#2 Alles over de verborgen impact met Saskia Mulder

In deze tweede aflevering zit ik met Saskia Mulder. Saskia is een ware duurzaamheidsduizendpoot die op de hoogte lijkt te zijn van alle duurzame initiatieven die er zijn of komen. Ze heeft tevens een enorm groot netwerk vol mensen die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Het is voor Saskia een ware passie om de gezichten en verhalen achter deze initiatieven een podium te geven. Daarnaast weet Saskia als verborgen impact trainer (naar het gelijknamige boek van Babette Porcelijn) als geen ander wat je nou het beste kan doen om het verschil te maken in deze wereld.

Eind 2018 las ik zelf het boek de verborgen impact (ironisch gezien in het vliegtuig). Het was voor mij écht een openbaring. Het legt kraakhelder uit hoeveel impact een Westers individu eigenlijk heeft en waar dan precies de meeste impact zit. Zo was ik zelf echt in shock van de impact van vliegen en was het boek ook de aanleiding voor mij om biologisch te kopen waar ik kan. Daarnaast was ik verrast over de plastic kwestie en dat alle plastic vermijden helemaal niet per se duurzamer is.

Toen ik een bericht over de verborgen impact plaatste op Instagram raakte Saskia en ik aan de praat via een DM. Van het één kwam het ander en uiteindelijk ben ik naar Saskia gegaan om eens uitgebreid te praten over duurzaamheid, waar haar passie voor duurzaamheid vandaan komt en wat je als consument nou het beste kan doen.

In deze aflevering maak je kennis met Saskia haar eigen duurzame reis en praten we uitgebreid over de kwestie wanneer je té duurzaam gaat leven (en of dat überhaupt kan)? Tot slot leg ik Saskia een aantal eco-dilemma’s voor. Biologisch fruit in plastic of niet biologisch zonder plastic; wat is duurzamer? Saskia heeft daar een kraakhelder antwoord op en weerlegt tijdens haar uitleg een heleboel mythen over duurzame keuzes.

Saskia Mulder

Meer van Saskia Mulder

Volg Saskia op Instagram voor informatieve content. Daarnaast is ze te vinden op Youtube en heeft ze een blog. Benieuwd naar het boek de verborgen impact? Bestel deze dan hier (of kijk natuurlijk even tweedehands ?).

Shownotes

Kantelpunt: Het onderzoek naar kantelpunten waar Saskia het in de podcast over heeft is onderzoek van Jan Rotmans. In de podcast twijfelt Saskia over de exacte conclusie, maar uit nader onderzoek bleek dat Jan Rotmans heeft onderzocht dat het kantelpunt ligt op 20% van de bevolking ouder dan 20 jaar.

Bioplastic: In de podcast durft Saskia niet hard te maken of bioplastic duurzamer is of niet. Nader onderzoek heeft Saskia doen concluderen dat afbreekbaar plastic niet bestaat, zeker niet in een koele zee of oceaanbodem. Bioplastic suggereert dat het een vorm van afval is die je zo op straat kan gooien. Op basis van het onderzoek wat Saskia heeft gedaan, concludeert zij dat er beter kan worden ingezet op hergebruik van plastic en het steeds beter maken van het recyclingproces.

Podcast over plastic: In de podcast praat Saskia over een Podcast die ging over plastic. De bewuste podcast is van Makersradio en kun je hier luisteren.

Wil je mij helpen deze podcast te laten groeien?

Abonneer, beoordeel en review: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher | YouTube