Super simpel gezond bananenbrood

Bananenbrood is een echte klassieker. Het is super smaakvol en gewoon een heerlijk tussendoortje wat eigenlijk nooit verveelt. Nou staat het internet natuurlijk al vol met recepten voor bananenbrood en iedereen geeft er net even zijn eigen persoonlijke touch aan. Graag deel ik mijn recept die helemaal past binnen de uitgangspunten van een whole food plant based voedingspatroon. Dit recept is namelijk vrij van toegevoegd suiker, olievrij en is gebakken met volkoren graan. Super lekker, super simpel en super gezond. Dat is nog eens the best of both worlds.

Super simpel gezond bananenbrood

Zoet zonder suiker

Rijpe bananen zijn perfect voor dit recept, omdat deze het bananenbrood een lekker zoete smaak geven. Maar voor een lekker zoete smaak vind ik persoonlijk alleen bananen niet genoeg. Onthou ook dat als je een beslag proeft het altijd zoeter smaakt dan wanneer het in de oven is geweest. Je wil dus echt een zoet-zoet beslag proeven om er zeker van te zijn dat je bananenbrood lekker is wanneer het is gebakken.

Zelf voeg ik daarom heel graag dadels toe aan dit recept. Dadels zijn een uitstekende manier om een baksel gezond te zoeten. Doordat het een onbewerkt product is, zijn ze namelijk rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Er zit overigens wel verschil in de dadels die je gebruikt. Zo zijn de goedkopere dadels uit de supermarkt vaak klein, hard en droog. Hierdoor zijn deze veel minder lekker dan bijvoorbeeld de Medjoul dadel die groot, zacht en smeuïg is én dus super lekker en geschikt is om baksels mee te zoeten. Maar sinds de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde heb gezien waaruit bleek dat in de Medjoul dadel vaak insecten voorkomen, heb ik toch een gemengd gevoel iedere keer dat ik deze dadel consumeer ?

Yogi & Yousef

De Medjoul dadel bevat deze insecten omdat ze op de grond vallen en insecten op dat moment eitjes leggen in de dadel. Dat leerde ik tenminste van één van de medewerkers van Yogi & Yousef, een bedrijf wat ik begin 2019 leerde kennen op een beurs. De dadels van Yogi & Yousef worden geplukt op het moment dat ze zacht en smeuïg zijn. Ze vallen dus niet op de grond en zijn dan ook vrijwel zeker vrij zijn van insecten. Daarnaast worden ze na het plukken niet gedroogd (zoals de meeste dadels), maar gekoeld. Hierdoor blijven ze dus vers. Toen ik hun dadels proefde, was ik verkocht. Ze hebben een vrijwel zelfde bite en smaak als de Medjoul dadel: super zoet, zacht en smeuïg. Daarnaast zijn ze vrij van enige toevoegingen, terwijl veel supermarktdadels vaak nog behandeld worden met chemicaliën, glucosestroop of conserveringsmiddelen.

Duurzaam & maatschappelijk verantwoord

Aangezien ik zelf een groen hart heb, spreekt het me extra aan dat Yogi & Yousef een bedrijf is wat zich ook inzet voor duurzaamheid. Zo gebruiken ze geen pesticiden en doen hard hun best om de hoeveelheid water die wordt verspilt te reduceren. En er worden minimaal dadels weggegooid, omdat de minst mooie worden verwerkt in één van hun spreads. Daarnaast hebben ze de missie om in 2020 plasticvrij te zijn. Ook zetten ze zich maatschappelijk in door in Nederland te werken met een sociale werkplaats en in Saoudi Arabië (waar de dadels vandaan komen) een workshop te laten kunnen door vrouwen.

Samenwerking

Ik ben enthousiast over dit bedrijf, de reden dat we na onze ontmoeting op de beurs in contact zijn gebleven en nu een mooie samenwerking zijn aangegaan ? Met de code lobke10 krijg je namelijk 10% korting over je hele bestelling ? Zeer de moeite dus om hun gezonde en verantwoorde producten nu met een mooie korting in te slaan én dit heerlijke en snelle bananenbrood te bakken.

Super simpel gezond bananenbrood

Vegan gezond bananenbrood

Omdat de blender of keukenmachine het werk voor je doet, is het beslag voor dit bananenbrood letterlijk in 10 minuten gemaakt. Vervolgens doet de oven al het werk en rest voor jou alleen nog de moeilijkste taak: wachten tot het bananenbrood helemaal is afgekoeld. Maar dat wachten wordt wel ultiem beloond met een heerlijk bananenbrood waar je nog de hele week van kan genieten. Want snij je het brood in plakken en vries je deze per plak in, dan kun je elke keer een stukje uitvriezen en nog de hele week genieten van deze zelfgemaakte lekkernij.

Ingrediënten

Voor één bakblik formaat 24×10 cm

  • 400 gram havermout
  • 5 rijpe bananen (ca. 500 gram) + 1 voor garnering
  • 200 gram dadels, ontpit
  • 400 ml ongezoete sojamelk of havermelk
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 1 el koek- en speculaaskruiden

Zo maak je het

Zet de oven aan op 180 °C en verwarm alvast voor.

Doe de sojamelk/havermelk met de dadels en bananen in een blender of keukenmachine en zet aan tot alles is gemixt.

Voeg het bakpoeder en de koek- en speculaaskruiden toe en zet de blender/keukenmachine wederom aan tot alles goed is gemixt.

Voeg tot slot de havermout toe en mix tot een beslag.

Stop een bakpapier in het cakeblik en giet het beslag in de vorm. Snij de laatste banaan in de lengte door de helft en leg op het beslag. Duw de halve banaan een klein beetje in het beslag.

Bak het bananenbrood 60 minuten in de oven (iedere oven werkt net een beetje anders dus hou het goed in de gaten). Het bananenbrood is gaar als je een satéprikker in het brood steekt en deze er zonder beslag schoon uit komt. Laat de cake dan nog in zijn geheel afkoelen in de vorm.

Super simpel gezond bananenbrood