#11 Plantaardig eten voor je gezondheid met huisarts Walter Bouwmans

Op veler verzoek luister je in deze elfde podcast naar een gesprek tussen mij en een arts. Walter Bouwmans is huisarts met een eigen praktijk in gemeente Middenmeer (Noord-Holland). Toen hij een aantal jaar geleden een bijeenkomst over leefstijlgeneeskunde bijwoonde, viel bij Walter het kwartje: artsen zijn voornamelijk bezig met symptoombestrijding en geven maar weinig aandacht aan leefstijlfactoren. Dit was de aftrap naar een zoektocht in de literatuur. Want wat is dan precies een gezonde leefstijl, met name een gezond voedingspatroon?

Hij startte met een koolhydraatarm voedingspatroon, iets wat hij ook op zichzelf heeft toegepast voor een periode. Hier viel hij wat kilo’s mee af, maar dit gewichtsverlies stagneerde op den duur. En dat was het moment om nog eens verder te kijken in de literatuur. Zodoende stuitte hij op de overtuigende bewijzen dat een voedingspatroon waarin planten de hoofdrol hebben de gezondheid optimaal ondersteunt.

In deze aflevering staan we stil bij de vraag hoe een (hoofdzakelijk) plantaardig voedingspatroon je gezondheid maximaal ondersteunt. Maar een veel groter deel van de aflevering praten we over de praktische kant van deze kennis. Hoe is het om arts te zijn in een wereld die gedomineerd wordt door farma, terwijl dat zelden oorzaken aanpakt? En de nog veel grotere uitdaging: hoe krijg je een patiĆ«nt die geĆÆndoctrineerd is door cultuur en industrie zo ver om het voedingspatroon te veranderen

Walter Bouwmans

Shownotes

10% korting Yogi & Youssef’s: gebruik de code Lobke10 bij het afrekenen in de webshop. Minimale bestelwaarde is 15 euro, dit is een affiliate code.

Meer van Walter Bouwmans

Kom in contact met Walter via LinkedIn of door hem te mailen.

Wil je mij helpen deze podcast te laten groeien?

Abonneer, beoordeel en review: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher | YouTube