#8 Duurzaam reizen met Linda van Roij

Linda van Roij is bioloog en aardwetenschapper. Ze doet voor de Universiteit van Utrecht onderzoek naar hoe het klimaat in het verleden gedijde aan de hand van fossiele algjes uit sedimentkernen. Met deze informatie wil ze achterhalen hoeveel warmer het nou echt wordt bij een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Deze informatie is immers cruciaal om te bepalen hoeveel er nog mag worden uitgestoten om de aarde leefbaar te houden.

Hoe meer Linda te weten kwam over de mate waarin aarde wordt verwaarloosd voor heb- en gemakzucht, hoe meer ze zelf de drang voelde om in actie te komen. Ze wilde duurzamer leven en daarvoor uitzoeken wat écht zinvolle manieren zijn. En deze duurzame ontdekkingsreis kan je al 3 jaar volgen op haar blog Zaailingen.

Sinds de start van haar blog heeft Linda al veel veranderd. Ze eet 95% plantaardig, koopt zo veel mogelijk tweedehands en heeft een hoop spullen de deur uitgedaan. Maar als reisverslaafde is de meest aangrijpende keuze wel geweest om in principe niet meer te vliegen. Haar reislust is ze daarentegen zeker niet kwijt. Inmiddels is ze een fanatieke en uitgesproken treinreiziger die alle hoeken van Europa (en zelfs een keer naar China) per trein ontdekt.

In deze aflevering hebben Linda en ik het over haar eigen duurzame ontdekkingsreis en hoe de blog is ontstaan. Daarnaast staan we uitgebreid stil bij de impact van reizen en waarom ze het radicale besluit heeft genomen om in principe niet meer te vliegen. Daarnaast deelt ze al haar treintips, vertelt over de voordelen van reizen per trein en legt uit je hoe je tot aan Azië kan reizen zonder een vliegtuig in te stappen.

Linda van Roij

Shownotes

Impact van vliegen: Tijdens de podcast hebben we het over de impact van vliegen t.o.v. andere vervoersmiddelen en laten we vallen dat de hoogte waarop de brandstof wordt uitgestoten vliegen extra impactvol maakt. Het boek de verborgen impact schrijft hierover: ‘Je kunt de impact van 1 retourtje Bali vergelijken met 4 jaar autorijden, omdat de uitlaatgassen 2,7 keer schadelijker zijn op 10 km hoogte dan op de grond (door de Radiative Forcing Factor).’

Reisbureau voor treinreizen: Treinreiswinkel is een online reisbureau om vooraf samengestelde of treinreizen op maat te boeken.

De volgtips van Linda: Het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn, het boek ‘Hoe Gaan We Dit Uitleggen‘? van Jelmer Mommers, instagrammer Saskia Mulder (luister ook mijn podcast met Saskia) en de blog Kouwe Kleren van Hermien Buis.

10% korting Yogi & Youssef’s: gebruik de code Lobke10 bij het afrekenen in de webshop. Minimale bestelwaarde is 15 euro, dit is een affiliate code.

Meer van Linda van Roij

Linda deelt artikelen via haar blog Zaailingen. Ze is tevens actief op Instagram, Facebook en Twitter.

Wil je mij helpen deze podcast te laten groeien?

Abonneer, beoordeel en review: Apple Podcasts | Spotify | Google PodcastsStitcher | YouTube