#30 Diabetes en nierfalen de baas met diabetes ervaringsdeskundige Ronnie van der Linden

Ronnie van der Linden heeft al sinds hij kind is diabetes type 1. In zijn jonge jaren vond hij het lastig omgaan met deze ziekte, met als gevolg dat hij zijn gezondheid liet versloffen. De consequentie was dat hij al op hele jonge leeftijd een verminderde nierfunctie had. Toen de arts hem vertelde dat als hij zo doorgaat op den duur zijn nieren zo slecht zullen werken dat hij aan de dialyse zal moeten, was dit voor Ronnie een wake up call. Hij besteedde uren en uren aan wetenschappelijke literatuur lezen over gezonde nieren en kwam tot de conclusie dat minder eiwit eten en meer plantaardig eten ontzettend bevorderlijk is voor een gezonde nierfunctie.

Toen hij deze kennis zelf ging toepassen, gebeurde iets waarvan artsen tot op de dag van vandaag zeggen dat het onmogelijk is: zijn nierfunctie verbeterde en zijn nieren herstelden zich. Uiteindelijke ging niet alleen zijn nierfunctie vooruit, zijn hele over-all gezondheid verbeterde. Hij viel kilo’s af en leerde nog beter zijn bloedsuikers te managen. Later zal blijken dat deze persoonlijke ervaring de aanleiding was voor zijn missie vandaag de dag: laten zien dat je hartstikke fit kan zijn met diabetes. In deze podcast vertelt Ronnie dan ook volop over gezond leven bij diabetes type 1 en 2. Zo vertelt hij bijvoorbeeld waarom koolhydraatarm eten bij welke variant van diabetes dan ook een heel ongezond idee is en waarom ruim koolhydraten en minder vetten en dierlijke eiwitten wel bijdraagt aan een betere diabetes instelling.

Volgen

Instagram

Sponsor

Gebana is de online food markt die eerlijke handel en duurzame productie naar het volgende niveau tillen. Pre-order nu een kistje mango’s of avocado’s.

Luister deze podcast

Abonneer, beoordeel en review: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher | YouTube