal niet zwart, maar eerder roze. Het unieke aan zwart zout? Door het hoge zwavelgehalte geeft het alles een ei-smaakje. Je kan het gebruiken om eiergerechten identiek na te maken, bijvoorbeeld in een tofuscramble, een vegan omelet of vegan eiersalade. Maar het is ook een lekkere smaakmaker op bijvoorbeeld een broodje ”mashed” avocado, over een salade of in een rijstgerecht. Uiteraard is zout nou niet per se super gezond. Maar je hebt echt maar een héél klein beetje nodig voor het effect. Sterker nog: wees niet te enthousiast, want dat kan de smaak van een gerecht echt verpesten ?

zwart zout

2. Bonenmeel

Mooi aansluitend op zwart zout is bonenmeel. Bonenmeel (zoals kikkererwtenmeel) is namelijk heel erg geschikt om een omelet van te maken. Meng het meel met water, maizena, bakpoeder, zwart zout en kruiden naar voorkeur en je hebt de basis voor een heerlijke vegan omelet die je kan aanvullen met allerlei groente van jouw voorkeur.

vegan omelet

3. Plantaardige zuivel

Het is misschien een no-brainer in 2019. Maar toch merk ik dat veel mensen nog niet de veelzijdigheid van plantaardige zuivel hebben ontdekt. Want in letterlijk IEDER recept kun je dierlijke zuivel één-op-één vervangen met een plantaardig alternatief. Denk dus niet alleen aan een scheutje melk in de thee of koffie. Of in je ontbijt van havermoutpap, overnight oats of yoghurt de koemelk zuivel te vervangen voor een plantaardige alternatief. Ook in een beslag, saus of bakrecept kun je de dierlijke zuivel prima vervangen voor een plantaardig alternatief.

vegan-yoghurt

Let wel op dat kokosyoghurt en amandelyoghurt niet altijd hele gezonde opties zijn. Deze bevatten namelijk erg veel vet en daardoor ook veel calorieën. Dit kan overigens juist gunstig zijn als je aan wil komen. Maar kies dan liever geen kokosyoghurt, omdat deze ook nog eens erg rijk is aan het ongezondere verzadigde vet. Sojayoghurt met een vleugje kokos is daarentegen een prima keus.

4. Gerookte tofu

Ben jij helemaal verknocht aan de zoutige smaak van spek? Dan is gerookte tofu echt iets om te proberen! Zelf ontdekte ik het product toen ik iets zocht om stamppot wat extra smaak te geven. Mijn moeder deed dat vroeger met spek. Nou zijn er wel steeds meer kant-en-klare rookworsten, maar die zijn vaak erg vet en dus niet echt wat ik zocht. Maar een blok gerookte tofu Will do the job! Even in blokjes snijden en verhitten op een grill en je hebt de perfecte vervanger voor spekjes in wat voor gerecht je dat dan ook gewend bent: stamppot, soep, salade etc. Je kan het trouwens ook onverhit eten. Snij het bijvoorbeeld in hele dunne plakjes en eet op brood of tussen een wrap.

Gerookte tofu

5. Edelgist

Ik kan best zonder vlees, maar kaas … Het is een veelgehoorde uitspraak. Gelukkig bestaat er zoiets als edelgist. Edelgist kun je op diverse manieren verwerken in alles wat je maar een lekker kazig smaakje wil geven. Voeg bijvoorbeeld edelgist toe aan een dressing of gebruik het als basis voor een vegan kaassaus (bijvoorbeeld lasagne of mac and cheese). Of strooi het gewoon als vlokken over groente, salades of pasta.

Scrambled tofu

1 reactie

  • Natascha 04 december 2019 22:39

    De gerookte tofu is echt een van mijn favoriete vervangers!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *