Vroeger, lang geleden, ontbeet ik graag met yoghurt met Quaker Cruesli. Die lekker knapperige brokken. Waarvan ik er standaard een paar los at, ter overbrugging van de tijd die het duurt om je yoghurt over je Cruesli te schenken. De verpakking van Cruesli straalt toch altijd wel je dagelijkse portie gezondheid uit, met al die granen, vezels, vitaminen, vruchtjes, noten of sportieve, lachende, slanke mensen?
Inmiddels weet ik wel beter. Toch spreek ik nog regelmatig mensen die niet doorhebben dat Cruesli echt een voorbeeld is van een product wat een behoorlijke ‘’windowdressing’’ ondergaat. Dat wil zeggen: de verpakking wordt mooier gemaakt dan de inhoud daadwerkelijk is. Daarom wil ik er met deze blog even bij stilstaan wat het verschil eigenlijk is tussen Cruesli en muesli. En waarom het één gezond is, terwijl je het ander beter kan laten staan.
Cruesli is feitelijk gezien de merknaam voor krokante muesli van Quaker. Inmiddels is het woord Cruesli behoorlijk ingeburgerd en noemen we krokante muesli van een huismerk daarom vaak ook Cruesli. Muesli daarentegen is in de basis een mix van rauwe granenvlokken, gedroogd fruit en noten, zaden en/of pitten. Voor de rest kunnen er nog toevoegingen aan worden gedaan voor extra smaak zoals kokosvlokken of kaneel. Muesli bestaat dus uit ongebakken geplette granenvlokken en heeft een losse structuur. Cruesli en krokante muesli zijn van die grotere knapperige brokken.
Alhoewel de meeste dozen met krokante muesli uit de supermarkt wel bestaan uit volkorengranen, bevatten ze ook veel toegevoegd suiker. Deze toegevoegde suikers geven de krokante muesli natuurlijk logischerwijs een prettige smaak. Het is bekend dat je van gezoete voedingsmiddelen makkelijker meer eet, omdat het natuurlijk smakelijker is.
Maar naast de zoete smaak, hebben de toegevoegde suikers in combinatie met olie nog een andere functie, die bijdragen aan het feit dat je makkelijker meer eet van krokante muesli dan van losse muesli. De toegevoegde suikers zorgen er namelijk ook voor dat de losse granen goed aan elkaar blijven plakken. En zodra het geheel is afgekoeld zorgen de suikers er juist weer voor dat er een knapperig eindproduct overblijft. Denk maar aan kleverige karamel (gebrande kristalsuiker) die weer stolt als het afkoelt. En van alles wat knapperig is, is ook bekend dat je geneigd bent er meer van te eten. Denk maar aan koekjes of chips waar je makkelijk een rol of zak van leegeet. Of het verschil tussen een bord friet of een bord gekookte aardappelen. Een bord vol gekookte aardappelen is best een behoorlijke klus om op te eten en verzadigt goed. Maar een bord krokante frietjes is een minder grote opgave. De knapperige structuur en het gekraak in je mond zorgen er voor dat je meer moeite hebt om te stoppen met eten.
Als je de voedingswaarde van krokante muesli bekijkt, krijg je de indruk dat het product bomvol mineralen zit. Maar over het algemeen zitten deze niet van nature in het product, maar is het allemaal toegevoegd in de fabriek. Dit is dus een voorbeeld van windowdressing. Vaak als een fabrieksproduct er heel verantwoord uitziet op de voorkant, probeert het iets anders wat verborgen is in de kleine lettertjes te compenseren.
Zoals ik al vertelde bestaat gewone muesli in de basis uit ongebakken volkoren granenvlokken, gedroogd fruit en noten, zaden en/of pitten. Dit bevat dus veel minder of helemaal geen toegevoegd suiker. Het gedroogde fruit zorgt voor de zoetheid en is tevens ontzettend rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Ook noten, zaden en pitten bevatten gezonde vetzuren, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Muesli is over het algemeen dus onbewerkt en vrij van ongezonde toevoegingen. Dat maak het dan ook een hele goede en verantwoorde keuze.
In de supermarkt vind je ook nog granola. Granola wordt gezien als het gezondere alternatief voor krokante muesli. Het bestaat net zoals krokante muesli uit granenvlokken die geroosterd worden in de oven, waardoor ook granola een beetje crunchy is. Granola is iets gezonder, omdat er geen of minder suiker wordt toegevoegd. Maar over het algemeen is ook granola krokant is en vaak gezoet. Hierdoor is het dus net zoals krokante muesli smakelijker, waardoor je geneigd bent er meer van te eten dan nodig is. Daarnaast heeft ook de industrie granola ontdekt, waardoor supermarkt varianten vaak als gezonder worden gepresenteerd dan ze daadwerkelijk zijn. Altijd dus even de achterkant bekijken als je wil weten wat je precies koopt. Op mijn site vind je een recept voor krokante granola zonder geraffineerde suikers en olie
Hoe vind je de gezondste variant uit het schap? Kies bij voorkeur dus voor losse, rauwe muesli zonder enige toevoegingen. Wil je liever krokante muesli of granola? Let er dan op dat je een product koopt op basis van volkorengranen en het liefst zonder of met minimaal toegevoegd suiker. Staat suiker (of andere benamingen voor toegevoegd suiker zoals glucose-fructosestroop, melasse, karamel) meer voor of achteraan in de ingrediëntendeclaratie? Als deze meer vooraan staat benoemd zit er namelijk een groter deel toegevoegd suiker in dan wanneer deze meer achteraan staat vermeld. En is er maar één soort suiker, of suiker op wel vier verschillende manieren toegevoegd? Hoe meer verschillende woorden ze gebruiken voor suiker, hoe hoger het gehalte toegevoegd suiker waarschijnlijk zal zijn. Verpakkingen maken het op de voorkant vaak mooier dan het is en staar je daarom ook niet blind op de claims en plaatjes van de doos. Draai de verpakking juist eens wat vaker om. Meer weten? Hier lees je meer over het lezen van een etiket.
Je eigen mengsel maken is natuurlijk veel leuker en, afhankelijk van de productkeuzes die je maakt, ook nog eens veel goedkoper. Je kan er bovendien alle kanten mee op, waardoor je iedere keer een ander smaakje hebt. En het is werkelijk zo gebeurd. Enkele voorbeelden van producten die je kan gebruiken:
Bij mij thuis is er altijd een doosje met zelfgemaakte muesli binnen handbereik. Ik vind supermarktmuesli vaak niet zo gevuld, vandaar dat ik mijn granenvlokken goed aanvul met noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. Ik raad je ook ten zeerste aan om gewoon lekker zelf het één en ander bij elkaar te gooien. Het kan eigenlijk niet echt fout gaan en is super snel klaargezet als je niet te veel tijd hebt om een ontbijt of lunch te maken. En ook nog eens vele malen goedkoper dan een mix uit de supermarkt.
Abonneer je op mijn kanaal en mis nooit een update.