Gezonde worteltaart met cashew frosting

Sinds ik heb ontdekt hoe goed en lekker je kan bakken met gezonde ingrediënten, maak ik er een uitdaging van om bekende klassiekers op een gezonde manier na te maken. Worteltaart leent zich daar uitstekend voor. Deze taart is gezoet met bananen en dadels en de frosting is gemaakt van geweekte cashewnoten. Het resultaat is echt heerlijk. En als extraatje profiteer je ook nog van een heerlijke geur door je hele huis.

Ingrediënten

Voor de taart

  • 450 gram havermout
  • 3 winterpenen (ca. 400 gram)
  • 300 gram ontpitte dadels
  • 4 rijpe bananen
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl tot 0,5 el kardemom (naar smaak)
  • 200 ml plantaardige melk

Voor de frosting

  • 150 gram cashewnoten
  • 2 el citroensap
  • 90 gram ontpitte dadels
  • 75 gram grof gehakte walnoten
  • 50 ml plantaardige melk
Gezonde worteltaart

Zo maak je het

Week de cashewnoten 1 nacht of minimaal 8 uur in water.

Rasp de penen. Maal de havermout in een keukenmachine fijn tot havermeel. Voeg vervolgens de dadels, bananen, koek- en speculaaskruiden, kardemom en plantaardige melk toe aan de keukenmachine en laat draaien tot er een glad beslag ontstaat.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Bak de worteltaart in 45 tot 60 min in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Laat de taart afkoelen. Maak ondertussen de frosting door de geweekte cashewnoten, het citroensap, de ontpitte dadels en de plantaardige melk te mixen in een blender tot een gladde massa.

Smeer de frosting over de taart en garneer tot slot met grof gehakte walnoten.

Gezonde worteltaart